Україна отримала допомогу від Естонії, також в Україну прибули ще дві системи ППО. 710 день війни. Онлайн

Україна отримала допомогу від Естонії, також в Україну прибули ще дві системи ППО. 710 день війни. Онлайн

Оновлюється
Україна отримала допомогу від Естонії, також в Україну прибули ще дві системи ППО. 710 день війни. Онлайн
Зенітно-ракетні системи Patriot у Польщі, 6 лютого 2023 року. Getty Images/Jaap Arriens/NurPhoto

Щоденна норма артилерійських снарядів у окупантів знизилась вдвічі — Євлаш

Зараз російські військові витрачають майже у два рази менше боєприпасів на день, ніж пару місяців тому. На це впливають як погодні умови, так і проблеми в самій Росії. За минулу добу на Лимано-Купʼянському та Бахмутському напрямках окупанти завдали майже тисячу ударів з артилерії.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розказав начальник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш.

"Ворог продовжує перекидати свої резерви на лінії зіткнення. Зокрема на Бахмутському напрямку однією з ключових цілей ворога залишається пробиття нашої лінії оборони та проходження в напрямку Часового Яру", — повідомив Ілля Євлаш.

За минулу добу 2 лютого на Бахмутському напрямку російські окупанти завдали 415 ударів з артилерії. Тут відбулось чотири бої.

ЗСУ ліквідували близько 100 окупантів, а також 48 одиниць техніки, зокрема, танки, БМП, броньовані машини та різні міномети і гармати. Також знищили три склади з боєприпасами та чотири укриття.

На Лимано-Купʼянському напрямку російські окупанти п'ять разів застосовували авіацію, зокрема штурмовики СУ-34 та вертоліт Мі-8. Також російські війська 574 рази били з артилерії.

Українські військові ліквідували 111 окупантів та знищити 11 одиниць техніки, серед яких два танки, чотири БМП та п'ять автівок. Також знищили п'ять укриттів військових.

"Наразі інтенсивність обстрілів трохи спала. Бо декілька місяців тому ми могли говорити про 700 обстрілів на день, лише на одній ділянці. Ймовірно, це пов'язано з погодними умовами і досить несприятливою внутрішньою ситуацією в середині Росії. Якщо раніше вони відстрілювали 60 тисяч боєприпасів на день, то зараз це в районі 30 тисяч", — розповів Ілля Євлаш.

На цьому текстовий онлайн завершений. Наступний онлайн за 4 лютого 2024 року можна читати тут.

76 вибухів: армія РФ обстріляла 5 громад Сумської області

Протягом дня 3 лютого російська армія 16 разів обстрілювала Сумщину. Зафіксовано 76 вибухів, ударів зазнали 5 громад області.

Про це повідомили в Сумській ОВА.

Краснопільська громада зазнала мінометного (23 вибухи) та артилерійського (8 вибухів) обстрілів.

У Білопільській громаді теж були мінометні обстріли (13 вибухів) та обстріли з артилерії (2 вибухи).

У Юнаківській громаді зафіксовано удари БпЛА (2 вибухи).

У Великописарівській громаді були гранатометний (13 вибухів), артилерійський (7 вибухів) та мінометний (5 вибухів) обстріли.

Есманська громада зазнала обстріл БпЛА (2 вибухи). Також був мінометний обстріл (1 вибух).

Україна і Франція наблизилися до фіналізації двосторонньої угоди про безпекові гарантії — ОПУ

Україна та Франція наблизилися до фіналізації двосторонньої угоди про надання Україні безпекових гарантій.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква за підсумками зустрічі з делегацією Французької Республіки.

Як повідомили в Офісі президента, у межах візиту французької делегації відбувся черговий раунд переговорів із Францією щодо укладення двосторонньої угоди про надання Україні безпекових гарантій. Сторони обговорили доопрацьований проєкт відповідної угоди та узгодили позиції щодо окремих елементів документа.

“Наші переговорні команди сьогодні продемонстрували відчутний прогрес і наблизилися до фіналізації двосторонньої угоди”, – сказав Жовква.

“Учасники переговорів висловили сподівання на можливість підписання угоди вже найближчим часом”, — зазначили в Офісі президента.

Повідомляється, що сторони підтвердили зацікавленість у посиленні співпраці оборонних підприємств двох країн. Крім того, співрозмовники обмінялися думками щодо імплементації Формули миру та підготовки до проведення Саміту миру найближчим часом.

Боррель сподівається, що ЄС погодить фонд військової допомоги для України протягом наступних днів

Європейський Союз, можливо, вже протягом кількох наступних днів зможе створити фонд допомоги для України в рамках Європейського фонду миру.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС 3 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні відбулася змістовна дискусія щодо військової допомоги для України, щодо нашої єдності, а також щодо мирного майбутнього для України та її народу. Ми обговорили ситуацію на полі бою, ситуацію з військовими поставками, створення фонду допомоги для України, який, сподіваюся, буде погоджений протягом наступних днів в межах Європейського фонду миру", — сказав Боррель.

