Двосторонні угоди з Італією та Канадою, Британія виділить гроші на артилерійські боєприпаси. 732 день війни. Онлайн

Двосторонні угоди з Італією та Канадою, Британія виділить гроші на артилерійські боєприпаси. 732 день війни. Онлайн

Важливо
Акція на підтримку України в Берліні
Люди зібралися біля Бранденбурзьких воріт у Берліні для підтримки України на другому році повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2024 р. Фото: AP Photo/Markus Schreiber

За неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають у російському полоні — Лубінець

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Росія утримує в полоні 28 тисяч громадян України.

Про це омбудсмен повідомив під час форуму "Україна. Рік 2024".

"За нашими неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських застінках. Журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники. Три офіційні представники ОБСЄ були затримані в Донецькій і Луганській області, і ми вже декілька років не можемо їх звільнити. І весь цей час Росія є членом ОБСЄ", — сказав Лубінець.

Уповноважений пояснив, що обмінювати цивільних на цивільних заборонено міжнародним правом, тому Україна шукає нові підходи та держави, які можуть приєднатися до процесу повернення цивільних заручників.

"Станом на зараз можу сказати, що остання поїздка в Катар тиждень тому, на зустрічі з прем'єром пролунало, що вони готові спробувати свої зусилля для повернення цивільних заручників. Нам треба створити міжнародну коаліцію з повернення цивільних заручників", — додав омбудсмен.

Зеленський заявив, що 10 ЗРК Patriot "кардинально змінили б ситуацію" у війні

Президент Володимир Зеленський заявив, що 10 зенітно-ракетних комплексів Patriot "кардинально змінили б ситуацію" у війні.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

"Якби сьогодні або в найближчі місяці Україна змогла отримати 10 систем Patriot для ключових індустріальних центрів, не буду говорити, для яких, і так зрозуміло. Якби ці системи ми могли застосувати ближче до лінії фронту, вони б до нас не підійшли, відступили. Ми б зламали лінії оборони РФ і пішли б уперед", — зазначив Зеленський.

Водночас президент підкреслив, що говорить про ЗРК Patriot, але "це не значить, що тільки системи Patriot вирішують".

"Я навів один приклад. І таких назв, повірте, дві-три — і кінець їхній обороні. Просто кінець. І тоді ви зможете собі відповісти на запитання: "Чому в України цього немає?" Значить, це не всім потрібно. Або значить, не все можливо. Або значить: це попереду. І від цього залежить, яким буде кінець цього року", — додав глава держави.

Зеленський розповів про основні завдання аудиту в структурних підрозділах Міноборони та ЗСУ

Президент Володимир Зеленський заявив, що основними завданнями аудиту в структурних підрозділах Міноборони та ЗСУ є підготовка резервів і розв'язання питання ротації.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

Зеленський зазначив, що нині головнокомандувач Збройних сил України проводить аудит і "хоче бути у кожному місці, в кожній бригаді на кожному напрямку, щоб зробити висновки".

"Що має дати аудит? Це насамперед питання резервів, ротації. Треба в цьому навести порядок. Не тільки ж на полі боротись, треба відпочивати й людина має розуміти, що стільки днів воює, потім відійшла, відновилась. І для цього потрібно підготувати нормально резерви", — сказав президент.

Глава держави поінформував, що резерви "не були підготовлені нормально".

"Ми маємо визнавати свої слабкі місця. Вони були і є. І нам потрібно їх виправити. А для того, щоб їх виправити, потрібно зрозуміти, що відбувається", — наголосив Зеленський.

Президент підкреслив, що за підсумками аудиту в цілому має бути зрозуміла картина у Міноборони та ЗСУ — картина після двох років війни.

"Що в кабінетах, хто там перебуває, чому там. Треба подивитись, де частина людей, які не були на фронті, але вони були мобілізовані. З цим треба розібратись", — пояснив глава держави.

Зеленський розповів, що торік у Збройних силах "був кулак для контрнаступу", але чотири бригади не отримали техніки й не воювали.

"Не буду говорити, де, і не буду говорити, скільки всього готувалось. До сьогодні з цього пакета чотири бригади голі. Чотири бригади без техніки, про яку було домовлено, підписано, тиснули руки — не доїхали. Чотири бригади. Розумієте, яка це кількість людей? Могли б воювати. Ні, вони не воювали ці чотири бригади. Так, вони стояли, чекали техніку. Це я говорю без закидів. Але є питання і треба на них відповісти. Для цього і аудит", — додав президент.

Зеленський: Росія готує наступ на травень-червень, Україна також готується

Україна в березні-квітні проходитиме період політичних і фінансових хвиль. Росія готує наступ на кінець травня — початок літа. ЗСУ також готуються до бою.

Так президент Володимир Зеленський відповів на запитання латвійського журналіста під час пресконференції на форумі "Україна. Рік 2024".

Глава держави вважає, що українцям буде складно впродовж найближчих місяців. Зокрема через вагання у США, тоді як Вашингтон має вплив на деякі держави. Водночас президент зазначає, що Європейський союз відповідною підтримкою показав свою здатність бути лідерами.

"Нам буде складно в березні-квітні. Ми будемо проходити період різних хвиль: і політичних, і фінансових, і різного тиску. Росія буде готувати контрнаступальні дії на початку літа або в кінці травня, якщо зможуть. Вони будуть готуватися. Ми будемо готуватися до їхнього бою", — наголосив Зеленський.

Президент зазначив, що наступ армії РФ, який почався з середини жовтня 2023 року, не дав жодного результату. Україна ж підготує власний план і йтиме ним.

"Переломним моментом стануть вибори в США, і ми будемо розуміти, що відбудеться після цього. Ми зможемо провести перший саміт і принаймні зробимо все, щоб підготувати документ для всього світу, який може привести до закінчення війни", — підкреслив глава держави.

Зеленський — про передачу Україні ракет Taurus: "Спочатку США, а потім Німеччина"

Президент Володимир Зеленський заявив, що німецькі далекобійні ракети Taurus є "дуже важливою зброєю" для України.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

"Я скажу вам так: США, а потім Німеччина, і так в усьому завжди. Не те, що канцлер ФРН залежить від очільника Білого дому, а те, що порядок дій щодо рішення про ті чи інші види зброї, з мого досвіду, завжди був такий", — зазначив Зеленський.

Президент пояснив: "Якщо Сполучені Штати робили крок уперед — то ми могли потім також говорити й наводити це як приклад іншим".

"Ну а так, як я в позитивному настрої щодо США — вважаю, що ми будемо всюди мати результат", — підкреслив глава держави.

Водночас Зеленський подякував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу за надану підтримку: "Він проявив лідерство у Європі, в нього найпотужніший договір з нами, і серйозна підтримка".

План майбутнього українського контрнаступу пов'язаний зі зміною військового керівництва — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що планів майбутнього українського контрнаступу буде декілька.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

"Є план, він чіткий. Деталі не можу сказати, не маю на це права. Цей план пов'язаний зі зміною керівництва. Планів буде готуватись декілька через витік інформації", — сказав Зеленський.

Президент пояснив: "Чим менше людей знає плани української армії, тим швидше буде перемога і неочікуваний результат для росіян".

Водночас глава держави поінформував, що "план контрнаступу України у 2023 році, на жаль, був відомий РФ ще до його початку".

"Скажу відверто, наші контрнаступальні дії минулого року були на столі Кремля ще до того, як почалися контрнаступальні дії", — додав політик.

Російські окупанти розстріляли українських військових у Бахмутському районі — Лубінець

Російські окупанти розстріляли у Бахмутському районі українських військових, які здавалися в полон.

Про це повідомив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

"Точну кількість страчених росіянами українців не відомо, ймовірно їх було щонайменше сім. Це військовослужбовці СОУ. На відео видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підійняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Російські окупанти мали взяти їх у полон, але натомість розстріляли", — зазначив омбудсмен.

Лубінець додав, що звернуся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації зафіксували та публічно визнали, що російські окупанти вбивають українських полонених.

Запрошення України до НАТО залежить від США та Німеччини — Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає, що немає ризиків у тому, аби запросити Україну в Північноатлантичний альянс на саміті НАТО в липні.

