Четверо суддів КСУ тимчасово відмовилися від участі у засіданнях

Четверо суддів КСУ тимчасово відмовилися від участі у засіданнях

Ексклюзивно
Четверо суддів КСУ тимчасово відмовилися від участі у засіданнях
. УНІАН

Четверо суддів Конституційного суду вирішили тимчасово не брати участь у засіданнях органу через порушення етичних норм колегами та документи "злиті" у ЗМІ.

Про це Суспільному повідомило джерело у Конституційному суді.

Зокрема, йдеться про те, що суддя КСУ Сергій Сас передав журналістам узгоджений проєкт рішення суду у справі за поданням 46 народних депутатів щодо ринку землі до його формального оприлюднення. В проєкті документа йдеться, що за змістом першого речення ч. 1 ст. 13, Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. першого речення ч. 1 ст. 14Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. суб’єктом права власності на землю є виключно громадяни України, а іноземці та особи без громадянства, які законно перебувають на території держави, не можуть бути суб’єктами права власності на українську землю.

Судді Сергій Головатий, Олег Первомайський, Віктор Колесник та Василь Лемак вирішили не брати участь у засіданнях, доки КСУ не розбереться з причинами публікації документів та чи не оприлюднив Сас документи під тиском.

На думку суддів, через публікацію документів до їхнього офіційного оприлюднення із вказанням позиції окремих суддів, може як загрожувати їхній фізичній безпеці, так і стати важелем впливу на окремих членів КСУ. Судді сподіваються, що ситуація навколо КСУ нормалізується до наступного засідання, яке відбудеться наступного тижня. Окрім того, КСУ має відкласти остаточний розгляд тих питань, щодо яких були оприлюднені проєкти рішень.

Водночас суддя Ігор Сліденко в офіційному коментарі Суспільному не підтвердив, що четверо членів КСУ відмовилися від участі у засіданнях.

"Це частина брудної кампанії проти Конституційного суду", - наголосив суддя.

Тим часом КСУ оголосив перерву у розгляді цієї справи через відсутність кворуму.

"Сьогодні, 5 листопада, на закритій частині пленарного засідання Конституційний Суд України розглядав справу за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень першого речення частини першої статті 13, частини першої статті 14 Конституції України. У розгляді справи оголошено перерву у зв’язку з відсутністю кворуму", - повідомили у пресслужбі суду.

Довідка. Стаття 13 Конституції звучить наступним чином: "Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу".

У статті 14 вказано наступне: "Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону".

Що відомо

  • Народні депутати підписали заяву, в якій закликали суддів Конституційного суду, які підтримали рішення про визнання неконституційною статтю про недостовірне декларування, скласти повноваження.
  • 27 жовтня Конституційний суд визнав статтю "Декларування недостовірної інформації" 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону.
  • Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Експерти заявили, що таким чином, КСУ заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.
  • З приводу цього рішення президент Володимир Зеленський скликав закрите засідання Ради національної безпеки та оборони для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці. За результатами засідання міністр юстиції заявив, що у Верховній раді вже 30 жовтня зареєструють законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.

На початок