Він наголосив, що перемога України критично важлива для миру й стабільності в Європі.

"Наша позиція залишається твердою. Україна потребує більшої та швидшої підтримки. Ця допомога має надійти зараз. Перемога України є критично важливою не лише для України, але й для миру й стабільності в Європі", — заявив Боррель.

У Брюсселі у суботу, 3 лютого, відбулася неформальна Рада міністрів ЄС із закордонних справ. Одне з питань, яке обговорили міністри, — це пропозиція високого представника ЄС щодо створення фонду допомоги для України в рамках Європейського фонду миру в обсязі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки, тобто по 5 мільярдів щорічно.

Ці гроші мають бути використані для поставок в Україну військової техніки й озброєння, а також для посилення виробничого потенціалу європейської оборонної промисловості, зокрема, з виробництва більшої кількості боєприпасів для України.

1 лютого 27 лідерів держав-членів Євросоюзу на саміті у Брюсселі погодили чотирирічний пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

"По нас відпрацювала касета "Градів". Пошуковці загону "Плацдарм" потрапили під обстріл під Кліщіївкою в районі Бахмута

Пошуковці групи "Плацдарм" потрапили під обстріл армії РФ, коли забирали тіла загиблих під Кліщіївкою в районі Бахмута. Тіла вдалося вивезти, наразі їх ідентифікують.

Репортаж про те, як ідентифікують тіла вбитих.

Про те, як вивозили тіла, Суспільному Донбас розказав керівник пошукової групи "Плацдарм" Олексій Юков.

"За нами полювали FPV-дрони, ми постійно ховались за деревами та вони над нами кружляли, постійно падало поруч. Було дуже небезпечно, потім коли ми перемістились до іншого місця і знайшли ще тіла, по нас відпрацювала касета "Градів". Ми думали, що ми вже не вийдемо, але все одно ми повернулися за цими тілами і їх забрали, хоча було дуже моторошно", — розповів керівник пошукового загону "Плацдарм" Олексій Юков.

Російські війська завдали удару по пожежній частині у Покровську

Сьогодні ввечері 3 лютого російські війська обстріляли пожежну частину у Покровську. Без постраждалих.

Про це повідомляє поліція Донецької області.

"Сьогодні ввечері 3 лютого російські війська обстріляли Покровськ. Вибуховою хвилею пошкоджені 3 ролетних воріт у гаражі, скління вікон та двері в одному з приміщень частини", — йдеться у повідомленні.

У поліції додали, що рятувальники внаслідок обстрілу не постраждали

Атакуючи Херсонщину війська РФ використовують до 15 КАБів за добу — ОВА

Російські війська знову почали використовувати багато КАБів атакуючи Херсонщину, по 10-15 бомб за добу.

Про це у марафоні "Єдині новини" повідомив керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

За його словами, війська РФ скидають по два-три КАБи у Бериславському районі на такі пункти як Червоний маяк, Качкарівка, Шляхове, Берислав, Новоберислав, Зміївка.

"2 лютого Качкарівка дуже постраждала. Понад 20 будинків зруйновані. Дуже сильно зруйнована місцева школа. У Шляховому дитячий садочок. Стирають з лиця землі всі будівлі і інфраструктуру прибережних районів правобережної Херсонщини", — повідомив керівник пресофісу.

Також російська армія б`є з БпЛА. Працюють по цивільних людях.

"Їм нічого не варте, щоб вдарити по іноземцях, хоча вони це бачили. Була цілеспрямована атака, де загинули два французи, які допомагали Херсонщині з продуктами й відновленням. Були перемовини з іншими громадами, які далі від лінії зіткнення", — говорить Толоконніков.

У Бериславі війська РФ використовують вибухівку постійно, якщо раніше людям можна було рухатися містом, то зараз майже неможливо. Вони постійно полюють з дронів на цивільних та правоохоронців. Це дрони-камікадзе і дрони, які скидають вибухівку.

Через перевантаження мереж декілька районів Кривого Рогу знову знеструмлені — ОВА

Також без світла мешканці Широківської, Гречаноподівської, Карпівської, Новолатівської та Зеленодольської громад

На Куп'янському напрямку відбувся перерозподіл сил і засобів ЗСУ — Сухопутні війська

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав бойові частини на Куп'янському напрямку та провів наради з командирами.

Про це повідомили у Facebook на сторінці Сухопутних сил.

