Зміна по батькові, збільшення мінімалки та нові правила для швидкої. Що зміниться з 1 січня

Зміна по батькові, збільшення мінімалки та нові правила для швидкої. Що зміниться з 1 січня

Зміна по батькові, збільшення мінімалки та нові правила для швидкої. Що зміниться з 1 січня
. Колаж, Суспільне

З початку нового 2021 року в Україні набирають чинності понад 100 законів та постанов. Згідно з показниками нового Держбюджету, мінімальна заробітна плата зросте на 1000 грн. Це призведе і до збільшення пенсій на 300 грн. Швидкі будуть приїздити за новими нормами, а комуналка зросте. Суспільне зібрало декілька ключових змін, що чекають на українців з нового року.

Нові правила приїзду "швидкої"

З 1 січня виклики “швидкої” розподілятимуть не за територіальною належністю, як це було раніше, а за станом пацієнта. Це пояснив Суспільному керівник експертної групи з питань розвитку екстреної допомоги Міністерства охорони здоров'я Олександр Данилюк.

До пацієнта у критичному стані швидка має прибути до нього впродовж 10 хвилин з моменту звернення. Йдеться про випадки, коли існує пряма загроза життю людини: сильна кровотеча, відсутність дихання, задуха, удар струмом тощо.

У документі зазначається, що “швидка” може затриматися, однак лише за обставин, які не залежать від системи надання екстреної медичної допомоги та не більше ніж у 25% викликів. Цей відсоток несе рекомендаційний характер, і за його невиконання бригади швидких не каратимуть, пояснив Суспільному Данилюк. Та додав, що в майбутньому він може переглядатись.

До пацієнтів у екстреному стані, що загрожує життю – порушення свідомості, дихання, кровотеча, підозра на інфаркт чи інсульт тощо, – “швидка” повинна приїхати не більш ніж за 20 хвилин. Випадки, коли швидка затримується, допускаються у не більш як 15% випадків. Ці випадки поступаються пріоритетністю критичним викликам, де “швидка” повинна приїхати впродовж 10 хвилин.

Зміна по батькові, збільшення мінімалки та нові правила для швидкої. Що зміниться з 1 січня
До пацієнтів у критичному стані швидка має прибути максимум за 10 хвилин. unsplash.com

У випадку неекстрених звернень до служби швидкої медичної допомоги диспетчер може порадити пацієнту звернутись до сімейного лікаря або до медика, що надає первинну медичну допомогу. Йдеться про випадки, коли не нагальне надання допомоги не зумовить погіршення стану пацієнта. Проте якщо бригада вільна і не виконує критичні або екстрені виклики, “швидка” зможе приїхати до пацієнта і тоді.

У разі непрофільного звернення диспетчер порекомендує звернутись до сімейного лікаря або за допомогою лікаря екстреної медичної допомоги надасть пораду дистанційно.

Як зазначив Олександр Данилюк, диспетчери завдяки GPS-трекерам бачитимуть всі швидкі свого регіону, що надасть змогу їм відправляти до пацієнта найближчу карету “екстренки”. Нині кількість запізнень “швидких” на виклики складає близько 75%, розповів Данилюк.

МОЗ надало “швидким” 3 місяці перехідного періоду для запровадження нових правил. Суспільне поспілкувалося із бригадами швидкої у Рівному та Київській області. І там, і там водії карет кажуть, що не завжди реально встигнути за 10 хвилин. Нарікають як на трафік, інфраструктуру, так і на застарілі медичні автомобілі.

Оновлені санітарні вимоги до шкіл

З нового року у школах запроваджують нові санітарні норми. Серед основних оновлених вимог:

  • обов‘язкові профілактичні огляди всіх працівників школи;
  • заборона оренди приміщень школи не під освітні потреби;
  • наявність туалетів всередині приміщення школи;
  • забезпечення транспортом для підвезення до школи учнів, які проживають на відстані понад 2 км;
  • пересаджування учнів щонайменше двічі на рік.

За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, норми оновились вперше за 20 років.

Зміна по батькові, збільшення мінімалки та нові правила для швидкої. Що зміниться з 1 січня
Віктор Ляшко зазначив, що МОЗ розробило нове меню для шкіл. Суспільне

У новому санітарному регламенті змінюються правила харчування в школах. З 2021-го в українських школах заборонено продавати та реалізовувати продукти із високим вмістом солі (чипси, снеки, тощо), м‘ясні та рибні продукти промислового виробництва (сосиски, ковбаси, тощо), газовані, енергетичні напої та каву. Окрім цього Віктор Ляшко додає, що нині розробляється нове меню, яке планують реалізувати до нового навчального року.

"У нас комплексна реформа шкільного харчування. Переглядаються і санітарні норми. Для того, щоб смачне було корисним, МОЗ спільно із нашими науковцями розробило меню, яке буде впроваджуватись", - зазначив Ляшко.

Водночас в деяких школах Рівного такі правила вже введені, зокрема у спеціалізованій школі № 18. Там Суспільному розповіли, що вже змінили харчування дітей на більш збалансоване. У київській спеціалізованій школі № 196 теж задовго до прийняття нових санітарних норм почали оновлювати техніку та методи навчання, розповіла Суспільному директорка закладу Олена Мендель.

Проте така ситуація не у всій Україні. За даними МОЗ, нині кожна десята школа в Україні має туалет на вулиці. І саме нові санітарні норми зобов‘язують школи встановити внутрішні санвузли, пояснює Віктор Ляшко.

