Безпілотний транспорт та освоєння Місяця. П'ять амбітних планів компаній до 2030 року

Безпілотний транспорт та освоєння Місяця. П'ять амбітних планів компаній до 2030 року

Безпілотний транспорт та освоєння Місяця. П'ять амбітних планів компаній до 2030 року
. Суспільне

На початку минулого століття люди й мріяти не могли про ті речі, які нині стали для нас звичними. Телефони, комп'ютери, польоти за межі Землі – усе це зійшло зі сторінок фантастичних романів і стало реальністю. Проте зупинятися ніхто не планує, навпаки – гонитва технологій перебуває в самому розпалі.

Сфер, в технологізації яких компанії хочуть бути першопрохідцями, чимало. Суспільне обрало кілька, в які серйозно інвестують й які планують впровадити впродовж наступних десяти років.

Доступний інтернет

Тотальний перехід в онлайн – далеко не новий тренд, а через пандемію кількість пропонованих інтернет-послуг тільки зростає. Консультація в лікаря, шопінг, віддалена робота – лише крапля в морі від того, які можливості з’являються в людей з доступом до мережі.

Однак те, що для одних стало буденністю, для інших поки лишається тільки мрією, зокрема, через відсутність доступу до швидкісного інтернету. Великі корпорації обіцяють розв'язати цю проблему.

Наприклад, 25 жовтня відбувся запуск 15 місії Starlink з партією інтернет-супутників, створених компанією SpaceX на чолі з Ілоном Маском. Після запуску загальна кількість супутників Starlink на низькій навколоземній орбіті зросла до понад 800 одиниць із 12 тисяч запланованих на першому етапі.

Загалом, Starlink – це проєкт компанії SpaceX щодо розробки недорогої та високопродуктивної супутникової платформи для виготовлення супутників зв'язку та запусків великої їх кількості у космос. Система зв’язку, яка буде створена таким чином, має на меті надавати доступ до високошвидкісного інтернету навіть у віддалених від комунікацій місцях. Конкурувати зі SpaceX планує, наприклад, компанія Amazon, яка в рамках проєкту Kuiper планує вивести на орбіту понад три тисячі супутників.

Попри те, що завдяки цим проєктам більше людей зможуть отримати доступ до інтернету, існує досить серйозна проблема – експерти побоюються, що через супутники астрономам статне в рази важче вивчати зірки.

Транспорт, що літає

Ще одна сфера, на яку всерйоз поглядають компанії, – літаючий транспорт. Такий транспорт для широкого загалу, в перспективі, допоможе зменшити кількість заторів на дорогах. Хоча варто зазначити, що замовниками часто виступають й армії країн.

Випробування такого типу машин вже проводяться в деяких країнах, проте про серійне виробництво наразі говорити зарано.

Наприклад, ще у 2016 ізраїльська компанія Urban Aeronautics оголосила про успішне тестування першого в світі безпілотного літаючого авто під назвою “Cormorant”. Розробка на замовлення Армії оборони Ізраїлю розпочалася ще у 2004 році й планувалася як рішення для екстреної евакуації поранених солдатів із зони бойових дій, проте з часом виробник розширив спектр її застосування. Наприклад, такий транспорт планують використовувати для доставки посилок або ж для допомоги в ліквідації наслідків стихійних лих. 

Військово-повітряні сили США теж цікавить технологія, що дасть можливість як літати, так і пересуватися сушею. Наприкінці серпня цього року американські військові провели перші випробування "автомобіля", що літає. Транспорт по суті є гібридом авто, вертольота, квадрокоптера та інших видів традиційних транспортних засобів. 

Компанія-розробник LIFT Aircraft провела презентацію в рамках військового проєкту Збройних сил США, які планують до 2030 року створити парк з 30 подібних апаратів. LIFT Aircraft, як і ізраїльська компанія, не планує обмежуватися тільки військовим сектором. У перспективі, передбачені комерційні продажі транспорту приватним особам.

Поки інші компанії зосередженні більше на використанні в військовій сфері чи перевезенні вантажів, південнокорейська компанія Hyundai заявила про намір розпочати у 2028 році серійний випуск широкої лінійки літаючих автомобілів. Моделі, які розробляє компанія, перевозитимуть п'ять-шість людей в межах мегаполісу, для міжміських польотів призначені більші автомобілі.

У січні ж 2020 року Hyundai в партнерстві з Uber вперше представила концепт літаючого автомобіля. За планом, спочатку вони будуть керуватися пілотами, але до 2035 року зможуть перейти на повністю автоматичне функціонування.

Безпілотні авто

До слова, про автоматизм. Ще одним технологічним трендом є безпілотні автомобілі. Цей тренд відносно давній, проте саме зараз велика кількість компаній проводить тестування реальних прототипів продукції. 

Компаній, які цікавляться технологіями безпілотного керування транспортом, чимало. Найвідоміші з тих, які вже проводять публічні тестування – Waymo (дочірня компанія AlphabetМіжнародний конгломерат компаній, створений 2 жовтня 2015 року американськими програмістами і підприємцями Ларрі Пейджем та Сергієм Бріном, до якого увійшла компанія Google та інші компанії, якими вони володіли безпосередньо або через Google.) на частині маршрутів якої водій в салоні взагалі відсутній, а також Baidu, Poni.ai, Aptiv, в яких водій сидить за кермом на випадок екстреної ситуації, проте автомобіль пілотується сам. 

