США закликали Україну припинити удари по нафтопереробних заводах РФ, у Києві їх назвали законними цілями

США закликали Україну припинити удари по нафтопереробних заводах РФ, у Києві їх назвали законними цілями

Важливо
Росія, НПЗ
Наслідки атаки БПЛА на НПЗ в Рязанській області РФ 13 березня 2024. Кадр з відео

США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати дії у відповідь. Віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина заявила, що нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями з військового погляду.

Як пише Financial Times з посиланням на три неназвані джерела, попередження з Вашингтона були надіслані високопосадовцям Служби безпеки України та Головного управління розвідки Міноборони.

Одне з джерел повідомило, що Білий дім дедалі більше розчаровується через зухвалі атаки українських дронів, які завдають ударів по нафтопереробних заводах, терміналах, складах і сховищах на заході Росії, завдаючи шкоди її нафтовидобувним потужностям.

FT зазначає, що Росія залишається одним із найважливіших світових експортерів енергоресурсів, попри західні санкції щодо її нафтогазового сектора. Цього року ціни на нафту зросли приблизно на 15%, до 85 доларів за барель, що призвело до зростання вартості палива саме тоді, коли президент США Джо Байден розпочав президентську кампанію.

"Ніщо так не лякає чинного американського президента, як різке зростання цін на бензин у рік виборів", — сказав президент консалтингової компанії Rapidan Energy і колишній радник Білого дому з питань енергетики Боб Макнеллі.

Вашингтон також стурбований тим, що якщо Україна продовжуватиме завдавати ударів по російських об’єктах, у тому числі за сотні кілометрів від кордону, РФ може у відповідь вдарити по енергетичній інфраструктурі, на яку покладається Захід.

Мова може йти, зокрема, про нафтопровід КТК, яким нафта з Казахстану через Росію надходить на світовий ринок. Західні компанії, включно з ExxonMobil і Chevron, користуються цим трубопроводом, який Москва ненадовго перекривала 2022 року.

"Ми не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині Росії", — сказав представник РНБ.

FT зазначає, що ЦРУ відмовилося від коментарів. У Києві речник СБУ відмовився від коментарів. Офіційні особи ГУР та ОПУ не відповіли на запити про коментарі.

Колишній аналітик ЦРУ, яка нині працює в RBC Capital Markets, Геліма Крофт зазначила, що Україна показала, що вона може вразити більшу частину нафтопереробної інфраструктури на заході Росії, поставивши під загрозу близько 60% експорту.

Останніми тижнями Україна посилила свої повітряні атаки на території РФ. Представник військової розвідки України каже, що з 2022 року відбулося щонайменше 12 атак на великі російські нафтопереробні заводи, і щонайменше дев'ять цього року, а також на кілька терміналів, баз і сховищ. Видання зазначає, що з розвитком технологій Україна постійно збільшує кількість ударів безпілотників. Українські чиновники стверджують, що розробили безпілотники з радіусом дії понад 1000 км і корисним навантаженням, здатним завдати серйозної шкоди.

Як відреагували в Україні

Віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина відреагувала на статтю у FT словами, що нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями з військового погляду.

"Є заяви й інших офіційних осіб, що це є абсолютно законні цілі з військового погляду. Ми розуміємо заклики американських партнерів. Водночас ми воюємо тими спроможностями, ресурсами та практиками, які наявні у нас сьогодні", — сказала вона.

Урядовиця розповіла, що у лютому 2022 року, на початку великої війни, говорила зі штаб-квартирою НАТО і там їй пояснили, що у розумінні Альянсу означає "закрити небо" над Україною.

"Вони сказали: "Ольго, ти ж не розумієш стандартів НАТО. У розумінні НАТО це означає насамперед знищити інфраструктуру на території РФ, яка дає можливість бомбити українські міста. Заводи, які роблять ракети". Тож ми діємо відповідно до найкращих стандартів НАТО", — сказала Стефанішина.

Що відомо про атаки українських безпілотників на нафтопереробні заводи в РФ

13 березня СБУ атакувала безпілотниками нафтопереробні заводи у Рязанській, Нижньогородській та Ленінградській області РФ. Джерела повідомили Суспільному, що дрони ГУР атакували завод нафтопродуктів у Ростовській області РФ.

15 березня українські безпілотники атакували підприємство "Первый завод" у Калузькій області РФ, яке займається переробкою нафти.

16 березня дрони атакували три російські НПЗ в Самарській області. Йдеться про Новокуйбишевський, Куйбишевський та Сизранський нафтопереробні заводи. Сумарно на рік вони переробляють близько 25 мільйонів тонн нафти, а це — майже 10% всієї нафтопереробки РФ. За інформацією джерел, це — спецоперація СБУ.

На початок