"Оперативна ситуація залишається напруженою. На всіх ділянках фронту точаться важкі бої. Ворог продовжує вести штурмові дії високої інтенсивності та постійно підтягує нові резерви", — мовиться у повідомленні.

Авіація Сил оборони завдала 12 ударів по окупантах РФ — Генштаб

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу російського окупаційного війська.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 3 лютого.

Підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 району зосередження особового складу та 1 артилерійському засобу росіян.

Генштаб: оперативна обстановка на сході та півдні складна

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Підрозділи збройних сил Білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 3 лютого.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Росіяни завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Бударки, Колодязне, Григорівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів війська РФ зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Карповичі Чернігівської області; Степок, Грабовське, Попівка, Могриця Сумської області; Козача Лопань, Огірцеве, Мала Вовча, Піщане Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 2 атаки війська РФ в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка Харківської області, де росіяни безуспішно намагалися прорвати оборону українських військ. Також окупанти РФ завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Куп’янськ, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Піщане Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку українські захисники відбили 5 атак війська РФ в районах Серебрянського лісництва Луганської області, Тернів та Ямполівки Донецької області, де росіяни за підтримки авіації намагалися прорвати оборону українських військ. Від російських артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Виїмка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбили 3 атаки окупантів РФ в районі населених пунктів Богданівка та Кліщіївка Донецької області, де російське військо безуспішно намагалося покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 20 атак війська РФ в районі населеного пункту Авдіївка та ще 3 атаки в районі Первомайського Донецької області, де росіяни за підтримки авіації намагалися прорвати оборону українських військ. Також військо РФ завдало авіаційного удару в районі населеного пункту Олександропіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів з боку росіян зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати військо РФ в районах Красногорівки, Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де окупанти РФ за підтримки авіації 6 разів безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів РФ опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Шахтарському напрямку оборони відбито 2 атаки росіян в районі південніше Золотої Ниви Донецької області. Військо РФ завдало авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське, Вугледар та Урожайне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Пречистівка, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку військо РФ наступальних (штурмових) дій не вело. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я, Роботине, П'ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку військо РФ не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 4 безуспішних спроби штурму позицій українських військ. Росіяни завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Червоний Маяк, Кринки, Зміївка Херсонської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося місто Херсон та населені пункти Червоний Маяк, Токарівка, Садове, Кізомис Херсонської області. Також окупанти РФ здійснили обстріли з реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Іванівка, Кринки, Інженерне Херсонської області.

Генштаб: на фронті відбулось 45 бойових зіткнень

На фронті протягом доби відбулось 45 бойових зіткнень. Військо РФ активно застосовує авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 23 атаки війська РФ. Загалом росіяни завдали 54 авіаційних удари та здійснили 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 3 лютого.

Внаслідок російських атак є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

Із суто технічних причин: Кулеба пояснив, чому Кримський міст досі не ліквідували

Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Кримський міст досі не знищили після двох років повномасштабної війни з Росією через технічні причини — у ЗСУ поки що немає зброї для його ураження. Водночас радіти його ліквідації буде багато європейських країн.

Про це він повідомив в інтерв'ю французькому виданню Le Figaro.

"Із суто технічних причин. Нам потрібна зброя, яка зможе ефективно вразити його, уникаючи при цьому російської ППО", — пояснив український міністр закордонних справ.

Крім того, Кулеба наголосив, що того дня, коли Кримський міст зруйнують, буде величезна радість не тільки у Києві, але й у багатьох європейських столицях.

"Ми дістанемо пляшку чудового шампанського", — уточнив він.

Армія РФ п`ять разів атакувала Нікопольщину: пошкоджено будинки, газогони та лінії електропередач

Протягом 3 лютого армія РФ п`ять разів атакувала Нікопольщину: била з артилерії та скеровувала дрони-камікадзе.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, під вогонь потрапили Нікополь та Мирівська громада. Пошкоджено понад три десятки приватних будинків, дев`ять господарських споруд, газогони та лінії електропередач. Загиблих і поранених немає.

Триває робота з командами європейських держав щодо посилення України — Зеленський

Триває робота з командами європейських держав щодо посилення України, нових оборонних пакетів, нових безпекових рішень.

Про це у своєму вечірньому зверненні повідомив президент України Володимир Зеленський.

“Цього тижня ми маємо нові рішення про підтримку нашої держави від Німеччини, від Нідерландів. Люксембург приєднався до нашої авіаційної коаліції. Литва – є новий пакет. З міністром закордонних справ Канади обговорили подальшу оборонну співпрацю. Виконуються оборонні контракти, які для нас критично важливі. Є посилення ППО”, — сказав президент.