Про це глава держави сказав під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

"Запрошення залежить на сьогодні, при всій повазі до всіх партнерів, всі партнери підтримують Україну в наданні нам запрошення, і всі вважають, що в майбутньому Україна має бути в НАТО. Але ви праві, не хочу бавитися словами, на сьогодні від США та Німеччини залежить це рішення. Це факт", — зазначив Зеленський.

Президент не бачить ризиків у запрошенні України в НАТО. За його словами, ті ризики, що лунають за лаштунками офіційної політики, пов'язані з неадекватністю реакції керівника Кремля Володимира Путіна.

"В запрошенні жодних ризиків немає. Або я чогось не знаю. Якщо нас не запросять, то нас не запросять", — додав політик.

Макрон скоро приїде в Україну — Зеленський

Президент Франції Еммануель Макрон скоро відвідає Україну

Про це глава держави Володимир Зеленський повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024".

"У нас нещодавно була розмова з Емануелем, зустріч. Дуже добра зустріч, були підписані гарантії безпеки з французької сторони. Я задоволений цим. Думаю, будуть ще деякі деталі, про які ми з ним домовилися. Але я хотів би, щоб вони йшли від нього", — розповів політик.

Зеленський зазначив, що Україна очікує на приїзд Макрона. З міркувань безпеки не вказують конкретну дату, проте "це буде скоро".

Розмови в медіа про нелегітимність Зеленського з травня 2024 року — інфопрограма РФ

Коли політики на Заході чи в Україні починають говорити про нелегітимність Володимира Зеленського як президента з травня 2024 року, то це реалізація програми РФ, яка заклала у це кошти.

Про це український лідер повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", що відбулася 25 лютого.

"[Заяви про нелегітимність Зеленського] — це не думка західних партнерів або когось всередині України. Це наратив і програма Російської Федерації. Відповідні документи мають всі розвідки «Великої сімки.» (...) Є документи, які це підтверджують. (...) У документах навіть прописані суми грошей, які виділяються тим чи іншим інституціям, щоб цю тему порушували (в публічному просторі — ред.)", — заявив глава держави.

Зеленський додав, що російські документи є в деяких журналістів США. Дехто із міжнародних партнерів озвучував українській владі прізвища людей всередині України, які розвивають цей наратив. Зеленський ставиться до поширення розмов про його нелегітимність "як до зрадницької позиції щодо України".

Водночас президент упевнений, що союзники із Заходу не підтримують цей фейк: "Наприклад, буде тут [в Україні] Еммануель Макрон, який із G7, можна поставити йому запитання, він відповість".

Зеленський: 2024 рік — переломний, від нього може залежати формат закінчення війни

Президент Володимир Зеленський назвав "переломним" третій рік повномасштабної війни. За словами глави держави, від 2024 може залежати формат закінчення бойових дій.

Про це український лідер повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

Відповідаючи на запитання, чи зараз "найслабші" часи для України від 24 лютого 2022 року, з огляду на співвідношення зброї, а також того, що окупанти намагаються просуватися, Зеленський зазначив:

"Я не вважаю, що це найслабший момент. Шокуючий момент був два роки тому. Зараз момент, найскладніший для нашої єдності. І якщо ми розвалимося всі: ззовні — з партнерами, і, не дай боже, всередині, — тоді це буде найслабший момент. Поки що цього не сталося".

Розмірковуючи про третій рік повномасштабної війни для України, президент підкреслив, що він "переломний".

"Рік виборів, розфокусування, всього одразу. Викликів ззовні та всередині. Хтось втомлений, хтось про це говорить, а хтось про це мовчить. І це такий переломний рік. Тому в переломний рік нам потрібно і мужність, і стійкість. Для того, щоб вижити. Від цього року, думаю, буде залежати формат закінчення війни", — додав глава держави.

Зеленський — про перемовини з Путіним: "У нього ж немає мобілки, а із телеграфом я не працюю"

Президент Володимир Зеленський розповів, чи підніме слухавку, якщо йому зателефонує керівник Кремля Володимир Путін.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

"У нього ж немає мобілки. Як він мені зателефонує? А я з телеграфом 1917 року вже не працюю", — зазначив Зеленський.

Водночас президент висловив переконання, що Путін не зателефонує, оскільки "він не хоче закінчувати цю війну".

Зеленський назвав умову просування українських військ на фронті

Президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові зможуть знову відтіснити армію РФ, коли перевага окупантів у артилерії значно зменшиться.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

Зеленський розповів, що інтенсивність застосування артилерії з боку росіян наприкінці минулого року та на початку цього була 1 до 12, а зараз перевага ворога зменшилася, але все ще суттєва — 1 до 6.

"Нам треба прийти до тих моментів, коли в нас були відповідні операції, контрнаступальні дії, коли ми йшли 1 до 1,5-3. Тоді ми зможемо відтіснити росіян. Поки не буде такої кількості, ми будемо або стояти, або втрачати по 150-100 метрів", — зазначив президент.

Ініціатива на Глобальному саміті миру може бути тільки від України — Зеленський

Перший Глобальний саміт миру відбудеться, ймовірно, навесні 2024 року. Він буде інавгураційний. Україна не хоче, аби їй нав'язували будь-які формати перемовин — дипломатична ініціатива має іти саме з Києва.

Про це президент Володимир Зеленський сказав на пресконференції під час форуму "Україна. Рік 2024".

"Ми вважаємо, що дуже правильно посилюватися на полі бою. Це залежить від нашого виробництва, наших партнерів. Так само дуже правильно посилюватися дипломатично. Ми не хочемо, щоб нам нав'язували будь-які формати перемовин, будь-які формули миру, навіть наші партнери", — наголосив Зеленський.

Він підкреслив, що під час майбутнього саміту миру ініціатива може бути тільки від України. Перший саміт інавгураційний, і відбудеться, як сподівається глава держави, навесні. Другий саміт, як хотіла б Україна, може відбутися не в Європі, а на іншому континенті.

На першому саміті, як розповів Зеленський, буде розроблений план миру в Україні. На саміті країни підготують відповідний документ. Водночас це не означає, що Росія прийме такий документ.

"Ніхто не може гарантувати. Ми не знаємо, хто тоді буде з того боку [з Росії]. Але цей документ буде, так само як і у форматі зернової ініціативи, представлений перемовниками у тому чи іншому форматі російській стороні. І ми будемо готові до другого саміту, до відповідних дипломатичних кроків щодо справедливого миру і закінчення війни", — сказав політик.

Зеленський — про передачу Україні далекобійної зброї: "Перебуваю у позитиві від нещодавньої відповіді партнерів"

Президент Володимир Зеленський контактував з партнерами щодо якнайшвидшої передачі Україні далекобійної зброї, зокрема американських ракет ATACMS.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

"Ви розумієте для чого нам це потрібно? Тут я не хотів говорити про деталі, Росія розуміє, що ми будемо з цим робити. Ми дійсно довго працюємо над далекобійною зброєю. Я перебуваю у позитиві від нещодавньої відповіді наших партнерів щодо цієї зброї", — зазначив Зеленський.

Україна втратила у війні 31 тисячу військових — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна у війні, яку розв'язала Росія, втратила 31 тисячу військових.

Про це глава держави повідомив під час пресконференції на Форумі "Україна. Рік 2024", який відбувся 25 лютого.

Зеленський наголосив, що кожна людина — це велика втрата для України.

"31 тисяча українських військових загинула у цій війні. Не 300 тисяч, не 150 тисяч, як бреше Путін. Росіян загинуло 180 тисяч. Всього втрат загиблих і поранених у РФ — до 500 в сумі з пораненими", — сказав президент.

Водночас глава держави зазначив, що не назве число поранених, оскільки тоді Росія знатиме, скільки українців пішло з поля бою.

"Є безвісти зниклі. Не буду гратися з цими цифрами, не хочу. Минулі обміни показали, що повернулися живими кілька хлопців, які були зниклі безвісти. Не знаємо, скільки вони вбили цивільних (на окупованих територіях — ред.). Ми дізнаємось це, коли покінчимо з Росією", — додав Зеленський.