Якщо ж говорити про конкретних гравців, які хочуть бути першими на масовому ринку, то тут варто виділити Uber, Google, та Tesla.

Серед переваг Uber, наприклад, багаторічний досвід запуску послуг таксі та поїздок на нових ринках. Крім того, компанія володіє складними алгоритмами управління парком автомобілів, усталеною торговою маркою та заявленим наміром замінити своїх водіїв на самокеровані машини. 

Читайте також: "Чому ми переоцінили темпи розвитку штучного інтелекту"

Google же цілком може бути найсильнішим конкурентом Uber, оскільки компанія володіє найкращою службою картографування у світ та має достатні фінансові можливості для тестувань технології.

Якщо ж говорити про Tesla, то їх найсильніша сторона – використання обмежених автономних функцій у поточному парку автомобілів. Оскільки власники Tesla використовують ці напівавтономні функції в реальних умовах, компанія може завантажувати дані для отримання інформації про мільйони миль пробного водіння з використанням їх для розробки програмного забезпечення. 

Компанії недаром так зацікавилися цією технологією. У компанії Uber ще шість років тому говорили, що найбільша частка витрат служб таксі (близько 75%) – це зарплата водія. Якщо ж забрати цей пункт, то використання Uber стане набагато дешевшим, ніж володіння власним авто.

Технологізація медицини

Розумні годинники й браслети, які дають можливість слідкувати за пульсом, серцевим ритмом, насичення крові киснем, якістю сну та відстежувати фізичну активність, вже набули великої популярності.

Разом тим схожі технології розробляються й для використання медиками. Зокрема, йдеться про мобільні додатки й пристрої, завдяки яким лікар може вести детальну карту свого пацієнта та відстежувати його самопочуття. Також використання таких технологій дає можливість покращити комунікацію, причому як між лікарем і пацієнтом, так і медичних працівників один з одним. 

Читайте також: "Що таке телемедицина та як зросла її роль в умовах пандемії"

Крім того, дистанційний моніторинг здоров’я й використання технології штучного інтелекту (AI) дозволять зменшити ризики неточних діагнозів. Згідно з прогнозами американської компанії Zebra, у 2022 році 97% медсестер та медбратів у США використовуватимуть мобільні пристрої біля ліжок пацієнтів.

Якщо говорити про конкретні приклади, то, наприклад, компанія Deepmind, що останні 10 років працювала над застосуванням AI, навчилась діагностувати проблеми зору так само ефективно, як найкращі лікарі. Крім того, компанія створила штучний інтелект для аналізу раку грудей, алгоритм якого перевищив досягнення усіх лікарів на 11,5% за деякими показниками діагностування хвороби. 

Технологізація медицини проявляється у роботі не тільки з пацієнтами, а й з лікарями. Наприклад, згідно з дослідженням Harvard Business Review, хірурги, які тренувалися з використанням пристроїв віртуальної реальності, показали на 230% кращі результати, ніж ті, хто навчалися традиційно.

Освоєння Місяця

Ілон Маск став відомим зокрема завдяки своїм амбіціям з освоєння Марса, але для цього знадобиться більше, ніж 10 років. Набагато ж ближчим є дедлайн для повернення на Місяць. Наприклад, американське космічне агентство NASA, планує зробити це до 2030 року.

"Цього разу ми вирушимо на Місяць, щоб залишитися", – говорив адміністратор NASA Джим Бріденстайн, уточнивши, що це вже не просто ідея. “Ми вирушаємо на Місяць з використанням нових інноваційних технологій та систем, щоб дослідити більше місць на поверхні, ніж ми коли-небудь вважали можливим”, – додав він. Також, згідно із заявами Бріденстайна, агентство планує вже у 2024 році відправити жінку на місяць.

Світ через 10 років. П'ять амбітних планів компаній
Земля та Місяць. Ілюстративне фото. NASA

До всього, компанія Nokia отримала контракт NASA на 14,1 млн доларів на створення мережі на Місяці. Мета - розгорнути на Місяці мережу 4G/LTE для повернення туди людей до 2024 року і для американської місячної бази, початок створення якої заплановано на 2028 рік. Пізніше мережу планують перевести на 5G.

Про плани висадити людину на Місяць говорять й приватні компанії. Зокрема, SpaceX Ілона Маска та Blue Origin Джефф Безоса. А в освоєнні супутника Землі зацікавлені не тільки США. Наприклад, глава Китайської національної космічної адміністрації Чжан Кецзянь, теж говорив про плани висадити екіпаж на південний полюс Місяця. І теж в найближчі 10 років.

Читайте також

До Місяця й назад. Як українець допоміг здійснити посадку на супутник Землі

Тренд на еко. Як люди намагаються подружити природу та місто

Антимонопольний процес десятиліття. Чому уряд США подав до суду на Google

На початок