Він додав, що війна розпочата Росією на українському фронті, але її мішенню є не тільки українська  держава і не тільки незалежність України. І тому, за словами Зеленського, “безумовно важливо зберігати максимальну консолідацію вільного світу й робити все можливе та неможливе, щоб Україна могла завдавати поразок Росії”.

“Іншого Москва не розуміє. Продовжуємо працювати з партнерами і щодо нових санкцій проти Росії, і щодо блокування російських схем обходу санкцій. І максимально активно – щодо конфіскації російських активів, які були розосереджені в різних юрисдикціях. Я вдячний усім, хто допомагає нам у роботі щодо конфіскації російських активів”, — сказав президент.

Зеленський про відключення світла через обстріли: "Енергетики працюють, щоб якнайшвидше повернути електрику"

Зараз тривають відновлювальні роботи в регіонах, де через російські удари були відключення електрики. Зокрема, голова “Укренерго” виїхав на Дніпропетровщину, де окупанти РФ ударили по Кривому Рогу.

Про це у своєму вечірньому зверненні повідомив президент України Володимир Зеленський.

“Дніпропетровська область, зокрема Кривий Ріг, – енергетики працюють, щоб якнайшвидше повернути електрику всім споживачам. Відправили голову “Укренерго” в регіон, усі необхідні фахівці та ресурси. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сьогодні доповів мені і щодо робіт, і щодо захисту об’єктів енергетики. Я дякую кожній ремонтній бригаді, усім залученим працівникам”, — сказав президент.

Голова ОБСЄ відвідав Гостомель, Бучу та Бородянку на Київщині

Міністр закордонних справ Мальти Ієн Борг та чинний голова ОБСЄвідвідав постраждалі населені пункти Київщини.

Про це він повідомив у соцмережі Х.

"Російська агресія принесла страждання Гостомелю, Бучі та Бородянці в Україні. Як голова ОБСЄ, зустрівся з цими громадами, щоб висловити солідарність. Мальтійське головування нагадуватиме світові про звірства, яких вони зазнали", — написав чинний голова організації.

Зокрема, під час візиту йому розповіли про воєнні злочини в Бучанській громаді під час лютого-березня 2022 року.

"Важко на душі, бо розуміємо скільки страждань та болю принесла ця війна. Я дякую Вам за вашу стійкість і бажаю тільки перемоги", — сказав Ієн Борг.

SPRAVDI спростовує фейк росіян про мобілізацію жінок у Києві

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростував фейк російських Telegram-каналів, що ТЦК нібито мобілізував перших жінок у Києві.

Спростування фейку роспропаганди оприлюднене у  Telegram-каналі Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI.

У Бердянську на Запоріжжі окупанти агітують студентів вступати до лав армії РФ — Галіціна

У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області росіяни попри епідемію грипу влаштовують зустрічі зі школярами та студентами з агітацією вступати до армії РФ та воювати проти України.

Про це сьогодні, 3 лютого, повідомила очільниця Бердянської МВА Вікторія Галіціна.

У бердянських школах, які лишились працювати попри епідемію грипу в місті, окупанти влаштовують зустрічі з учнями із закликом вступати до так званої "Юнармії":

"Головна мета росіян — виховати ненависть до України і заповнити втрати у російській армії", — йдеться у повідомленні.

Аналогічні зустрічі окупаційна влада проводить і зі студентами, зокрема Бердянського багатопрофільного ліцею. Їх росіяни, за словами Вікторії Галіціної, переконують взяти дворічну академічну відпустку та вступити до лав армії РФ.

Знищено ракету у Криворізькому районі, повідомив керівник ОВА Лисак.

Раніше про те, що у Кривому Розі було чутно звук вибуху, повідомляли кореспонденти Суспільного.

Президент відзначив нагородами військовослужбовців ГУР

Президент України Володимир Зеленський вручив високі державні нагороди військовослужбовцям Головного управління розвідки Міністерства оборони України, які виявили особливу мужність під час виконання спеціальних бойових завдань, зокрема знищення російського ракетного катера "Івановець".

Про це повідомляє пресслужба президента.

Війська РФ атакували КАБами Качкарівку на Херсонщині. Пошкоджені 30 будинків

2 лютого російські війська атакували село Качкарівка Бериславського району на Херсонщині. Пошкоджені будинки і школа.

Про це у Telegram повідомив керівник ОВА Олександр Прокудін.

Війська РФ учора скинули керовані авіабомби на Качкарівку. Значно пошкоджені три десятки житлових будинків, обʼєкт критичної інфраструктури та школа. Загиблих та поранених немає, йдеться у повідомленні.

Javelin, кулемети, боєприпаси. Україна отримала від Естонії нову партію військової допомоги

Україна отримала новий пакет військової допомоги від Естонії на суму 80 мільйонів євро. До нього увійшли протитанкові ракети Javelin, кулемети, боєприпаси для стрілецької зброї, різна техніка, а також водолазне спорядження.

