Зняття обмежень. Чи відключатимуть жителів Кіровоградщини від водопостачання через борги

Зняття обмежень. Чи відключатимуть жителів Кіровоградщини від водопостачання через борги

На підприємстві "Дніпро-Кіровоград", яке забезпечує водою 400 тисяч жителів Кіровоградської області, розглядають варіант відключення від мереж боржників. Це пов'язано з набуттям чинності постанови уряду "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг".

Керівник "Дніпро-Кіровоград" Микола Романюк розповів Суспільному, що на підприємстві вивчають постанову та розглядають варіант відключення від мереж "найбільш злісних боржників".

"Нині споживачі винні за послуги централізованих водопостачання та водовідведення 184 мільйони гривень. Діє тариф 2021 року (25,21 гривні за кубічний метр — постачання, 20,76 гривні за кубометр — водовідведення — ред.). А реагенти, електроенергія, паливно-мастильні матеріали здорожчали. Чинний тариф на 70% покриває витрати підприємства на водопостачання і на 90% – витрати на водовідведення".

Відключати боржників від електропостачання на Кіровоградщині уряд своєю постановою дозволив. У третьому пункті документа йдеться про заборону відключати електропостачання за борги, накопичені після 24 лютого 2022 лише в громадах, де тривають бойові дії або які тимчасово окупувала РФ. Споживачі у решті громад мають вчасно розраховуватися за використану електроенергію. До цього за борги під час воєнного стану не відключали.

Те саме стосується й водопостачання та водовідведення. Для того, щоб відключити споживача від послуги за заборгованість, постачальник має дотримуватися певної процедури:

  • направити споживачеві попередження про відключення;
  • дати споживачеві десять днів для погашення заборгованості.

Якщо споживач не погасить заборгованість протягом десяти днів, постачальник може припинити водопостачання.

На початок