Під’їзди, підвали, горища: жителі Олександрії заборгували 23 мільйони за опалення місць загального користування

Під’їзди, підвали, горища: жителі Олександрії заборгували 23 мільйони за опалення місць загального користування

Жителі міста Олександрія Кіровоградської області заборгували майже 23 мільйони гривень за опалення місць загального користування. Відповідну плату нараховують з 2022 року, згідно з постановою Кабміну, а заборгованість почала утворюватись, коли у 2021 році змінилась методика нарахування, що збільшило оплату за послугу у 5-10 разів, залежно від будинку.

Загальний борг населення Олександрії за тепло – 152 мільйони 173 тисячі гривень. За послугу централізованого опалення винні 129 мільйонів 235 тисяч із загальної суми. За опалення місць загального користування заборгували 22 мільйони 977 тисяч, майже всю суму – власники квартир з індивідуальним опаленням. Це дані від керівника підприємства "Теплокомуненерго" Ярослава Волощенка. З його слів, основні витрати підприємства – оплата виробництва теплової енергії.

"Це електроенергія, водопостачання та газ".

Нараховувати плату за опалення місць загального користування олександрійцям почали з 2022 року, пояснив заступник міського голови Юрій Гугленко.

"Сама історія місць загального користування почалась з 2018 року, коли ухвалили наказ мінрегіонбуду №315, де було визначено, що окрім тепла, яке жителі отримують у самому приміщенні своєї власності, вони ще оплачують місця загального користування. І розрахунок вівся відповідно до тих теплоносіїв, які маються у під’їзді".

2021 року, сказав, до наказу внесли зміни.

"Вони передбачали те, що місця загального користування – це не тільки той теплоносій, що є в під’їзді, а й підвальні приміщення, горища й усі інші допоміжні приміщення – весь будинок. Від його загальної площі почали вираховувати місця загального користування".

З його слів, нині створили комісію, щоб визначити методику нарахування плати, аби мешканці не вважали її несправедливою.

"Споживачів цікавить, чому вони мають платити за горище, за підвальне приміщення. Тому що є три різні методики нарахування. І яку слід застосовувати, кожен розуміє по-своєму".

Що про оплату опалення місць загального користування кажуть олександрійці

У квартирі Віктора Ткаченка – індивідуальне електричне опалення. Труби централізованого опалення, якими тепло постачається до інших квартир, термоізольовані, показав чоловік.

"Щоб не казали, що ми ними користуємось".
Опалення у квартирі олександрійця Віктора Ткаченка
Опалення у квартирі олександрійця Віктора Ткаченка. Фото: Суспільне Кропивницький

За опалення місць загального користування щомісяця має заплатити 256 гривень. Але, сказав, не платить.

"Не плачу і не буду. Через суд – будь ласка. Чого це я маю платити за те, що я не споживаю. У мене там вже 4,5 тисячі боргу".

Квартира Сергія Панченка опалюється централізовано. Скільки має платити, повідомляють в ОСББ.

"Стоїть лічильник на увесь будинок. Нам голова ОСББ доводить – запитує в "Теплокомуненерго", вивішує списки. Тариф у лютому – десь 20 гривень за квадратний метр. За опалення трикімнатної квартири, площею 62 квадратних метри, у січні заплатив близько 1200 гривень, без абонплати".
Багатоповерхівка олександрійського ОСББ "Арка"
Багатоповерхівка олександрійського ОСББ "Арка". Фото: Суспільне Кропивницький

У будинку, де мешкають Віктор Ткаченко та Сергій Панченко – 200 квартир. Індивідуальне опалення мають близько 30. Власники цих помешкань теж користуються централізованим опаленням, вважає голова ОСББ "Арка" Олександр Гончаренко.

"Будинок утеплений. Та все ж квартири, які мають індивідуальне опалення, споживають централізоване тепло – хочуть вони, чи не хочуть, але споживають – з підлоги, зі стелі, зі стін. А нагріти кімнату до 20-21 градуса, коли навкруги десять градусів морозу і коли навкруги 20 градусів – це різні речі. Будь-яка труба, термоізольована також, віддає, хоч маленьке, але тепло".

На початок