Про це повідомляє ERR із посиланням на Міноборони країни.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур у суботу, 3 лютого, через пресслужбу відомства заявив, що черговий пакет допомоги тепер використовується ЗСУ.

"Останні події в Європі показують, що постачання таких необхідних ракет та іншої військової допомоги Україні триватимуть у великих масштабах, і цим ми разом із нашими союзниками даємо чіткий сигнал Кремлю, що й далі підтримуватимемо Україну до переможного кінця", — заявив Певкур.

Точного обсягу, часу прибуття цього пакета допомоги та інших деталей постачання не розголошують із міркувань безпеки.

Щоденна норма артилерійських снарядів у окупантів знизилась вдвічі — Євлаш

Зараз російські військові витрачають майже у два рази менше боєприпасів на день, ніж пару місяців тому. На це впливають як погодні умови, так і проблеми в самій Росії. За минулу добу на Лимано-Купʼянському та Бахмутському напрямках окупанти завдали майже тисячу ударів з артилерії.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розказав начальник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш.

"Ворог продовжує перекидати свої резерви на лінії зіткнення. Зокрема на Бахмутському напрямку однією з ключових цілей ворога залишається пробиття нашої лінії оборони та проходження в напрямку Часового Яру", — повідомив Ілля Євлаш.

За минулу добу 2 лютого на Бахмутському напрямку російські окупанти завдали 415 ударів з артилерії. Тут відбулось чотири бої.

ЗСУ ліквідували близько 100 окупантів, а також 48 одиниць техніки, зокрема, танки, БМП, броньовані машини та різні міномети і гармати. Також знищили три склади з боєприпасами та чотири укриття.

На Лимано-Купʼянському напрямку російські окупанти п'ять разів застосовували авіацію, зокрема штурмовики СУ-34 та вертоліт Мі-8. Також російські війська 574 рази били з артилерії.

Українські військові ліквідували 111 окупантів та знищити 11 одиниць техніки, серед яких два танки, чотири БМП та п'ять автівок. Також знищили п'ять укриттів військових.

"Наразі інтенсивність обстрілів трохи спала. Бо декілька місяців тому ми могли говорити про 700 обстрілів на день, лише на одній ділянці. Ймовірно, це пов'язано з погодними умовами і досить несприятливою внутрішньою ситуацією в середині Росії. Якщо раніше вони відстрілювали 60 тисяч боєприпасів на день, то зараз це в районі 30 тисяч", — розповів Ілля Євлаш.

Польща визнає незалежність України у її міжнародно встановлених кордонах — глава МЗС Польщі

Польща визнає незалежність України у її міжнародно встановлених кордонах, заявив міністр закордонних справ країни Радослав Сікорський на тлі заяви президента Польщі Анджея Дуди, що він "не знає", чи зможе Україна повернути Крим.

Свою заяву Сікорський оприлюднив у мережі X (колишній Твіттер).

“Польща визнає незалежність України в її міжнародно встановлених кордонах, які були неодноразово підтверджені Російською Федерацією: починаючи з Договору від 19 листопада 1990 року, Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року та до Договору про кордон від 28 січня 2003 року”, — написав Сікорський.

Крім того, голова комісії у закордонних справах Сейму Павел Коваль в ефірі RMF.FM заявив, що заяви про “російський Крим” є нісенітницею, яку поширює російська пропаганда, і Крим "був російським стільки ж, скільки Білосток".

“Розповіді про російський Крим — нісенітниця... Крим є невід’ємною частиною України, яка має регіональну автономію, про що мало хто знає, закріплену в українській Конституції. Він автономний у складі України, має окремий парламент і окремий уряд. Натомість історично це місце проживання кримських татар”, — сказав Коваль.

Він також згадав про нещодавню розмову з лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і зазначив, що є пропозиція України розширити кримську автономію.

Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю 2 лютого заявив, що "не знає", чи зможе Україна повернути Крим. При цьому він назвав Кримський півострів "особливим з історичних причин", оскільки "більшу частину часу він був під контролем Росії".

Посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що Крим є і залишиться українським, а деокупація півострова є завданням України і всього вільного світу. Він також висловив переконання, що це буде зроблено.

У Росії розстріляли пілота стратегічного бомбардувальника Ту-95 — ГУР

У Головному управлінні розвідки Міноборони заявили, що в російському місті Енгельс був розстріляний командир екіпажу стратегічного бомбардувальника Ту-95 майор Олег Стегачов.

Відповідне повідомлення оприлюднили у Telegram-каналі ГУР.

