Жителям села на Кіровоградщині потрібно платити удвічі більше за вивезення сміття. Яка причина

Жителям села на Кіровоградщині потрібно платити удвічі більше за вивезення сміття. Яка причина

Жителям села на Кіровоградщині потрібно платити удвічі більше за вивезення сміття. Яка причина
Сміттєвоз "Екостайла". Фото ілюстративне: Суспільне Кропивницький

У лютому жителі села Сонячне Первозванівської громади Кропивницького району Кіровоградської області отримали платіжні квитанції від кропивницького підприємства "Екостайл". Там написано, що за лютий потрібно заплатити 44 гривні 20 копійок з однієї людини. До цього платили 21 гривню 25 копійок, і ці гроші мали йти іншому комунальному підприємству — "Добробут". Воно розташоване в самій громаді. Жителі села сказали Суспільному, що про такі зміни їх не попереджали, і вони проти нового тарифу.

Про те, що тепер жителів Сонячного обслуговуватиме інше підприємство, дізналися на зборах 26 січня. У них взяли участь представники Первозванівської сільради й "Екостайлу". Про це розповіла жителька Ольга Ломакіна. За її словами, угоду з "Добробутом" вона особисто не розривала.

"Маю договір з ним від 3 червня 2020 року. Послугами задоволена. Вони забирали сміття двічі на місяць".

Того ж дня на офіційному сайті Первозванівської сільради з’явилася інформація "Про встановлення ТОВ "Екостайл" тарифів на послуги з управління змішаними побутовими відходами на території Первозванівської сільської ради".

30 січня частина жителів звернулася до сільської голови Прасковії Мудрак "з вимогою анулювати підсумки конкурсу на вивезення сміття, оскільки він був проведений з порушенням". Йдеться про те, що "безстроковий договір на вивезення сміття жителі уклали з КП "Добробут", і підстав для його розірвання не було".

За словами Ольги Ломакіної, під цим колективним зверненням підписалися 107 людей.

Звернення, яке підписали 107 жителів села Сонячне
Звернення, яке підписали 107 жителів села Сонячне. Фото: Суспільне Кропивницький

13 лютого Первозванівська сільська рада надіслала відповідь на ім’я жительки Людмили Арсон. Там сказали, що "Екостайл" переміг у конкурсі, "надавши конкурсну пропозицію у повному обсязі", а сам конкурс провели відповідно до законодавства — двох законів України (про місцеве самоврядування й управління відходами) та двох постанов Кабміну. Також сказали, що в селі Сонячне зареєстровані 439 споживачів. З них звернулися 85.

"Серед яких у 22 відсутні договори з КП "Добробут". Відносно іншої частини тих, хто підписав звернення, виникла заборгованість перед КП "Добробут" розміром вісім тисяч гривень. Загальний борг жителів перед "Добробутом" становить 26 409 гривень".
Відповідь від голови громади Прасковії Мудрак
Відповідь від голови громади Прасковії Мудрак. Фото: Суспільне Кропивницький

Відповідь жителям села Сонячне від голови громади Прасковії Мудрак
Відповідь жителям села Сонячне від голови громади Прасковії Мудрак. Фото: Суспільне Кропивницький

20 лютого на сайті Первозванівської громади повідомили, що "Добробут" переміг в іншому конкурсі й тепер також вивозитиме сміття, але в інших селах громади.

За словами Людмили Арсон, 6 лютого громада села Сонячне ініціювала збори й запросила голову Первозванівської громади, депутатів, директора "Добробуту", але ніхто з цих людей не прийшов.

Сільська голова Прасковія Мудрак в телефонній розмові з журналістом Суспільного сказала, що на тему вивозу сміття в селі Сонячне спілкуватися з журналістами не буде і відключилася. На зв'язок не виходить. Суспільне чекає на коментар від очільниці Первозванівської громади.

На початок