Жителі кропивницької багатоповерхівки скаржаться на нечистоти у підвалі та щурів у квартирі

Жителі кропивницької багатоповерхівки скаржаться на нечистоти у підвалі та щурів у квартирі

Кропивничанка знайшла у своїй квартирі трьох щурів, які залізли через ванну. Вважає, вони потрапляють з підвалу, який залили нечистоти. Будинок перебуває на обслуговуванні житлово-експлуатаційної організації №4. Його керівниця Людмили Запорожець сказала, щурів труять двічі на місяць. А в тому, що підвал заливає каналізація, ЖЕО не винна.

Тетяна Шепель показала відео на телефоні, яке зняла у грудні. На ньому — щур під її ванною. Вважає, вони з’явились з підвалу.

"Зверталися до ЖЕО неодноразово з проблемою щурів. Вони вилазять у нас в квартирі, з ванної вилізло три штуки. Коли подзвонили до ЖЕО, там сказали, що у підвалі потравили".
Нечистоти у підвалі та щури в квартирі.
Щур під її ванною у квартирі Тетяни Шепель. Фото: Суспільне Кропивницький

З початку повномасштабної війни підвал у п’ятиповерхівці на вулиці Жадова використовували як укриття, щоб вберегтись від уламків під час обстрілів, розповіла мешканка Євгенія Крапіва. Нині його залили нечистоти.

"Ми підвал прибрали самі, щоб можна було використовувати як сховище. Сиділи у ньому два місяці, а потім тут прорвало каналізацію. Ми не змогли зайти вже. Підвал – це найпростіше укриття, але нам тепер потрібно бігати по сусідніх будинках".

Нечистоти у підвалі та щури в квартирі.
Підвал, коли його використовували як укриття. Фото: Суспільне Кропивницький

Керівниця житлово-експлуатаційна організація №4 Людмила Запорожець сказала, укриття неофіційне. Щурів травили там у грудні: "12 та 26 числа. У тому будинку, коли ми були, ні разу до мене щур не вибіг".

Нечистоти у підвалі та щури в квартирі.
Нечистоти залили підвал кропивницької п’ятиповерхівки на вулиці Жадова. Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів Євгенії Крапіви, запах з підвалу чути у квартирі на третьому поверсі. Він затоплений фекаліями та водою.

Аби розчистити колодязі каналізації, у ЖЕО щодня викликають працівників водоканалу. "Якщо підтоплені колодязі, забиті, воно все потрапляє на перший поверх, – каже Людмила Запорожець. – Люди з першого поверху йдуть у підвальне приміщення і вибивають труби, виламують, і потім воно тече у підвал, оскільки забита вулиця".

За словами директорки водоканалу Валентини Давидчук, підтоплення було лише в першому під’їзді, де відсутній кусок труби.

"Проблеми ще й через те, що зараз міняється колектор 1200 мм, проводиться його капітальний ремонт. Невеликий рівень води у колодязях є, але це не впливає на роботу каналізації".

За словами Валентини Давидчук, частину пошкодженої труби замінять на цьому тижні.

На початок