"Вказаний пілот ПКС Росії народився 23.06.1983 року, служив на авіабазі "Енгельс" (в/ч 06987). Він безпосередньо причетний до ракетних ударів по цивільних об'єктах в Україні та вбивств людей", — мовиться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, внаслідок атаки Стегачов зазнав вогнепальних поранень. Наразі українські розвідники уточнюють вижив він чи ні.

"На всіх воєнних злочинців чекає розплата — ми знаємо ваші імена, адреси, номери автомобілів, звичні маршрути й звички", — додали в ГУР.

Зеленський подякував Бундестагу за ухвалення 7,6 млрд євро військової допомоги для України

Президент Володимир Зеленський висловив вдячність німецькому Бундестагу за ухвалення в бюджеті ФРН на 2024 рік 7,6 мільярда євро військової допомоги для України.

Про це глава держави повідомив у соцмережі X.

Зеленський привітав рішення парламенту Німеччини та наголосив: "Ціную, що всі наші домовленості з канцлером Олафом Шольцом виконуються".

"Окрема подяка Бундесрату та всім 16 землям ФРН за важливу політичну резолюцію на підтримку України напередодні других роковин початку повномасштабного вторгнення РФ", — зазначив президент.

В енергосистемі України вчора зафіксували профіцит — Міненергетики

В енергосистемі України 2 лютого виник профіцит електроенергії. Надлишки сумарною величиною постачання 1 600 МВт-год з 11:00 до 15:00 передавалися до Польщі.

Про це повідомили у Telegram-каналі Міненергетики.

"У короткострокові ремонти вийшло два блоки ТЕС і один блок ТЕЦ, після закінчення робіт до мережі під'єднали блок та корпус теплоелектростанцій. В резерві шість одиниць теплової генерації, що будуть залучені у разі потреби", — мовиться у повідомленні.

Поточної доби прогнозується імпорт електроенергії — 9 979 МВт-год, водночас передбачається експорт до Молдови — 810 МВт-год.

Фахівці розповіли, що внаслідок російських ударів 3 лютого на підстанції НЕК "Укренерго" у Дніпропетровській області стався вибух — виявлено уламки БПЛА. Після повторної атаки на станції виникла пожежа, частково відключилось обладнання.

Через нічні обстріли також було частково знеструмлено обладнання ТЕС. Споживачі залишилися без світла. Наразі енергетики працюють над відновленням електропостачання.

"Враховуючи, що за останній тиждень ворог втретє атакує енергооб'єкти Дніпропетровщини, у Кривому Розі для стабілізації ситуації та проведення відновлювальних робіт енергетики змушені були застосовувати графіки аварійних відключень споживачів", — пояснили у міністерстві.

Окрім цього, вночі були збої у роботі обладнання керування на підстанції 220 кВ у Миколаївській області. Обставини з'ясовуються.

У Чернігівській області внаслідок обстрілу стався обрив проводів на опорах. Були знеструмлення в одному населеному пункті, усіх споживачів вже під'єднали до електропостачання.

З технічних причин відключались лінії 110 кВ на Одещині, знеструмились побутові споживачі у двох населених пунктах, усіх заживлено.

В Україні вдруге за день оголосили масштабну повітряну тривогу

По всій території України вдруге за день оголосили повітряну тривогу через зліт російського МіГ-31К, який є носієм аеробалістичних ракет "Кинджал".

СБУ дронами атакувала НПЗ у російському Волгограді — джерела

Служба безпеки України в ніч на 3 лютого атакувала дронами один із найбільших російських нафтопереробних заводів, що розташований у місті Волгоград.

Про це Суспільне повідомляє з посиланням на власні джерела.

Як зазначили співрозмовники, два безпілотники уразили установку первинного перероблення нафти, без якої завод втратить значну частину виробничої потужності.

Водночас вказали, що СБУ "продовжує системно знищувати" інфраструктуру, яку Росія використовує для ведення війни проти України.

"Б'ючи по НПЗ, що працюють на російський військово-промисловий комплекс, ми не тільки перерізаємо логістику поставок пального для ворожої техніки, але й скорочуємо наповнення бюджету РФ", — пояснили джерела.

Окрім цього, пообіцяли, що "бавовна" на російських НПЗ триватиме надалі.

В Україні оголосили масштабну повітряну тривогу

По всій території України вранці 3 лютого оголосили повітряну тривогу через зліт російського МіГ-31К, який є носієм аеробалістичних ракет "Кинджал".

Унаслідок агресії Росії в Україні загинули 522 дитини — Офіс генпрокурора

В Україні понад 1 739 дітей постраждали унаслідок повномасштабної збройної агресії Росії.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Як зазначається, станом на ранок 3 лютого 2024 року, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 522 неповнолітніх загинули й понад 1 217 зазнали поранень різного ступеня тяжкості.

Відповідні цифри не остаточні, триває робота з їхнього встановлення у місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих і звільнених територіях, вказали в ОГП.