Буданов: "Ворогів очікують нові сюрпризи, я б не рекомендував цивільним користуватись Кримським мостом"

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що цивільним у 2024 році не варто користуватись Кримським мостом.

Про це генерал-лейтенант повідомив у відеозверненні.

"Ворогів очікують нові сюрпризи, і я б не рекомендував цивільному населенню користуватись так званим Кримським мостом", — сказав Буданов.

Начальник ГУР зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія втратила чверть своїх кораблів та змушена була виводити флот на узбережжя Кавказу, передислоковувати авіацію, бо аеродроми та інші військові об'єкти півострова перебувають під вогневим впливом українських військових.

Нема конкретної дати першого Глобального саміту миру — Єрмак

Головна складність в організуванні першого Глобального саміту миру — це поєднати графіки всіх запрошених лідерів держав. Україна працює над тим, щоб у заході взяв участь Китай.

Про це сказав керівник Офісу президента Андрій Єрмак в кулуарах форуму "Україна. Рік 2024" на запитання кореспондентки Суспільного.

"Ми ніколи не говорили про конкретні дати. Залежить тільки від одного: коли ми зможемо зібрати й мати підтвердження від всіх лідерів, яких ми хочемо бачити. Я вам сказав кількість запрошень, які ми плануємо надіслати (понад 160 держав — Ред.)", — зазначив посадовець.

Найбільша складність, за словами Єрмака, полягає в тому, щоб поєднати графіки всіх лідерів, аби вони змогли зібратися в одному місці.

"Ми готові чути всіх, хто поважає головні принципи, за якими ми сьогодні воюємо. Остання зустріч в Давосі показала, що таких країн достатньо багато. Ви самі бачили — 82 країни. Це практично Генасамблея ООН", — додав керівник ОП.

"Режим у Росії не розхитається сам по собі без нашої допомоги", — Буданов

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що режим у РФ не розхитається без зовнішньої допомоги.

Про це генерал-лейтенант повідомив на полях форуму "Україна. Рік 2024".

"Не слід вірити, що режим в Росії розхитається сам по собі. Цього не відбудеться без нашої допомоги. Наявність цього режиму, що є зараз, буде постійною небезпекою для світу в майбутньому. Ми маємо працювати над видозміненням цього режиму. Для цього ми працюємо вже, думаю, всім зрозуміло, як відбуваються ті чи інші події у РФ", — сказав Буданов.

Начальник ГУР зазначив, що чим більше Росія веде війну, тим більше подій відбуватиметься на її території. Зокрема це стосується українських операцій, темпи яких лише нарощуватимуться.

"Поки війна триває у нас, доти будуть проблеми у РФ", — додав він.

Єрмак відповів, коли Україна підпише безпекову угоду зі США

Україна та США підпишуть угоду про гарантії безпеки, імовірно, вже після того, як Конгрес проголосує за пакет допомоги.

Про це сказав керівник Офісу президента Андрій Єрмак в кулуарах форуму "Україна. Рік 2024" на запитання кореспондентки Суспільного.

"Не хочу анонсувати, але найближчим часом ви почуєте про нові угоди", — додав посадовець.

На околицях Ласточкиного поблизу Авдіївки тривають запеклі бої — ОСУВ "Таврія"

Підрозділи Сил оборони відійшли на західну околицю населеного пункту Ласточкине на Авдіївському напрямку.

Про це Суспільному Донбас повідомив речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.

За його словами, станом на ранок 25 лютого за населений пункт продовжуються запеклі бої, водночас українські військові займають підготовлені позиції.

"Ворог постійно застосовує авіацію, керовані авіабомби, артилерію, FPV-дрони", — розповів речник.

За неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають у російському полоні — Лубінець

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Росія утримує в полоні 28 тисяч громадян України.

Про це омбудсмен повідомив під час форуму "Україна. Рік 2024".

"За нашими неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських застінках. Журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники. Три офіційні представники ОБСЄ були затримані в Донецькій і Луганській області, і ми вже декілька років не можемо їх звільнити. І весь цей час Росія є членом ОБСЄ", — сказав Лубінець.

Уповноважений пояснив, що обмінювати цивільних на цивільних заборонено міжнародним правом, тому Україна шукає нові підходи та держави, які можуть приєднатися до процесу повернення цивільних заручників.

"Станом на зараз можу сказати, що остання поїздка в Катар тиждень тому, на зустрічі з прем'єром пролунало, що вони готові спробувати свої зусилля для повернення цивільних заручників. Нам треба створити міжнародну коаліцію з повернення цивільних заручників", — додав омбудсмен.

РФ не отримала від Ірану ракет, а північнокорейських використала лише кілька — Буданов

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що Росія не отримала від Ірану далекобійні ракети.

Про це генерал-лейтенант повідомив на полях форуму "Україна. Рік 2024".

"Їх немає (іранських далекобійних ракет — Ред.) Це все не відповідає дійсності", — сказав Буданов у розмові з журналістами.

Водночас начальник ГУР зазначив, що "північнокорейських кілька було використано, але сказати щодо масштабного застосування — це теж не відповідає дійсності".

Близько 50% західної військової допомоги не надходить вчасно — Умєров

Половина військової допомоги, яку надають Україні країни Заходу, не приходить своєчасно, що призводить до втрати особового складу Збройних сил України і територій.

Про це на форумі "Україна. Рік 2024" заявив міністр оборони Рустем Умєров.

"На даний момент виділення не означає забезпечення. 50% не постачається вчасно. Тобто якщо ми дивимося на математику війни, дивимося на противника, їхня економіка приблизно 2 трлн дол. Вони використовують до 15% (бюджету, — ред.), на війну, що становить понад 150 млрд дол., це офіційні показники. Тому коли те, що виділяється, не приходить вчасно, ми втрачаємо особовий склад, ми втрачаємо території", – сказав він.

За словами Умєрова, армія Росії має перевагу в небі, що значно ускладнює можливість Збройним силам України чинити опір.

"Ми дістали перемогу — ми їх вигнали з півночі, з частин Чорного моря без переваги у повітрі. Тому всі платформи, які постачаються, є дуже важливими, особливо, коли йдеться про збройні платформи і високотехнологічні платформи. І вся техніка, яка постачається, має розглядатися з погляду спроможності ураження російських сил і російських повітряних сил. Ми робимо все можливе і неможливе, але без своєчасних поставок це ускладнює нашу роботу", — сказав міністр.

Єрмак допустив участь Росії на другому саміті миру

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак не виключає, що у другому Глобальному саміті миру може взяти участь Росія, якщо її представники на той час виступатимуть за справедливий мир в Україні.

Про це Єрмак сказав на форумі "Україна. Рік 2024", передає кореспондентка Суспільного.

"На той випадок, якщо той, хто на той час буде представляти країну-агресора, захоче припинити війну та повернутися до справедливого миру", — додав голова ОП.

Наразі єдина країна, яка може не погоджуватися з українськими умовами миру, — це Росія, яка є країною-агресором.

Нашими успіхами ми надзвичайно завдячуємо мешканцям українського Криму — Буданов

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що завдяки мешканцям Криму, які чинять опір окупантам й передають інформацію щодо окупантів, Сили оборони України мали успіх на території півострова.

Про це він сказав в зверненні до Дня спротиву окупації Криму.

“Хочу наголосити — нашими успіхами ми надзвичайно завдячуємо мешканцям українського Криму, які не лише посилили опір окупантам, але й знаходять можливість оперативно відслідковувати усю обстановку на півострові та якнайшвидше передавати цю інформацію нам. Ми обіцяли, що у 2023 році українські спецпризначенці будуть у Криму, і ми цю обіцянку виконали. Було гучно, гуркіт почули аж у Кремлі”, — наголосив Буданов.

Стефанчук анонсував найближчими днями "новий приклад", як просувати інтереси України в Конгресі США

Україна пожвавить дипломатичні трикутники з Польщею і Литвою, а також з Румунією та Молдовою. Верховна Рада також по-новому просуватиме інтереси Києва в американському Конгресі.

Про це говорив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на форумі "Україна. Рік 2024".

