"Україна все ще може перемогти": Салліван закликає Конгрес погодити пакет допомоги

"Україна все ще може перемогти": Салліван закликає Конгрес погодити пакет допомоги

Салліван
Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван. Фото: AP

Україна все ще здатна виграти війну проти Росії, але Конгрес США повинен врешті схвалити пакет допомоги для Києва.

Про це заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван в етері NBC News.

"Звичайно, Україна може перемогти. Україна вже досягла військового успіху в одній із найважливіших цілей, які вона мала, а саме — утримати країну від потрапляння в руки Росії", — сказав він.

За його словами, Україна може відвоювати більше територій, окупованих Росією, "якщо матиме необхідні інструменти".

"І саме тому Сполученим Штатам потрібно надати пакет допомоги, який був прийнятий за результатами широкого двопартійного голосування в Сенаті — Палата має активізуватися і ухвалити його", — сказав Салліван.

Радник Байдена наголосив, що Україна все ще має потенціал для перемоги, але потребує озброєнь.

"Ми спостерігаємо певні невдачі, в тому числі останніми днями, тому що Україна не мала достатньо боєприпасів для захисту Авдіївки на сході країни. Але, зрештою, Україна все ще має потенціал, якщо ми надамо їй інструменти та ресурси, необхідні для перемоги у цій війні. Від нас, США, наших союзників і партнерів, залежить виконання наших зобов'язань", — сказав він.

Що відомо про законопроєкт стосовно допомоги Україні

13 лютого Сенат Сполучених Штатів схвалив законопроєкт про міжнародну допомогу на суму 95,3 мільярда доларів, який включає фінансування для України, Ізраїлю та Тайваню.

Документ передбачає понад 60 мільярдів доларів Україні, 14 мільярдів — Ізраїлю і 4,83 мільярда — підтримки партнерів у Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, й стримування агресії з боку Китаю.

Він також надасть 9,15 мільярда доларів гуманітарної допомоги цивільним у Газі та на Західному березі, в Україні й інших зонах конфлікту в світі.

Для остаточного схвалення за законопроєкт повинна проголосувати Палата представників, а потім документ має підписати президент США Джо Байден.

16 лютого Палата представників Сполучених Штатів пішла на перерву без голосування за пакет фінансування допомоги для України.

На початок