Найбільше дітей постраждали у Донецькій — 508, Харківській — 327, Херсонській — 146, Київській — 130, Дніпропетровській — 111, Миколаївській — 101, Запорізькій — 100, Чернігівській — 72, Луганській областях — 67.

В Офісі генпрокурора додали, що 2 лютого внаслідок російського обстрілу міста Херсон поранень зазнав 17-річний хлопець.

Росія скинула дві авіабомби ФАБ на Куп'янськ

Російські окупанти вранці 3 лютого скинули дві керовані авіаційні бомби ФАБ-500 на Куп'янськ Харківської області.

Про це повідомив начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

"Дві ФАБ-500 в житловому масиві Куп'янська. Чудо, що ніхто не постраждав (за даними на теперішній час)", — написав правоохоронець у Facebook.

Японія вже надала Україні понад 4,5 млрд доларів фінансової допомоги — Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що фінансова допомога, надана Україні Японією, вже перевищила 4,5 мільярда доларів.

Про це посадовець повідомив під час засідання уряду 2 лютого.

"Я хочу подякувати Японії за майже 400 мільйонів доларів, які надійшли в кінці минулого місяця до держбюджету України", — сказав Шмигаль.

Прем'єр-міністр зазначив, що Японія тепер посідає четверте місце серед українських партнерів за розміром наданої бюджетної підтримки.

За словами посадовця, помітно інтерес японського уряду та бізнесу до спільних проєктів у різних сферах, а також до України як до інвестиційного майданчика.

Шмигаль додав, що у лютому делегація з Києва відвідає Токіо, де відбудеться Японсько-українська конференція з відновлення й економічного зростання.

"Хочемо вийти на новий рівень співпраці, особливо в питанні інвестицій та спільних проєктів", — підсумував прем'єр-міністр.

Росіяни вночі атакували теплоелектростанцію ДТЕК

Російські окупанти у ніч на 3 лютого завдали удару по теплоелектростанції ДТЕК. Унаслідок атаки ніхто не постраждав.

Про це повідомили у Telegram-каналі компанії.

"Серйозно пошкоджено обладнання. У ці хвилини енергетики ліквідовують наслідки обстрілу. Робимо все можливе для підтримання надійної роботи української енергосистеми", — мовиться у повідомленні.

880 солдатів, 10 танків та понад чверть сотні артсистем: Генштаб назвав втрати Росії за добу

Минулої доби Сили оборони знищили 880 російських окупантів. Загальні втрати РФ у війні проти України перевищили 387 тисяч людей.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

"Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 03.02.24 орієнтовно склали: особового складу — близько 387 940 (+880)", — мовиться у повідомленні.

Росіяни атакували дронами Кривий Ріг: є влучання, у місті вводять графіки аварійних відключень

Російські окупанти вночі 3 лютого атакували безпілотниками Криворізький район Дніпропетровської області, є декілька влучань.

Про це повідомив глава ОВА Сергій Лисак у своєму Telegram-каналі.

"Знову атака БПЛА на Криворіжжя. П'ять "шахедів" знищили ПвК "Схід". Утім, сталося і декілька влучань. Виникли дві пожежі", — зазначив посадовець.

Лисак уточнив, що внаслідок ударів дронів-камікадзе без світла перебувають майже 15 000 людей, а ще — дві котельні Кривого Рогу, які забезпечують 43 000 абонентів.

Окрім цього, у місті частково знеструмлений швидкісний трамвай. Також деякі родини залишилися без водопостачання.

"Нікопольщину цієї ночі агресор обстріляв з артилерії. Пошкоджені два приватні будинки, господарська споруда, лінія електропередач. Всюди минулося без загиблих та постраждалих", — додав глава ОВА.

Своєю чергою голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул поінформував, що енергетики вводять у місті графіки аварійних відключень (за тим алгоритмом, що був торік під час блекаутів).

"Через 10 хв зупиниться швидкісний трамвай. Частина лікарень, вода, тепло (там, де це можливо) переходять на генератори. Будуть віялові перебої з електроенергією та зв'язком", — зазначив він.

Сили оборони минулої доби відбили 44 атаки окупантів на Авдіївському напрямку — Генштаб

Українські військові продовжують завдавати російським окупантам втрат у живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж усієї лінії фронту.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ вранці 3 лютого.

Минулої доби росіяни здійснили 2 ракетних і 86 авіаційних ударів, а також 46 обстрілів з РСЗВ. Є загиблі й поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На фронті протягом 2 лютого відбулось 77 бойових зіткнень.

Під вогнем артилерії окупантів опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Детальніше про ситуацію на полі бою — читайте за посиланням.