"Допомогу іншим державам у більшості країн ухвалюють саме парламенти. Наша співпраця з Конгресом і Сенатом США та з іншими країнами свідчить про те, що, попри політичні процеси, що існують у багатьох парламентах, питання підтримки України — це єдиний системоутворювальний компонент в парламентах світу. Там немає іншої думки, крім того, що Україну потрібно підтримувати", — зауважив спікер ВРУ.

Водночас спікер наголосив, що невдовзі переглянеться співробітництво з деякими європейськими союзниками. Ідеться насамперед про сусідні країни.

"Ще раз наголошу, що ми підтримуємо двопалатну і двопартійну підтримку, яку маємо сьогодні, але ми продовжуватимемо роботу, і буквально найближчим часом – завтра-післязавтра — не хочу спойлерити це — ви отримаєте новий приклад спікерського співробітництва на рівні того, як потрібно просувати інтереси України в Конгресі Сполучених Штатів", — сказав наприкінці свого виступу Руслан Стефанчук.

Операція зі знищення А-50 готувалась два тижні — Буданов

Операція зі знищення російського літака далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50У готувалась два тижні.

Про це керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов на форумі "Україна. Рік 2024".

"Залишилося ще 6 літаків — дві повні зміни. Ще один А-50 "впаде", і цілодобове чергування доведеться припиняти", — сказав він.

Відповідаючи на питання чи готували операцію до 24 лютого Буданов зазначив: "ми шукали літак, а не дату".

25 лютого польські протестувальники відновили блокаду на пункті пропуску "Устилуг — Зосин", яку напередодні 24 лютого послабили.

Про це речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко сказав у ефірі телемарафону “Єдині новини”.

З його слів, впродовж доби спостерігалося пожвавлення руху сама для вантажних авто вагою менш як 7, 5 тонн на цьому пункті пропуску.

"Кількість перетинів кордону цієї категорії транспорту дещо зросло, але це суттєво не вплинуло на ситуацію. На щастя зараз польські фермери не блокують рух авто і автобусів на усіх напрямках", — сказав Андрій Демченко.

З його слів, станом на ранок 25 лютого польські фермери блокують шість пропускних пунктів на кордоні з Україною:"Медика-Шегині", "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава-Руська" та "Долгобичув-Угринів", "Дорогуськ-Ягодин" та "Зосин-Устилуг".

У черзі на в'їзд в Україну перебуває 2 400 вантажівок, найбільші черги перед пунктами пропуску у Краківці, Раві-Руській та Ягодині.

"За добу через Ягодин 50 вантажівок проїхали в бік України, але як і раніше, повністю заблокований рух для вантажних автомобілів, які слідують з України в Польщу. За останні дні це нульові показники.", —сказав Андрій Демченко.

Найнижчі показники перетину — у Шегинях, за минулу добу кордон перетнули близько 90 вантажівок в обох напрямках.

Шмигаль: Виробничі потужності ОПК зросли втричі, виробництво дронів — у 100 разів

Україна трансформує оборону. Виробничі потужності оборонно-промислового комплексу зросли втричі, а виробництво дронів збільшилося у 100 разів.

Про це на форумі "Україна. Рік 2024" сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондентка Суспільного.

"Ми витримали перший удар. Радикально трансформуємо українську оборону. Виробничі потужності ОПК зросли втричі, виробництво дронів — у 100 разів. Ракети, артилерія, снаряди, нові виробництва техніки і зброї – все це з'явилося в масштабах, які боляче відчуває і буде відчувати ще більше наш ворог", — сказав він.

За словами прем'єра, також вдалося втримати економіку — у 2023 ВВП зріс більше як на 5%.

За 2022 — 2023 рр. домовились і залучили 74 млрд зовнішнього фінансування, сформували світову фінансову коаліцію для підтримки українського бюджету. Можемо витрачати всі внутрішні ресурси на оборону держави", — сказав Шмигаль.

Він зазначив, що Україні вдалося подолати російську блокаду морських портів і збільшити перевалку дунайських портів у 6 разів.

"У 2023 перемогли у битві за Чорне море, вийшли на обсяги експорту довоєнного рівня. У 2022 зібрали 72 млн тонн зернових, у 2023 — 79 млн тонн. 45 млрд гривень заклали в бюджет на допомогу бізнесу цього року", — сказав прем'єр.

За словами Шмигаля, станом на сьогодні вже відновлено 23 тис. будівель, 9,2 тис. об'єктів критичної інфраструктури, майже 900 медичних і понад 600 освітніх закладів, які були зруйновані через повномасштабне вторгнення Росії.

113 тисяч воєнних злочинів і знищена техніка РФ на $5,5 млрд — робота МВС на війні

Працівники Міністерства внутрішніх справ становлять 20% від Сил оборони України. А безпілотні сили МВС знищили російської техніки на більш як 5,5 млрд доларів.

Про це на форумі "Україна. Рік 2024" розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передає кореспондентка Суспільного.

Окрім того, що команда МВС забезпечує безпеку всередині держави, близько 20% в ЗСУ на лінії зіткнення — це співробітники міністерства. А також 10 бригад "Гвардії наступу" вже сформовані і перебувають на лінії фронту.

Нагадаємо, відомство оголосило про формування добровольчих батальйонів "Гвардії наступу" на початку лютого 2023 року. Ці підрозділи націлені, зокрема, на звільнення окупованих Росією територій.

Крім того, МВС знищує техніку армії РФ.

"Бойові сили МВС не лише беруть участь в розробці та виготовленні ударних і розвідувальних дронів, а й практично використовують їх на лінії фронту. Те, що підтверджено Генеральним штабом, — наші безпілотні сили знищили ворожої техніки на більш як 5,5 млрд доларів", — розказав Клименко.

Фіксація воєнних злочинів та вивезення людей з зони бойових дій

Під час роботи всередині країни й зокрема на деокупованих територіях співробітники МВС із 24 лютого 2022 року задокументували вже понад 113 тисяч воєнних злочинів з боку Росії. Виявлено 88 катівень, викрито 129 диверсійно-розвідувальних груп.

Клименко також додав, що Нацполіція з початку широкомасштабного вторгнення евакуювала близько 10 тисяч цивільних з небезпечних зон. 110 тисяч разів Україну обстріляли з початку вторгнення, за підрахунками МВС.

Розмінування

Клименко назвав розмінування викликом, який стоїть перед Україною на десятиліття. За його словами, на сьогодні в МВС працює 33 машини механізованого розмінування. А фахівці обчислили, що 1 день роботи такої машини — це 100 днів роботи піротехніка чи сапера.

"Що довше територія окупована, то щільніше ворог її заміновує", — додав Клименко. Сапери України готуються зайти на деокуповані території та продовжити розмінування. Вони роблять це протягом усього світлового дня, і зараз, після зими та з потеплінням, робота розшириться.

Наземні дрони та далекобійна зброя на 700 км — Камишін про ОПК у 2024 році

У 2024 році Україна наростить оборонну промисловість ушестеро та випустить в роботу наземні дрони. Також у країні з'явилися далекобійні ракети, які сягають цілей на 700 км.

Про це міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив під час форуму "Україна. Рік 2024", передає кореспондентка Суспільного.

Міністр анонсував, що у 2024 році Україна почне виробляти нову гібридну ППО. Його виробляють у співпраці з західними партнерами, беручи за основу старі радянські машини або західні системи. Щодо протиповітряної оборони вже є 5 проєктів, зазначив урядовець.

"Найважливіша програма — ракетна. У нас зʼявилася далекобійна зброя, яка уражає цілі на 700 км", — розповів Камишін. Такі засоби анонсував ще в серпні минулого року президент Володимир Зеленський.

Він надав також кілька цифр щодо розвитку оборонної промисловості в Україні. Зараз на ОПК працюють 500 підприємств у всій країні — 100 державних і 400 приватних. "Оборонка" виробила втричі більше засобів у 2023 році, ніж у 2022-му. А спроможність цього року зросла в 6 разів. На ОПК працюють нині близько 300 тисяч конструкторів, робітників, науковців.

"Головна номенклатура, на яку чекає наш фронт, — боєприпаси. За минулий рік ми їх суттєво наростили. Мінометні — у 42 рази, артилерійські — у 2,8 раза", — говорить Камишін.

