Залужний прокоментував норму про 3 роки служби у законопроєкті про мобілізацію

Залужний прокоментував норму про 3 роки служби у законопроєкті про мобілізацію

Залужний
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Фото: Telegram/Валерій Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний прокоментував норму про службу під час дії воєнного стану упродовж 36 місяців у законопроєкті про мобілізацію, який Кабмін вніс на розгляд Верховної Ради.

Про це він сказав на пресконференції у Києві, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Не втомлюся нагадувати, що йде війна. Війна, яка розвивається за своїми законами. Наші бійці зараз на фронті у надскладних і дуже важких умовах роблять свою справу. Мені б хотілося, щоб люди, які йдуть до війська і, особливо ті хто вже служить у війську, чітко розуміли скільки необхідно буде воювати", — зазначив Головком.

За словами Залужного, Генштаб ЗСУ і Міноборони погодилися на цифру 36 місяців сподіваючись на два моменти:

  1. що не буде загострення на фронті;
  2. що цих людей через 36 місяців буде ким замінити.

"Ось це уже уряд, який взявся реалізувати цей закон, то я думаю що вони чітко розуміють які в нашій державі можливості. Сподіваюсь що через 36 місяців ми впораємося із завданням, щоб задовольнити тих людей, які в надскладних умовах виконують свою роботу", — сказав генерал.

За його словами, після того, як військові будуть демобілізовані, їм потрібен буде деякий час, щоб відпочити.

"Ми погодилися з напрацюванням Міноборони, що це має бути саме ота цифра. Але це та норма, яка не зовсім реальна в тих умовах, в яких ми проходимо, залишається сподіватись на те, що інтенсивних бойових дій не збільшиться і ми зможемо зробити заміну тих людей, яких ми плануємо замінити через 36 місяців", — сказав Залужний.

Він зазначив, що 36 місяців війни мине у 2025 році.

"У нас буде достатньо часу, щоб підготувати людський ресурс, який необхідний буде для заміни, щоб ситуація з демобілізацією не вплинула. Але уряд має розуміти те, що якщо йде мова про 36 місяців демобілізація, то ймовірніше за все розпочати цей процес необхідно буде з призову людей і підготовки", — сказав генерал.

Раніше Кабмін вніс до Верховної ради законопроєкт № 10378 "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Документ зокрема передбачає скасування строкової служби, зменшення призовного віку та нові підстави для звільнення – перебування у полоні, інвалідність 1-2 групи та служба під час дії воєнного стану упродовж 36 місяців.

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що найближчими днями у Верховній раді України буде зареєстрований законопроєкт щодо мобілізації та служби у Силах оборони загалом.

19 грудня президент Володимир Зеленський поінформував, що під час обговорення питання стосовно закону про зміну порядку мобілізації військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

Воєнний стан і мобілізація в Україні

24 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна рада проголосувала за запровадження воєнного стану. Того ж дня представник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі Суспільному підтвердив, що у зв'язку з агресією РФ та запровадженням воєнного стану на території України починає діяти обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

Воєнний стан за час повномасштабного вторгнення продовжували 7 разів:

  • з 25 травня до 23 серпня 2022 року;
  • з 23 серпня до 21 листопада 2022 року;
  • з 21 листопада 2022 року до 19 лютого 2023 року;
  • з 19 лютого до 20 травня 2023 року;
  • з 20 травня до 18 серпня 2023 року;
  • з 18 серпня до 15 листопада 2023 року;
  • з 15 листопада 2023 року до 14 лютого 2024 року.

На початок