У ЄС наразі немає ні рішень про розширення, ні вето щодо вступу України — Стефанішина

У ЄС наразі немає ні рішень про розширення, ні вето щодо вступу України — Стефанішина

У ЄС наразі немає ні рішень про розширення, ні вето щодо вступу України — Стефанішина
Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на заході Acting for Survivors, 15 червня 2023 року. Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на заході Acting for Survivors 15 червня 2023 року Фото: Getty Images

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина 12 грудня заявила, що від Угорщини поки не було жодних вето щодо переговорів про вступ України до ЄС. Але й жодних рішень про розширення Євросоюзу нема.

Про це міністерка розповіла в ефірі телемарафону.

Вона прибула до Брюсселя, аби взяти участь у зустрічі на рівні міністрів з європейських країн, де ухвалюється відповідна рекомендація лідерів.

"Поки що можу підтвердити, що на рівні міністрів не ухвалено жодних рішень з питань розширення. Є рекомендація, щоби лідери ухвалювали рішення з урахуванням рекомендації європейської комісії і з урахуванням геополітичного контексту і моменту, який створила Україна для розширення ЄС", — каже Стефанішина.

Вона не вважає, що це поганий розвиток подій, до того ж нема блокування Угорщиною рішення, не було жодних вето.

"На засідання Євроради виносяться достатньо багато різних варіантів пропозицій, які дозволять, скажімо так, врахувати занепокоєння угорської сторони, і вони не стосуються України, — додає урядовиця. — Наш оптимізм підкріплений тим, що пропозицій дуже багато. Багато з них можуть бути прийнятними для того, щоб мати консенсус 27 членів ЄС [щодо початку перемовин]".

Зустріч Стефанішиної і Сіярто

11 грудня Стефанішина зустрілася з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто. Вони обговорювали блок питань, важливих для угорської сторони, зокрема підписаний президентом закон про впровадження прав національних меншин. А ще Румунія офіційно підтвердила, що Україна виконала своє зобов’язання в цій частині.

"Мені здається, що контакт, який вчора відбувся на високому рівні з угорськими колегами, дозволив також спростувати деякі міфи про те, що війна похитнула адміністративну управлінську спроможність в Україні, — зазначає міністерка. — Ми не живемо в казці, де відбувається одна зустріч — і ми бачимо якісь чудеса. Але точно маємо діалог. І на сьогодні я впевнена, що угорська сторона нас почула".

Про позицію Австрії

Раніше канцлер Австрії Карл Нехаммер виступив проти "прискореної процедури" вступу до Європейського союзу України, бо для Києва "не має бути преференцій", особливо на тлі Боснії та Герцеговини, яка також веде переговори про вступ.

"Я не думаю, що це неочікувані заяви. Австрія протягом достатньо багатьох років, а, можливо, і десятиліть була потужним адвокатом розширення ЄС саме в західно-балканському напрямку, — коментує міністерка австрійські заяви. — Тому сьогодні на зустрічі з міністрами європейських справ австрійська колега підтвердила, що вони будуть підтримувати рішення про початок переговорів, але вимагають і ширшого рішення для всіх країн розширення. Це поміркована позиція, яка відповідає інтересам Австрії. Але наголошую, що Україна і не користувалася, і надалі не буде користуватися якимись особистими знижками в цьому процесі".

Що відомо про вступ України в ЄС

Європейська рада на саміті у Брюсселі 23 червня надала Україні статус кандидата в ЄС. Київ має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.

"Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами", — сказала президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн.

"Низка важливих реформ" — це сім наступних умов:

  • реформа Конституційного суду;
  • продовження судової реформи;
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
  • боротьба з відмиванням коштів;
  • втілення антиолігархічного закону;
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • зміна законодавства про нацменшини.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 26 вересня повідомив, що на урядовому рівні 7 рекомендацій Єврокомісії щодо реформ, які треба провести для наступного кроку на шляху вступу до ЄС, повністю виконані.

7 листопада "Радіо Свобода", посилаючись на звіт ЄК щодо України, поінформувала, що Європейська комісія вважає повністю завершеними чотири з семи рекомендацій.

8 листопада Європейська комісія рекомендувала Раді Європейського союзу розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до Євросоюзу. Рамки переговорів ухвалять у березні 2024 року.

Згодом Єврокомісія оприлюднила повний розгляд висновків, які були внесені в щорічну доповідь 2023 року щодо розширення в контексті ЄС подання української заявки на членство в Європейському союзі.

На початок