На Кіровоградщині боржників знову відключатимуть від електромереж

На Кіровоградщині боржників знову відключатимуть від електромереж

Кіровоградобленерго
Кабмін дозволив відключати боржників від електромереж. Фото: Суспільне Кропивницький

Уряд дозволив відключення від електромереж боржників за спожиту електроенергію, які живуть в регіонах, де немає бойових дій та які не перебувають під тимчасовою окупацією. До таких належить Кіровоградська область.

Такі зміни внесли постановою від 29.12.2023 за №1405.

Сума заборгованості за споживання електроенергії у Кіровоградській області на сьогодні 108 766 тисяч гривень, повідомив Суспільному заступник директора Кіровоградської обласної енергопостачальної компанії Олег Соловйов. Боржників – 133 тисяч 849 людей.

За словами директора Кіровоградської обласної енергопостачальної компанії Олега Валентия, під час спілкування з боржниками роблять висновки, що понад 60% людей мають змогу розрахуватися за електрику. Це помітно по способу життя й вигляду помешкання. Також самі споживачі обіцяють, що оплатять. Решта 40 відсотків, за спостереженнями працівників компанії, мають проблеми з грошима. Вихід для таких людей — субсидія.

У випадку відсутності змоги сплатити всю суму боргу одним платежем, на підприємстві готові до укладання договору з реструктуризації заборгованості. Для цього необхідно звернутися до місцевого Центру обслуговування споживачів.

Раніше Кабмін заборонив припинення надання житлово-комунальних послуг через заборгованість після 24 лютого 2022 до скасування воєнного стану в Україні.

Яка ціна за електроенергію в Україні у 2024 році

Відповідно до постанови Кабміну №1375 від 27.12.2023, єдина ціна на електроенергію для населення – 2,64 гривні за 1 кіловат-годину продовжена до 30 квітня 2024. Ціна застосовується незалежно від обсягу споживання.

Щодо споживання вночі, зміни не вносилися, тож знижувальні коефіцієнти діють з 23:00 до 07:00.

"Власники дво- і три тарифних лічильників як користувалися, так і продовжують ними користуватися. Вночі, якщо це двозонний лічильник, то електроенергія вдвічі дешевша. Тобто при денній ціні 2,64 вночі буде 1,32 за кіловат-годину," – пояснив Олег Соловйов.

На початок