Він підкреслив, що як би Україна не збільшила виробництва боєприпасів, потреба фронту більша, ніж виробничі спроможності США та ЄС разом узятих.

У ЗСУ назвали мету створення Сил безпілотних систем

У структурі ЗСУ створять Сили безпілотних систем, які мають стати "надійним плечем" підтримки для бойових бригад ЗСУ і дасть можливість "асиметрично відповідати" на дії росіян.

Про це заявив заступник головнокомандувача Збройних Сил України Вадим Сухаревський на форумі "Україна. Рік 2024".

"Метою нашої команди є три основні тези: ефективність, системність та аналіз застосування Сил безпілотних систем. Це буде потужний кулак, який буде вирішувати реальні завдання на полі бою, який буде надійним плечем підтримки для наших бойових бригад. Це буде той елемент, який дасть можливість асиметрично відповідати на дії противника і завдавати йому максимальних втрат", — сказав він.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін зазначив, що створення Сил безпілотних систем буде головним завданням цього року.

"Сьогодні йде класифікація дронів за артилерійським еквівалентом, наприклад, мінометні, артилерійські тощо. Буде дуже цікаве, але непросте завдання побудувати нові сили. Останній раз такі сили будувались 100 років тому. Побудова нових систем буде головне завдання цього року. Є виробники, які спроможні вироблять дрони, РЕБ і багато іншого, тепер головне питання як це інтегрувати і управляти", — сказав він.

Три гармати, чотири спостережні пункти та 64 військових — втрати РФ за добу на лівобережжі Херсонщини

На тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області Сили оборони півдня за добу ліквідували 64 російських військових.

Про це у Telegram повідомили Сили оборони півдня.

Також українські захисники знищили три гармати, гранатомет, міномет, розвідувальний БпЛА типу "Zala", човен, станцію радіоелектронної боротьби, три одиниці автомобільної техніки, чотири спостережні пункти із фортифікаційними спорудами армії РФ.

Тільки FPV-дронів цьогоріч буде більше, ніж мільйон — Федоров

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Україна у 2024 році перевиконає план від президента Зеленського у 1 млн дронів для фронту.

Про це він сказав на форумі "Україна. Рік 2024", передає кореспондентка Суспільного.

Вся урядова команда працює над цим. За 2 перші місяці року законтрактовані сотні тисяч дронів, сказав Федоров.

Він також поінформував, що 90% всіх БпЛА, які сьогодні використовують ЗСУ на війні, — вироблені в Україні.

Крім FPV-дронів, будуть нарощувати виробництво розвідувальних літаків, ударних коптерів, далекобійних дронів-камікадзе. човни, наземні платформи, РЕБ.

" У нас ніколи не буде стільки людей, скільки є в Російській Федерації. Але в нас є 300 тисяч інженерів, у нас уже є 200 компаній, які виробляють тільки БпЛА. Це наша перевага, яку потрібно масштабувати. Швидкість — це наша конкурентна перевага", — додав міністр.

"Ми попросили в західних партнерів підтримки у фінансуванні місцевого виробництва. Є зобов’язання передати 1 мільйон дронів. Найкраще це зробити в місцевих виробників", — сказав також на форумі міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Президент Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками 2023 року розповів, що у 2024 році Україна виробить мільйон БпЛА.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін наприкінці грудня 2023 року оголосив, що в Україні понад 200 заводів, які у 2024 році будуть виробляти мільйон дронів для ЗСУ.

Україна вже має план на 2024 рік – Умєров

Україна має "потужний" план на 2024 рік, який принесе результат. Його публічно не розголошують.

Про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров під час форуму "Україна. Рік 2024", передає кореспондентка Суспільного.

"Всі кажуть, що краще за наші дії говорять наші результати. Ми робимо все можливе і неможливе, щоб зробити прорив. План 2024 вже є. Ми публічно про нього не кажемо. Він потужний, він сильний, він дає не тільки надію, але й дасть результат у 2024 році", — сказав він.

За словами Умєрова, МО активно працює з усіма складовими Сил оборони для того, щоб досягти мети.

Він також зазначив, що міністерство координує роботу зі спорудження фортифікацій і на сьогодні вже вдалося обладнали кілька тисяч опорних пунктів та вогневих позицій.

Армія РФ завдала ударів некерованими авіаційними ракетами по Великописарівській громаді на Сумщині: є руйнування

Зранку 25 лютого російська армія завдала ударів некерованими авіаційними ракетами по Великописарівській громаді на Сумщині. Внаслідок атаки зруйновані два приватні будинки.

Про це Суспільне дізналося у секретаря Великописарівської селищної ради Володимира Лєонова.

"Удари були між 6 і 7 годинами ранку. Поки що звернулася одна родина, в якої знищено будинок. В іншому будинку сім'ї не було", - зазначив секретар селищної ради Володимир Лєонов.

Інформація щодо поранених мешканців не надходила.

Сирський та Умєров відвідали командні пункти на передовій

Головнокомандувач Збройних сил України (ЗСУ) Олександр Сирський та міністр оборони України Рустем Умєров відвідали передові командні пункти військових частин і підрозділів у районі ведення бойових дій.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ.

"Заслухали командувачів угруповань військ щодо ситуації на ділянках їх відповідальності. Ворог регулярно штурмує позиції наших військ. На багатьох напрямках обстановка складна та потребує постійного контролю", — написав він у Телеграм.

Під час візиту Сирський та Умєров з командувачами детально проаналізували поточну ситуацію та обговорили необхідні подальші кроки. Зокрема, щодо використання потенціалу маневрової та позиційної оборони, а також підсилення окремих ділянок фронту.

"Також ми поспілкувалися з командирами бригад та окремих батальйонів щодо стану справ на місцях. Проаналізували проблеми, які виникають в бригадах. Вкотре я звернув увагу командирів на важливість координації та належної оперативної взаємодії всіх Сил оборони, а також збереження життя наших захисників і захисниць", — зазначив Сирський.

Він наголосив, що на місці ухвалив кілька невідкладних рішень задля покращення боєздатності, стійкості та управління підрозділами.

"Окремо подякував командирам бригад і підрозділів за рішучі дії та ініціативу. Попри складну ситуацію, наші воїни мужньо утримують рубежі та позиції. Ворог зазнає непоправних втрат", — зазначив Головком.

Озброєні російські військові увірвалися до кафе в Криму, відкрили вогонь та побили людей

У ніч із 23 на 24 лютого в селищі Чорноморське п'яні російські військові увірвалися до кафе "Фортеця" і жорстоко побили цивільних, зокрема й жінок. Стріляли в повітря, били кийками, добивали ногами.

Про це повідомляє інтернет-видання "Важные истории".

Зазначається, що військові 81-ї добровольчої бригади "Медведи" увірвалися до кафе "Фортеця" селища Чорноморське на північно-західному узбережжі Криму, почали стріляти в повітря і жорстоко побили відвідувачів — і чоловіків, і жінок.

Відео нападу з камер спостереження вперше з'явилося у співтоваристві селища у російській соцмережі "Вконтакті".

За інформацією видання, його опублікувала дівчина одного із постраждалих молодих людей. Її імені не називають з міркувань безпеки.

"Моя кохана людина у тяжкому стані в лікарні. (якого побили, на стільці сидить). Друзі, допоможіть розповсюдити відео та надати розголосу. Щоб завтра це не повторилося з вашими дітьми та коханими людьми. У мене серце кров'ю обливається від звірства", — написала вона.

На записі видно, як військові ображають цивільних, б'ють їх палицями, стріляють у повітря та поруч із головами людей. Напад стався в ніч із 23 на 24 лютого.

Дівчина також розповіла подробиці нападу виданню. Зокрема, двоє чоловіків виявилися військовими на посаді. Конфлікт почався з того, що їм щось не сподобалось і вони викликали підкріплення із підрозділу "Медведи".

