Швеція надасть Україні пакет допомоги для підтримки інфраструктури — очільник уряду країни

Швеція надасть Україні пакет допомоги для підтримки інфраструктури — очільник уряду країни

Ульф Крістерссон
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Фото: АР

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що у четвер, 14 грудня уряд країни затвердить зимовий пакет допомоги для підтримки цивільної інфраструктури України.

Про це Ульф Крістерссон на пресконференції саміту країн Північної Європи, у якому також взяв участь президент України Володимир Зеленський.

"Зараз ми перебуваємо в дуже серйозній ситуації. Це вирішальний час як для короткострокової, так і для довгострокової підтримки України, і короткострокова термінова підтримка необхідна для цієї зими. І завтра шведський уряд затвердить зимовий пакет для цивільної інфраструктури України. У довгостроковій перспективі ця стійка підтримка з боку країн Північної Європи триватиме", — сказав глава шведського уряду.

Він зазначив, що завтра також Європейська рада обговорюватиме розширення бюджету Євросоюзу.

"Продовження фінансової підтримки України є найважливішим питанням для нас на завтрашньому і п'ятничному, і, можливо, суботньому засіданні. І ще раз підкреслюю, що майбутнє України — в Європейському Союзі", — сказав Крістерссон.

13 грудня Зеленський прибув до Норвегії з неоголошеним візитом, щоб взяти участь у саміті Північних країн і зустрітися з прем'єром країни.

Допомога Україні від Швеції

26 червня 2023 року уряд Швеції також заявив про виділення нового пакета гуманітарної допомоги для України на загальну суму 380 мільйонів шведських крон.

Парламент Швеції у серпні 2023 року проголосував за новий пакет військової допомоги Україні на 3,25 мільярда шведських крон. Новий пакет допомоги містить боєприпаси, запчастини, транспортні засоби та обладнання для розмінування.

У вересні 2023 року стало відомо, що Швеція передала Україні 10 танків Stridsvagn 122. Разом з танками прибули українські екіпажі, які проходили навчання у Швеції.

6 жовтня цього року Швеція ухвалила Україні новий пакет військової допомоги у 200 млн доларів, що складається переважно з артилерійських боєприпасів. Також Швеція розглядає можливість відправлення винищувачів, заявив міністр оборони країни Пал Йонсон в жовтні 2023 року.

26 листопада 2023 року прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон оголосив про новий фінансовий пакет допомоги для України в розмірі 100 мільйонів крон (8,7 мільйона євро) на продовольчу безпеку.

11 грудня 2023 року Крістенссон оголосив про новий пакет допомоги цивільним українцям узимку — на 1,4 мільярда крон (приблизно 120 млн євро).

На початок