Блокування кордону польськими перевізниками: віцепрезидент АсМАП розповів про поточну ситуацію

Блокування кордону польськими перевізниками: віцепрезидент АсМАП розповів про поточну ситуацію

Блокування кордону польськими перевізниками: віцепрезидент АсМАП розповів про поточну ситуацію
. Фото: Віктор Ковальчук/УНІАН

Станом на 9 січня 2024 року із чотирьох пунктів пропуску, заблокованих польськими протестувальниками, рух відновлено на найменшому — "Шегині-Медика".

Про це повідомив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін під час брифінгу в Media Center Ukraine.

"Чому найменший, тому що його можливість в добу це 250 машин пропускати в кожну сторону, всього 500 машин. Потім йде "Рава-Руська" — 300 машин на добу, на експорт ще трохи рухаються машини, на імпорт майже заблоковано. Потім йде "Краківець-Корчова" там могло б їхати 500 машин на добу, але не їде, хоча на експорт машини рухаються. Однак найбільший пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ", який може опрацювати 600 та ми знаємо що у нас до страйку була домовленість 680 на добу в кожну сторону, на жаль, майже заблокований зараз, попри те що там запроваджена окрема черга для порожніх машин як просили страйкарі", — розповів посадовець.

Балін зазначив, що станом на 8 січня 550 машин чекають переходу на пункт пропуску "Шегині-Медика" і до 1 000 машин на всіх пунктах пропуску.

"Чому? Деякі машини поїхали в об'їзд, деякі поставили на паркування під охорону і водії поїхали на свята додому", — пояснив віцепрезидент АсМАП.

Як наголосив посадовець, "все, що стосується української сторони, Міністерство інфраструктури зробило або готове зробити".

"Товари рухаються, вони дійсно їдуть в об'їзд Словаччини, Румунії, Угорщини. На території Румунії розширюється дорожня мережа, аби збільшити цей потік вантажівок, зокрема до портів Констанци. Якщо запустять аеропорти "Львів" й "Ужгород", деякі види товарів можна буде так возити. Це також шлях для того, щоб у нас були різні логістичні шляхи", — продовжив Балін.

Віцепрезидент АсМАП наголосив: "Що стосується перевізників, то всі об'єми перевезень, які нині необхідно здійснювати в об'їзд Польщі, здійснюються".

Чи впливає блокування кордону на поставки для ЗСУ

Посадовець поінформував, чи фіксуються випадки, коли блокування кордону польськими перевізниками впливає на поставки для ЗСУ.

"Є те, що йде по державних програмах, по міжурядових, і так далі. Повірте, ці машини йдуть під конвоєм і в Польщі та немає ніяких питань, що існує затримка таких товарів", — запевнив Балін.

Водночас віцепрезидент АсМАП додав, що стосується того, що час від часу велика кількість вантажів потрапляє на гуманітарні фонди, то деякі з них купують товари подвійного призначення, розмитнюють і передають в гуманітарний фонд, який передає військовим.

"Ми розуміємо що вони йдуть на потреби військовим, але де-факто по документах — це комерційний вантаж. І з такими випадками дійсно є проблеми", — підсумував посадовець.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині — Медика".

Польські перевізники 11 грудня припинили страйк на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

На початок