"Озброєні люди у масках увірвалися на балкончик закладу, де люди спілкувалися та курили, та почали їх бити. Причому конфлікт у них виник не з людьми на балконі. Мого хлопця посадили на стілець і почали жорстоко бити кийками. Також дісталося його братові, який намагався за нього заступитися, та друзям. Коли ми намагалися з'ясувати імена цих людей, нам повідомили, що справу намагатимуться зам'яти. Це повідомили люди, які стосуються військових, скажімо так. Вже завтра ми їдемо до військової прокуратури подавати заяву", — розповіла дівчина постраждалого.

Постраждалим надали медичну допомогу. Більшості з них госпіталізація не знадобилася. Один із молодих людей госпіталізований із переломом перенісся, лицьової кістки, травмами м'яких тканин на потиличній частині, закритою черепно-мозковою травмою та забоями.

Війна в Україні загрожує безпеці Європи та США — Остін

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що війна в Україні загрожує безпеці Європи та Сполучених Штатів та закликав Конгрес підтримати законопроєкт щодо надання допомоги.

Про це він заявив у своєму зверненні до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Сполучені Штати продовжують підтримувати Україну разом із міжнародними союзниками та партнерами, щоб забезпечити те, що їй потрібно для її оборони зараз і в майбутньому", — зазначив Остін.

Він наголосив, що війна Росії загрожує не лише європейській безпеці, а й країнам поза межами Європи.

"Американський народ і люди в усьому світі розуміють, що ставки в цій боротьбі виходять далеко за межі України. Десять років тому Путін окупував Крим і створив маріонеткові режими в Луганській і Донецькій областях України. Два роки тому він намагався стерти Україну з карти світу. Якщо Путін не заплатить ціну за ці смерті і знищення, він продовжить йти. І витрати для США — разом з нашими союзниками по НАТО та партнерами в Європі та в усьому світі — зростуть", — зазначив очільник Пентагону.

Остін також зазначив, що з початку повного вторгнення Росії в Україну країни міжнародної коаліції виділили понад 87 млрд доларів допомоги.

За його словами, США надали Україні через президентські повноваження та Ініціативу сприяння безпеці України понад 44,2 млрд доларів, разом з партнерами вони навчили понад 123 тисячі українців у понад 80 місцях по всьому світу. Лише США провели навчання близько 19 тисяч українських військовослужбовців на загальновійськових озброєннях, спеціальних бойових платформах, а також навичках персоналу та лідерства.

"Ми підтримуємо боротьбу України за свободу і тому, що це правильно, і тому, що це має значення для подальшої безпеки Америки", – сказав Остін.

Дострокові "вибори" на ТОТ Запорізької області: окупанти розпочали поквартирний обхід

25 лютого, на тимчасово окупованій території Запорізької області росіяни розпочинають дострокове голосування у так званих президентських виборах РФ.

Про це повідомила голова Бердянської МВА Вікторія Галіціна.

Зазначається, що дострокове голосування у псевдовиборах президента Росії відбуватиметься у два етапи:

  • проведення голосування у прифронтових населених пунктах, зокрема для російських військовослужбовців;
  • "подомовий" обхід будинків для голосування у віддалених селах ТОТ області.

Для голосування, за словами Вікторії Галіціної, окупанти вимагають лише документ, який посвідчує особу:

"Виборчі комісії будуть здійснювати виїзди з урнами для голосування та бюлетенями. За словами окупантів, віддати свій голос може будь-хто — варто лише показати документ, який підтверджує особу. Необхідність мати паспорт РФ не уточнюється", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок нічних російських обстрілів у Херсоні виникла пожежа у багатоповерхівці

Вночі російські військові вчергове атакували Херсон, поцілили у житлові квартали. Снаряд влучив в багатоквартирний будинок.

Про це у Telegram повідомила ДСНС України.

У дописі йдеться, що загорілись речі на балконі однієї з квартир. Рятувальники швидко прибули на місце події, загасили пожежу, не допустили розповсюдження вогню на інші кімнати.

Захід повинен бути сміливішим у питанні конфіскації російських активів — Сунак

Західним країнам слід сміливіше підходити до конфіскації російських активів, які вони заморозили після повномасштабного вторгнення країни в Україну в 2022 році.

Про це заявив прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак, повідомляє Reuters.

Він наголосив, що Україна продовжує потребувати більше далекобійної зброї, безпілотників і боєприпасів, а також іншої допомоги.

"Ми повинні бути сміливішими, завдаючи ударів по російській військовій економіці. І ми повинні бути сміливішими, блокуючи сотні мільярдів заморожених російських активів", — сказав він.

Крім того, Сунак закликав США продовжувати надавати фінансову та військову підтримку Україні.

"Ми ніколи не маємо недооцінювати те, що США зробили для України та євроатлантичної безпеки. Я закликаю їх продовжувати цю підтримку, і я впевнений, що вони це зроблять", — додав він.

Російська армія обстріляла 6 громад Сумщини

Вночі та зранку 25 лютого російська армія 9 разів обстрілювала Сумщину, зафіксовано 34 вибухи. Обстрілів зазнали Білопільська, Великописарівська, Шалигинська, Есманьська, Середино-Будська та Зноб-Новгородська громади.

Про це повідомили у Сумській обласній військовій адміністрації.

У Великописарівській громаді були удари з мінометів (11 вибухів).

По Шалигинській громаді з території РФ був обстріл з крупнокаліберного кулемета.

У Середино-Будській зафіксовані мінометні обстріли (12 вибухів).

На територію Зноб-Новгородської громади армійці РФ скинули 4 міни.

По Есманській громаді були удари з артилерії (1 вибух) та РСЗВ (4 вибухи).

По Білопільській з території Росії був здійснений мінометний обстріл (2 вибухи).

За минулу добу армія РФ завдала 263 удари по 10 населених пунктах Запорізької області: є загибла та поранені

Протягом минулої доби, 24 лютого, російські військові атакували 10 населених пунктів Запорізької області. Одна людина загинула, дві — дістали травм.

Про це сьогодні, 25 лютого, повідомили в пресслужбі Запорізької ОВА.

Внаслідок обстрілу Гуляйполя загинула 61-річна жінка, а 33-річний чоловік та 71-річна жінка дістали травми. Їх доставили до лікарні.

Загалом армія РФ завдала 263 удари по містах та селах Запорізької області:

  • трьома авіаснарядами — по Роботиному;
  • 14 разів застосувала РСЗВ по Новоданилівці, Малій Токмачці та Роботиному;
  • 60 безпілотниками атакувала Вільнянськ, Гуляйполе, Новоандріївку, Новоданилівку, Малинівку, Малу Токмачку та Роботине;
  • 186 разів з артилерії обстріляла Таврійське, Оріхів, Новоандріївку, Малинівку, Малу Токмачку, Роботине та інші населені пункти.

Армія РФ обстріляла Костянтинівку та зруйнувала залізничний вокзал, поранена жінка

Російські військові кілька разів обстріляли Костянтинівку Донецької області. Внаслідок обстрілу легкі поранення отримала одна жінка.

Про це Суспільному Донбас повідомив в. о. начальника Костянтинівської МВА Сергій Горбунов.

"Жінка отримала легкі поранення, від госпіталізації відмовилась. Вона травмувалась від вибухової хвилі, внаслідок вибитого віконного скла", — розказав Сергій Горбунов.

За його даними, було кілька обстрілів увечері 24 лютого з РСЗВ та вночі 25 лютого ракетні обстріли.

Постраждала цивільна інфраструктура, пошкоджені декілька приватних будинків та багатоповерхівки — в оселях людей вибиті вікна, шибки, уточнив виконувач обов'язків.

Також зруйнована будівля залізничного вокзалу, понівечені храм, 2 приватних і 12 багатоквартирних будинків, 21 магазин, 19 торговельних павільйонів, три заклади освіти, 2 адмінбудівлі, пошта, кіоск, розповіли у поліції Донеччини.

Прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

"За даними слідства, вночі 25 лютого 2024 року російські війська завдали удару по залізничному вокзалу м. Костянтинівки, ймовірно, з використанням КАБ-250. Від вибуху отримала поранення жінка 75 років. На момент атаки вона перебувала у власній оселі, яка опинилася в зоні ураження ворожого озброєння", — розказали у прокуратурі.

