Уряд Польщі підписав угоду з фермерами для припинення блокування кордону з Україною на одному з пунктів пропуску

Уряд Польщі підписав угоду з фермерами для припинення блокування кордону з Україною на одному з пунктів пропуску

"Медика-Шегині"
Пункт пропуску "Медика-Шегині". Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Міністр сільського господарства й розвитку села Польщі Чеслав Секерський поінформував, що угода, покликана допомогти розблокували пункт пропуску "Медика-Шегині" — підписана.

Про це Чеслав Секерський повідомив у соцмережі X (раніше — Twitter).

"Протест фермерів призупинено. Договір підписаний", — йдеться у дописі міністра.

Як пише Polsat News, Секерський пообіцяв задовольнити всі вимоги фермерів. Йдеться про субсидії на кукурудзу в розмірі 1 мільйона злотих, збільшення кредитування на 2,5 мільярда злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року. Згідно з угодою, блокування пункту пропуску в Медиці має бути призупинено. Водночас до якого саме часу – не вказують. Раніше повідомлялось, що стосовно субсидій Польща звернулась до Єврокомісії, аби отримати схвалення. Скасування підвищення податку на 21% має затвердити польський Сейм; гарантування кредитів забезпечать місцеві органи влади, які потім отримають компенсацію з держбюджету.

Ввечері 6 січня у Державній прикордонній службі України (ДПСУ) повідомили, що за даними польських прикордонників сьогодні о 21:00 завершилася акція протесту перед пунктом пропуску "Медика-Шегині".

"Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у напрямку вʼїзду в Україну здійснюється у звичайному режимі. На даний час на вʼїзд в Україну перед пунктом пропуску "Медика-Шегині" очікують 650 вантажівок", — йдеться у повідомленні ДПСУ.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада 2023 року, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада 2023 року до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині — Медика".

Польські перевізники 11 грудня 2023 року припинили страйк на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня 2023 року польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

На початок