Українські військові вночі знищили дев'ять "шахедів" — Повітряні сили

Сили ППО в ніч на 3 лютого знищили дев'ять дронів-камікадзе типу Shahed, якими російські окупанти атакували Україну.

Про це повідомили у Telegram-каналі Повітряних сил ЗСУ.

Армія РФ випустила 14 ударних БПЛА з напрямків: Приморсько-Ахтарськ (Росія) і Чауда (тимчасово окупований Крим). Також росіяни завдали ударів двома керованими авіаційними ракетами Х-59 із Бєлгородської області.

"Як і минулої ночі, значну частину "шахедів" ворог спрямував по об'єктах енергетичної інфраструктури на Дніпропетровщині", — зазначили у ПС ЗСУ.

Українські військові додали, що мобільними вогневими групами було знищено дев'ять дронів-камікадзе в межах Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської та Житомирської областей.

Росія заявила про атаку безпілотника на Воронеж

Поблизу російського міста Воронеж пролунали вибухи. Система протиповітряної оборони знищила безпілотний літальний апарат. Про це повідомив губернатор Воронезької області Олександр Гусєв. За його словами, ППО знищила український безпілотник на підльоті до міста. За попередньою інформацією — без постраждалих та руйнувань.

Канада планує передати Україні ракети CRV7

Канада може передати Україні ракети класу "повітря-земля" CRV7 канадської розробки початку 1970-х років, які планувалися утилізувати. Про це повідомляє CBC.

Міністерство оборони Канади має 83 303 таких ракет, хоча деякі з них вже не мають боєголовок. Ці ракети були зняті з озброєння ще на початку 2000-х років. За інформацією телеканалу, військове відомство Канади зараз розглядає питання передачі їх Києву.

Лідер опозиційної Консервативної партії Канади П'єр Пуальєвр також вимагав відправити ці боєприпаси в Україну на засіданні парламенту 2 лютого. За його словами, краще віддати їх Києву, ніж утилізувати.

"Замість того, щоб змусити канадців платити мільйони доларів за виведення з експлуатації цієї зброї зброю слід віддати Україні, яка може використовувати її для захисту суверенітету", — сказав він.

Болгарія почала відправку сотні бронетранспортерів до України

Болгарія розпочала відправлення Україні 100 бронетранспортерів зі складів Міністерства внутрішніх справ відповідно до укладеної минулого року угоди. Про це повідомив міністр оборони країни Тодор Тагарєву у Facebook.

"Операція триває. Міністерство оборони підтримує процес надання Україні БТР МВС", — написав чиновник.

Як повідомляє болгарське видання BGNES, бронетранспортери ще перебувають у Болгарії, оскільки їх транспортування в Україну обійдеться держбюджету досить дорого. Це БТР-60, які були понад 40 років тому придбані для внутрішніх військ, але майже не використовувались.

МЗС Латвії звернулося до держустанов для перевірки посадовців, які підтримують агресію РФ проти України

Міністерство закордонних справ Латвії звернулося до міністерств і держустанов країни, аби ті перевірили, чи є в керівних структурах важливих латвійських компаній і організацій громадяни Росії, Білорусі чи інших третіх країн, які прямо чи опосередковано підтримують агресію Росії в Україні. Про це йдеться у заяві МЗС Латвії.

"У разі виявлення таких осіб та їх причетності до агресії, здійсненої режимом Путіна, МЗС запропонує застосувати до цих осіб обмежувальні заходи Європейського Союзу", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві додали, що коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, відповідальні органи Латвії постійно працюють над виявленням і запобіганням випадків, коли в Латвії діють громадяни Росії чи інших третіх країн, "пов’язані з режимом Путіна" та її агресію проти України.

На Куп'янському напрямку провели перерозподіл сил і засобів ЗСУ — Сухопутні війська

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав бойові частини на Куп'янському напрямку та провів наради з командирами.

Про це українські військові повідомили у Facebook.

"Оперативна обстановка залишається напруженою. На всіх ділянках фронту точаться важкі бої. Ворог продовжує вести штурмові дії високої інтенсивності та постійно підтягує нові резерви", — мовиться у повідомленні.

Сирський заслухав доповіді безпосередньо на пунктах управління та провів оперативні наради, в ході яких було розглянуто ймовірні сценарії дій російських окупантів з урахуванням результатів ведення розвідки.

"З метою розв'язання проблемних питань, що критично важливі для стійкості оборони, було віддано необхідні вказівки та проведено перерозподіл сил та засобів", — зазначили в Сухопутних військах ЗСУ.

Генерал-полковник визначив, що пріоритетами залишаються:

  • ефективне ведення розвідки;
  • злагоджене застосування усіх засобів вогневого ураження;
  • захист українських підрозділів засобами РЕБ;
  • збереження життя особового складу.

На початок