Зміниться наповнення пакунка малюка. Що обирають породіллі Кіровоградщини – гроші чи бебі-бокси

Зміниться наповнення пакунка малюка. Що обирають породіллі Кіровоградщини – гроші чи бебі-бокси

Дві з трьох породіль Кіровоградщини обирають гроші замість пакунка малюка. Це – одноразова допомога родині при народженні дитини, яку видають в Україні з 2018 року. Альтернативою пакунка малюка є грошова компенсація за нього. Нині вміст бебі-боксу переглядають. Суспільне дізнавалось, як він може змінитись.

У Кіровоградській області пакунок малюка при народженні дитини обирає третина породіль. Решта бажають отримати гроші замість бебі-боксу, говорить заступниця директора обласного департаменту соцзахисту населення Олена Михальченко. Нині у переліку товарів пакунка малюка 35 найменувань дитячих товарів по дві-три позиції кожного.

"Щодо вартості пакунку малюка, то як і раніше це три прожиткових мінімуми на дитину до 6 років. Якщо у 2023 році вартість пакунку малюка становила 6618 гривень. У 2024 році прожитковий мінімум складає 2563 гривні. Таким чином цьогоріч вартість бебі-боксу буде 7689 гривень".

Вміст пакунка малюка переглядають раз на чотири роки, востаннє це було у 2020. Нині вирішують, як зміниться наповнення цьогоріч.

"На сайті Мінсоцполітики є інформація про те, що видано наказ про зміну вмісту пакунку малюка. На сьогоднішній день він ще проходить реєстрацію. Яким буде його наповнення, ми дізнаємося, коли він набуде чинності. Можливо, збільшать кількість речей більшого розміру та зменшать маленьких, з яких діти швидко виростають. Можливо збільшать розмір ковдрочки, додадуть вологі серветки чи одноразові пелюшки".
Цьогоріч зміниться наповнення пакунку малюка. Що обирають породіллі Кіровоградщини – гроші чи бебі-бокси
Нині Кіровоградщина має 761 пакунок малюка, їх вистачить щонайменше на пів року. Фото: Суспільне Кропивницький

Народивши сина і не чекаючи виписки із міського пологового будинку, Людмила Удод з Кіровоградщини відразу взяла пакунок малюка для користування. Зі слів жінки, в ньому є все потрібне для немовляти з перших днів життя.

"Ми вирішили брати бебі-бокс, тому що мій чоловік військовий, батьки також постійно на роботі. Якщо раптом щось знадобиться, не буде кому поїхати докупити потрібні речі. Шампунь, олійки, гребінець, підгузки – це дуже зручно, коли все під рукою. І як на мене, то це вигідніше, ніж брати грошима".

Мама новонародженої Марійки Оксана Максименко із Кропивницького замість пакунка малюка обрала грошову компенсацію.

"У мене це вже другі пологи. Після перших брала бебі-бокс, але в нас залишилося дуже багато речей. Взяли грошову компенсацію, щоб в подальшому купувати підгузки".

За інформацією Олени Михальченко, нині Кіровоградщина має 761 пакунок малюка, їх вистачить щонайменше на пів року. У 2023 році в області видали 1002 бебі-боксів, грошові компенсації обрали 3641 породілля.

На початок