Війська РФ обстріляли 12 областей України. Як минула ніч у регіонах

24 лютого та у ніч на 25 лютого російські війська обстріляли 12 областей України. Дронами Росія атакувала Хмельниччину, Київщину, Дніпропетровщину, Миколаївщину, Кіровоградщину. По Одеській області війська РФ вдарили двома протирадіолокаційними ракетами. Сили ППО їх знищили.

Про ситуацію в регіонах станом на 9.00 Суспільному повідомили за даними обласних державних адміністрацій.

Хмельниччина: сьогодні вранці війська РФ завдали удару по області. Внаслідок атаки пошкоджений об’єкт інфраструктури.

Інформація щодо пошкодження житлового фонду та постраждалих чи загиблих не надходила. Дані уточнюються.

Київщина: зранку — повітряна тривога, тривала понад дві години. В області працювали сили ППО.

За попередньою інформацією — влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури нема. Жертв та постраждалих немає.

Оперативні групи продовжують роботу щодо фіксації наслідків російської атаки.

Чернігівщина: за добу — 3 обстріли (12 вибухів). Росіяни із ствольної артилерії, мінометів обстрілював Новгород-Сіверський та Корюківський райони.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформації не надходило. Дані уточнюються.

Сумщина: вночі та зранку росіяни здійснили 9 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів області. Зафіксовано 34 вибухи з мінометів, артилерії, РСЗВ та стрілецької зброї. Обстрілів зазнали Білопільська, Великописарівська, Шалигинська, Есманьська, Середино-Будська, Зноб-Новгородська громади. Попередньо — без наслідків.

Вчора протягом дня росіяни здійснили 20 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів області. Зафіксовано 197 вибухів з міномета, артилерії, гранатомету, РСЗВ та FPV-дрона. Обстрілів зазнали Хотінська, Білопільська, Миропільська, Краснопільська, Великописарівська, Новослобідська громади. Без наслідків.

Запорізька: окупанти продовжують обстрілювати прифронтові громади: минулої доби завдали 263 удари по 10 містах та селах області.

Вчора вдень російський снаряд забрав життя 61-річної місцевої жительки Гуляйполя. Також внаслідок артобстрілу міста поранення отримав 33-річний чоловік та 71-річна жінка. Їх доправлено до лікувальних закладів.

Війська РФ вдарили 3 авіаційними снарядами по Роботиному, атакували 60 безпілотниками Вільнянськ, Гуляйполе, Новоандріївку, Новоданилівку, Малинівку, Малу Токмачку та Роботине, а також здійснили 14 РСЗВ-обстрілів Новоданилівки, Малої Токмачки й Роботиного.

186 артобстрілів прийшлися по території Таврійського, Оріхова, Новоандріївки, Малинівки, Малої Токмачки, Роботиного та інших населених пунктів.

Дніпропетровщина: вночі було знищено російський безпілотник. Його збили у Новомосковському районі.

Знову під ударом була Нікопольщина. Агресор скерував дрон-камікадзе на райцентр. Пошкоджена господарська споруда. Загиблих і постраждалих немає.

11 ударів дронами-камікадзе та артилерію війська РФ вчора цілили по Нікопольщині. Били по райцентру, Марганецькій, Покровській та Мирівській громадах.

Пошкоджені 15 приватних будинків, 12 господарських споруд, авто, лінії електропередач. Люди не постраждали.

Харківщина: артилерійських та мінометних ударів росіян зазнали понад 15 населених пунктів Харківщини, зокрема: Козача Лопань, Стрілеча, Хатище, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка та ін.

В м. Куп’янськ під час обстрілу РСЗВ пошкоджено приватне домоволодіння. Без постраждалих.

Внаслідок обстрілу с. Петропавлівка зазнавав осколкових поранень 44-річний волонтер, госпіталізований до медичної установи.

В смт Приколотне внаслідок обстрілу двома КАБами пошкоджено складські приміщення цивільного підприємства. Постраждалих немає.

Також окупанти завдали артилерійських ударів по с. Козача Лопань Харківського району. Є влучання на околицях населеного пункту, інформація щодо постраждалих не надходила.

У с. Григорівка Великобурлуцької громади внаслідок ворожих ударів КАБами зруйновано будівлю магазину, пошкоджено 5 житлових будинків, будівлю колишньої сільської ради, будівлю дитячого садочку, приміщення "Укрпошти".

В с. Лиман Вовчанської громади внаслідок обстрілу РСЗВ горіла господарча будівля ферми. Пожежу ліквідували.

Луганщина: минулої доби росіяни спробували йти уперед на південь від Невського – поблизу Тернів. Ворожих обстрілів з артилерії зазнала Білогорівка. З авіації – Надія.

За добу противник здійснив 156 обстрілів (528 снарядів).

Донеччина: під вогнем окупантів: Костянтинівка, с. Кліщіївка, с. Нетайлове, с. Новоселівка Перша, с. Свято-Покровське, с. Уманське, Селидове.

Пошкоджено 17 житлових будинків (з них 12 – багатоквартирні), будівля залізничного вокзалу, церква, 21 магазин, 19 торговельних павільйонів, кафе, школа, приміщення міжшкільного навчально-виробничого комбінату, ліцей, будівля Укрпошти, будівля державної міграційної служби, кіоск, будівля ПАТ "Місьгаз", будівля освітнього закладу, газопровід, 2 цивільних автомобілі.

На Донеччині за добу: 1 поранений.

Миколаївщина: вночі на Миколаївщині знищено три БпЛА типу Shahed-131/136.

Учора російські артилерійські обстріли фіксувалися по м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає. Також вчора та сьогодні вночі артилерійських та мінометних обстрілів зазнала акваторія Очаківської громади. Постраждалих немає.

Вдень росіяни завдали ракетного удару по відкритій території за межами населеного пункту Радсадівської громади. Постраждалих немає.

Крім того, цієї ночі зафіксовано артилерійський обстріл населеного пункту Куцурубської громади. Без постраждалих.

Уночі уламки збитого БпЛА типу Shahed-131/136 пошкодили лінію електропередач, внаслідок чого знеструмлено пʼять населених пунктів. Ведуться роботи з відновлення електропостачання.

Одещина: вночі російська армія атакувала Одещину двома протирадіолокаційними ракети Х-31П. Обидві знищені ППО.

Херсонщина: за добу окупанти здійснили 23 обстріли 8 населених пунктів, у т.ч. – 14 обстрілів по м. Херсон.

У Херсоні — пошкоджено 2 багатоповерхові будинки, будівлю навчального закладу, адмінбудівлю, об‘єкт критичної інфраструктури.

Також під російськими атаками були населені пункти: Білозерка, Шляхове, Новоберислав, Гаврилівка, Садове, Станіслав, Осокорівка.

У Бериславі внаслідок скиду з дрона постраждав місцевий житель. 38-річний чоловік самостійно звернувся до лікарні. Окупанти скинули вибухівку на чоловіка напередодні ввечері, коли той перебував біля магазину. В потерпілого поранення голови, контузія. Медики оцінюють його стан як середньої тяжкості.

Через російський обстріл Білозерки постраждали шестеро місцевих жителів. Одна жінка отримала поранення, не сумісні з життям. Ще п’ятеро людей — травмовані. Усіх потерпілих доставили до лікарні з вибуховими травмами та уламковими пораненнями. Їм надається медична допомога.

За добу на Херсонщині: 1 людина загинула, 6 дістали поранення.

Росіяни обстріляли села у двох прикордонних громадах Чернігівщини

Протягом доби 24 лютого армія РФ обстріляла з мінометів та ствольної артилерії дві прикордонні громади на Чернігівщині: Семенівську та Сновську. Вибухи пролунали у напрямках трьох сіл.

Про це Суспільному повідомила старша офіцерка пресслужби Чернігівського прикордонного загону Любов Пльонсак.

Семенівська громада:

  • у напрямку села Мхи – два приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм;
  • у напрямку села Карповичі – два приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії.

Сновська громада:

  • у напрямку села Клюси – вісім приходів, ймовірно, з міномета калібру 120 мм.

