Верховна Рада скасувала засідання 6-8 березня. Що відомо

Верховна Рада скасувала засідання 6-8 березня. Що відомо

Верховна рада
Верховна рада. УНІАН

У Верховній Раді скасували засідання на 6-8 березня. Під час них парламент мав розглянути новий законопроєкт про мобілізацію. Джерело Суспільного у "Слузі народу" повідомило, що депутати повернуться до роботи, коли буде готовий закон про мобілізацію, щоб розглянути всі правки до нього.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

"Засідання Ради, які повинні були пройти на цьому тижні… скасовані. Рівно за 24 години", — написав він у Телеграм.

Нардеп Ярослав Железняк написав, що офіційна причина скасування засідання — "терміново потреба зробити комплексний звіт для Сенату США".

Він наголосив, що взагалі буде прикро, якщо під час війни засідання Верховної Ради не буде майже місяць.

Народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в етері "Суспільне. Спротив" заявив, що засідання Верховної Ради скасовано з ініціативи його комітету.

Джерело Суспільного у "Слузі народу" повідомило, що депутати повернуться до роботи, коли буде готовий закон про мобілізацію, щоб розглянути всі правки до нього.

"Колеги з опозиційних фракцій сказали, що будуть наполягати на абсолютно всіх правках, у другому читанні заблокувати будь-який закон можна на кілька годин. За день засідання прийняти один-два закони не виглядає, як раціональний час роботи ВР. Тому Давид Арахамія запропонував поїздку на фронт, а голосувати будемо тоді, коли буде готовий закон про мобілізацію, бо якщо вже сидіти в правках, то хоча б, щоб прийняти такий важливий для країни законопроєкт", — сказав наш співрозмовник.

За його словами, був варіант голосувати законопроєкти тільки у першому читанні.

"Але це, дійсно, означатиме, що рада в цілому рішень не ухвалює, а просто працює в тому форматі, у якому їй дозволили працювати колеги з опозиційних фракцій", — сказало джерело.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що пояснив скасування засідань Верховної Ради цього тижня тим, що депутати мають виконати "термінове завдання", яке впливає на допомогу партнерів.

Він нагадав, що від початку повномасштабної війни Верховна Рада працює в режимі не припинюваного пленарного засідання.

"Це дозволяє нам, по-перше, збиратися в будь-який час і приймати рішення, а по-друге, оперативно реагувати на зміни безпекової ситуації, важливі дедлайни чи особливості ухвалення рішень нашими партнерами. Тому неможливо скасувати те, що триває і по факту, і згідно з регламентом", — написав Арахамія у Телеграм.

За словами нардепа, парламентарі за аналогією роботи в округах депутати будуть більше працювати з військовими – на передовій, в навчальних центрах, в пунктах постійної дислокації.

"Зараз у цьому напрямку для наших депутатів є термінове і важливе завдання, яке напряму впливає на допомогу партнерів. Коли воно буде виконане – вони повернуться до роботи в сесійній залі", — зазначив він.

Арахамія зазначив, що такі речі не можуть і не повинні анонсуватися з питань безпеки.

Що відомо про законопроєкт щодо мобілізації

26 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

Уряд 11 січня офіційно відкликав з парламенту законопроєкт про мобілізацію.

11 січня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що команда відомства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

12 січня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до Верховної ради не обговорювалися.

30 січня Кабмін затвердив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію та передав її до Верховної ради. Своєю чергою у МО вказали, що коментарі та зауваження до документа були враховані спільно з Генштабом ЗСУ, урядом та народними депутатами.

7 лютого Верховна рада підтримала у першому читанні запропонований урядом оновлений законопроєкт про мобілізацію.

Як наголосили у "Слузі Народу", у першому читанні законопроект передбачав такі норми:

  • Людей з інвалідністю всіх груп звільнять від військової служби. Втім для осіб, чия інвалідність II та III груп (окрім військовослужбовців) була встановлена після 24 лютого 2022 року, передбачений повторний огляд.
  • Переглядається право відстрочки для працівників правоохоронних органів: БЕБ, ДБР, НАБУ, прокуратури, Національної поліції, Державної виконавчої служби, Служби судової охорони, патронатної служби.
  • Як і до цього, військовослужбовцям під час дії воєнного стану надається відпустка на 30 календарних днів частинами. Але тепер в документі прописано, що така частина має бути не менш ніж 15 календарних днів.

У парламенті тоді наголосили, що до другого читання законопроєкт матиме зміни.

На початок