Читайте також: Які проблеми чекають на школи через новий санітарний регламент. Пояснює освітній омбудсмен

Також з цього року діти загиблих бійців зможуть харчуватись безкоштовно. Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський на початку грудня минулого року. Скористатись цим правом зможуть діти, у яких один із батьків загинув, пропав безвісти або помер під час захисту незалежності України. В Офісі президента вважають, що це має підвищити рівень соціального захисту дітей. Фінансувати харчування будуть органи державної влади та місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких перебувають навчальні заклади, де вчиться дитина.

Підвищення мінімальної зарплати та пенсії

Мінімальна заробітна плата в Україні з 1 січня зросте з 5 тисяч до 6 тисяч гривень. Завдяки цьому на 300 грн підвищиться і мінімальна пенсія. Відтепер ті, кому понад 65 років і чий стаж сягає 30 років для жінок і 35 років для чоловіків, – отримуватимуть мінімум 2400 грн. Державі це підняття коштуватиме понад 41 млрд гривень.

Це не останнє підвищення, адже в Держбюджеті закладено збільшення мінімалки ще й у грудні цього року — вона збільшиться до 6500 грн. Мінімальна пенсія, яку отримуватимуть українці з липня 2021 року, збільшиться до 1854 грн, а з грудня становитиме 1934 грн.

Зміна по батькові, збільшення мінімалки та нові правила для швидкої. Що зміниться з 1 січня
Мінімальна пенсія з грудня становитиме 1934 грн. UA.Волинь

Разом з мінімалкою зростуть і податки для підприємців, зокрема єдиний соціальний внесок, який розраховується у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати. Нині за кожного найманого працівника підприємства сплачують від 1100 до 16500 гривень податку, з 2021 року ця сума зросте на 20 % — від 1320 до 19 800 гривень.

Здорожчання комуналки

Електроенергія

З 1 січня Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію для населення. Відтепер перші 100 кВт.год будуть коштувати не 90 коп./кВт.год, а майже вдвічі більше – 1,68 грн/кВт.год. У повідомленні Міністерства енергетики йдеться, що цей тариф буде незмінним до квітня 2021 року.

Опалення

З 1 січня дорожчає й опалення. Наприкінці грудня відповідне рішення прийняла Нацкомісія, що здійснює регулювання в сферах електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Читайте також: Скільки доведеться платити за тепло під час опалювального сезону. Пояснює експерт

Найбільше підвищив свій тариф Столичний ТОВ “Євро-реконструкція”. Його споживачі платитимуть майже на 50% більше (791,40 Грн за Гкал). А найменше зросли тарифи Дніпровського ТЕЦ – на 5,5 % і тепер складає 1204,38 грн за Гкал.

Після підвищення середній тариф за опалення становитиме 1121,71 грн/Гкал.

Газ

З 1 січня українці платитимуть більше не тільки за газ, а і за його постачання. Відповідні зміни в кінці року ухвалив тарифний регулятор (НКРЕКП).

З 1 січня ціни на газ змінюють і більшість газопостачальних компаній в Україні. Не оприлюднили нові дані лише "Херсонрегіонгаз" та "Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія".

Найнижчу ціну встановили компанії “Газ АП”, “Megawatt” та “Асканія Енерджи”. У них тарифи коливаються у діапазоні 6,99-7,20 грн за м³.

А от найвищу ціну надала компанія “Львівенергозбут”. Вона єдина, у якої тариф перевищив 10 грн за м³.

В середньому по Україні ціна постачальників газу підвищилась до 9,07 грн за м³ газу. Вартість же доставки газу в середньому збільшиться до 2 грн за м³. Тоді як у липні вона була майже вдвічі меншою.

Найбільші ціни за постачання у компаній “Газовик” та “Спектргаз”. Вони обслуговують Вінницьку та Луганську області. А от найнижчі тарифи у компаній “Харківміськгаз”, “Кременчукгаз” та “Криворіжгаз”.

Можливість зміни по батькові

Відтепер українці зможуть змінювати своє по батькові. Зробити це вони зможуть з 14 років, проте з дозволу батьків чи опікунів. У випадку, якщо один із них буде проти, спір буде вирішувати або орган опіки та піклування, або суд. З 16 років підліток може зробити це самостійно. Для цього потрібно буде звернутись до Центру надання адміністративних послуг.

Зміна по батькові, збільшення мінімалки та нові правила для швидкої. Що зміниться з 1 січня
З 16 років підліток може зробити змінити своє по батькові самостійно.

Цей закон став рекомендацією Європейського суду з прав людини після розгляду справи Наталі Гарнатої проти України. До цього вона вирішила змінити своє прізвище і по батькові, адже багато років жила з вітчимом. Проте дозволили їй змінити лише прізвище. Але жінка не зупинилась і після подала заяву до суду, однак всі інстанції в Україні їй відмовили. У 2007 році вона звернулась до Європейського суду. Той визнав порушення Конвенції про захист прав людини, а саме право на повагу до приватного і сімейного життя, та присудив 222 євро компенсації.

Юрист Микола Хахула каже, що цей закон може збільшити кількість “кандидатів-клонів” на виборах. Проте додає, що в цілому запобіжників у законодавстві вистачає, тому зловживання цим законом не передбачає.

На початок