Росіяни атакували Миколаївщину дронами та артилерією

Російська армія у ніч проти 25 лютого випустила по Миколаївщині безпілотники типу Shahed 131/136, три з яких були уражені засобами ППО, уламками пошкоджено лінію електропередач. Окрім цього, протягом минулої доби армія Росії завдавала ударів по Очаківській, Куцурубській та Радсадівській громадах.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

У військовій адміністрації зазначили, у ніч проти 25 лютого силами та засобами протиповітряної оборони у регіоні знищено три безпілотники типу "Shahed 131/136". Внаслідок падіння уламків по лінії електропередач у Баштанському районі знеструмлено п'ять населених пунктів, повідомили у відомстві.

Окрім цього, учора, 24 лютого, о 09:04 російські військові обстріляли артилерією місто Очаків. О 10:30, 15:27, 16:00 та 25 лютого о 03:30 під ударами була акваторія Очаківської громади.

Також, сьогодні, 25 лютого, о 03:39 під артобстрілом перебувала Куцурубська громада.

Удень, 24 лютого, о 13:30 ракетного удару по відкритій місцевості зазнала Радсадівська громада. Загиблих немає.

За добу армія РФ обстріляла вісім населених пунктів Херсонщини. Одна людина загинула, шестеро — поранені

Минулої доби на Херсонщині російські військові обстріляли Білозерку, Шляхове, Новоберислав, Гаврилівку, Садове, Станіслав, Осокорівку та Херсон.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За його інформацією, російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області, пошкодили дві багатоповерхівки та сім приватних будинків.

Також армія РФ атакувала навчальні заклади, адмінбудівлю, об'єкт критичної інфраструктури, газогін, автомобіль та екскаватор. Одна людина загинула, шестеро отримали поранення.

Російська армія атакувала Одеську область ракетами

Вночі по Одещині з літаків тактично авіації РФ випустили дві ракети. Сили протиповітряної оборони знищили їх.

Про таке 25 лютого повідомили у Telegram-каналі Сили оборони півдня України.

Йдеться про протирадіолокаційні ракети Х-31П, які запускали з акваторії Чорного моря.

Про ракети у напрямку Одещини повідомили близько 22:00 24 лютого у Повітряних силах.

На Донеччині за добу від обстрілів поранена одна людина

Протягом 24 лютого від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині одна людина отримала поранення у Костянтинівці. Загиблих минулої доби не було.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

Загальна кількість жертв в області від початку повномасштабного вторгнення:

  • 1872 загинули,
  • 4615 поранені.

Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі наразі встановити неможливо.

У Польщі стартують найбільші за 40 років військові навчання за участю НАТО

У неділю, 25 лютого, розпочинаються національні навчання Збройних Сил Польщі за участю країн НАТО. Військові маневри мають назву Dragon-24.

Про це повідомило видання Rzeczpospolita з посиланням на Генштаб польської армії.

У навчаннях візьмуть участь близько 20 тисяч військовослужбовців, буде залучено 3500 одиниць військової техніки з 10 країн НАТО.

Міноборони Польщі раніше повідомляло, що основні сили, що беруть участь у навчаннях, будуть представлені 11-ю бронетанковою кавалерійською дивізією ЗС Польщі, також будуть залучені військовослужбовці сил спеціального призначення, військово-повітряних сил, військово-морського флоту та територіальної оборони.

У навчаннях візьмуть участь підрозділи союзних військ, що присутні в Польщі, зокрема — бойова група НАТО eFP.

Під час навчань перевірять взаємодію та виконання бойових завдань на суходолі, у повітрі та на морі, військові операції також проводитимуться у кіберпросторі.

Ці військові маневри стануть ключовим елементом найбільших з 1988 року навчань НАТО Steadfast Defener-24.

Вони не "спрямовані проти будь-якої країни, але є демонстрацією здатності протистояти будь-якій агресивній політиці", у тому числі "провокаційним діям Російської Федерації", наголосило польське Міністерство оборони.

Сили ППО знищили 16 з 18 "шахедів"

У ніч на 25 лютого 2024 року війська РФ атакували Україну 18 ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО знизили 16 "шахедів".

Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Росіяни запускали дрони з Приморсько-Ахтарська, РФ та мису Чауда, Крим.

"В результаті протиповітряного бою мобільними вогневими групами Сил оборони, зенітними ракетними підрозділами та авіацією Повітряних Сил знищено 16 "шахедів"» у межах Полтавської, Київської, Хмельницької, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей", — йдеться у повідомленні.

Генштаб ЗСУ назвав втрати РФ за добу

Станом на ранок 25 лютого 2024 року загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 409 820 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 810 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 6542 (+8) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 12441 (+16) од,
  • артилерійських систем – 9981 (+29) од,
  • РСЗВ – 999 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 684 (+0) од,
  • літаків – 340 (+0) од,
  • гелікоптерів – 325 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7681 (+22),
  • крилаті ракети ‒ 1907 (+2),
  • кораблі /катери ‒ 25 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 13011 (+23) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1578 (+2)

Дані уточнюються.

Війська РФ атакували Дніпропетровщину дронами-камікадзе

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, один з безпілотників влучив у Нікополі. Там пошкоджена господарська споруда. Загиблих та поранених немає.

Ще один БпЛА сили протиповітряної оборони знищили у небі над Новомосковським районом.

Минулої доби на фронті відбулося 84 бойових зіткнення

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку росіяни не наступали.

На Лиманському напрямку українські війська відбили 3 атаки в районі населеного пункту Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку, Сили оборони відбили 13 атак в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, українські захисники відбили 14 атак в районах населених пунктів Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районі Новомихайлівки Донецької області, де вони 39 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

На Новопавлівському напрямку ЗСУ відбили 1 атаку в районі південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 5 атак в районі населеного пункту Роботине Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Попри значні втрати, росіяни не полишають спроб вибити українські підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби війська РФ здійснили 2 безуспішні штурми позицій українських військ на лівобережжі Дніпра.

Водночас Сили оборони продовжують завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують їх вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу військ РФ. Також українські військові знищили 2 ракети Х-31 та 4 розвідувальні дрони.

Підрозділи ракетних військ нанесли ураження по 1 радіолокаційній станції та 2 районах зосередження особового складу росіян.

Війська РФ завдали по Україні 9 ракетних та 77 авіаційних ударів

Як повідомили у Генштабі ЗСУ, росіяни також здійснили 119 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах. Внаслідок російських атак є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу Shahed-136/131. Інформація, щодо даної атаки уточнюється.

Авіаційних ударів зазнали населені пункти Іванівка Харківської області; Надія Луганської області; Зарічне, Богданівка, Нью-Йорк, Диліївка, Олександропіль, Новоселівка Перша, Бердичі, Семенівка, Новобахмутівка, Орлівка, Парасковіївка, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

У Росії заявили про збиття шести дронів

Сили російської ППО за ніч збили два дрони в Бєлгородській області та чотири над Чорним морем.

Про це повідомили у Міноборони РФ.

Традиційно у нападі Росія звинуватила Україну.

На Хмельниччині знову чутно вибухи

На Хмельниччині знову чутно вибухи, повідомляють наші кореспонденти.

На Київщині працюють сили ППО

На Київщині працюють сили ППО, повідомили в КОВА. В області зафіксовані "шахеди".

На Хмельниччині чути повторні вибухи

На Хмельниччині чути повторні вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Бербок: у Німеччині досі обговорюють постачання Україні далекобійних ракет

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що в Берліні досі точаться дискусії щодо постачання ракет великої дальності Україні.

Вона сказала про це під час візиту до Одеси, пише Reuters.

"Звичайно, все, що ми постачаємо, цього замало. Ми ламаємо голови, особливо в останній рік, як доставити більше, зокрема і системи озброєння дальньої дії", — сказала Бербок.

Бундестаг 22 лютого схвалив резолюцію, яка закликає уряд ФРН поставити Україні далекобійні ракети. Документ підтримали 382 депутати, 284 були проти, двоє утрималися. Того ж дня Бундестаг відхилив резолюцію щодо постачання Україні далекобійних крилатих ракет Taurus.

На Хмельниччині чути звуки вибухів

На Хмельниччині чути звуки вибухів, повідомляє кореспондентка Суспільного.

В області оголошена повітряна тривога.

На початок