Побиття Дубінського: ВАКС відмовив в охороні й переведенні в СІЗО СБУ, але нардепу дали одиночну камеру

Побиття Дубінського: ВАКС відмовив в охороні й переведенні в СІЗО СБУ, але нардепу дали одиночну камеру

Доповнено
Дубінський
Олександр Дубінський на судовому засіданні в Печерському райсуді, Київ, 13 листопада 2023. Фото: Анна Самара/Суспільне

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) не задовольнив клопотання захисту Олександра Дубінського щодо заходів безпеки для нардепа за фактом його побиття в Київському слідчому ізоляторі. Але нардепа все ж перевели в окрему камеру.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

Водночас ВАКС внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань факти побиття депутата.

Крім того, від 11 грудня є ухвала Печерського суду, за якою Дубінський в СІЗО буде сидіти в одиночній камері з цілодобовим відеоспостереженням. Він уже перебуває окремо від інших затриманих.

"Будемо сподіватися, що жодних технічних проблем з цим відеоспостереженням в адміністрації СІЗО не буде. І раптово якісь відеозаписи зникати не будуть", — додав захисник Дубінського.

Як розповів перед засіданням суду адвокат Дубінського Руслан Гладкий, захист у клопотанні просив особисту охорону для Дубінського та переведення до СІЗО СБУ.

На думку адвоката, побиття Дубінського не пов'язане з особистою неприязню інших ув'язнених, а є замовним. Такі дії можуть становити загрозу життю Дубінського, тож сторона захисту і далі клопотатиме про охорону для Дубінського і переведення нардепа в Слідчий ізолятор Служби безпеки України.

Гладкий розповів, що 30 листопада Дубінського після прогулянки перевели в іншу камеру, де було 10 ув'язнених.

"Йому навіть не надали ліжкомісця. Він сів на стілець і займався своїми справами. Після відбою о 22:00 до нього підійшли 5-6 осіб і почали завдавати ударів по ногах, тулубу, голові. Били так, щоб не залишати слідів, основна кількість ударів завдалась в район живота, ребер, зовнішніх сторін стегон", — сказав він.

За словами адвоката, Дубінському зламали два ребра, що підтвердив лікар 17-ї Київської міської клінічної лікарні, який приїжджав на огляд. На ногах виявили внутрішні гематоми і синці на тілі, синці на очах. Зараз вони вже зійшли.

Що каже Дубінський про побиття у СІЗО

Народний депутат Олександр Дубінський 2 грудня заявив, що його побили у Київському СІЗО. Він казав, що перед побиттям його перевели в іншу камеру.

Як сказав у коментарі Суспільному адвокат Дубінського Руслан Гладкий, у Дубінського численні синці та підозра на перелом ребра. За словами Гладкого, Дубінського били по всьому тілу одночасно 5-6 людей. Як сказав захисник, хто конкретно напав на нардепа наразі невідомо, адже побиття відбулось у темряві.

3 грудня поліція Києва резюмувала, що перевірка не підтверджує інформацію про побиття Дубінського. В СІЗО сказали, що "за результатами огляду лікарями швидкої допомоги встановлено задовільний стан здоров’я та відсутність підстав для госпіталізації за межі установи попереднього увʼязнення". Але в нардепа заявили, що судова медекспертиза не проводилася.

У ніч на 14 листопада Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи застави у справі про держзраду — повідомляла кореспондентка Суспільного.

У чому полягає підозра Дубінському

СБУ та ДБР заявили, що зібрали докази держзради українського нардепа, який під позивним "Буратіно" здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь Росії. Зазначається, що організація розхитувала суспільно-політичну ситуацію в Україні та дискредитувала державу у світі.

Як повідомили в СБУ, злочинну організацію заснував заступник начальника ГРУ Володимир Алєксєєв. Вона діяла в Києві. З території РФ керував групою заступник Алєксєєва – Олексій Савін. ОГПУ додає, що організацію створили у 2016 році, до її складу входили 2 українські депутати та представник Генпрокуратури.

За даними слідства, крім Дубінського, до складу групи входив екснардеп Андрій Деркач, який перед повномасштабним вторгненням виїхав за кордон. Також до агентурної мережі входив експрокурор Костянтин Кулик, він теж переховується від правосуддя за кордоном. Керував агентурною мережею в Україні Ігор Колесніков (позивний "Ветеран"), наголошують правоохоронці. Колесніков розповів, що у 2019 році депутати Деркач і Дубінський провели 2 замовні пресконференції, де транслювали тези, які передали з Росії, йдеться у матеріалах слідства.

Що відомо про обшуки у Дубінського і чергову підозру

1 листопада у чинного нардепа Дубінського проходили обшуки. Як розповіли Суспільному джерела, правоохоронці перевіряли "можливу причетність парламентаря до організації незаконного переправлення через державний кордон України у змові з іншими особами".

Після цього сам Дубінський оприлюднив коментар у своєму Telegram-каналі, де фактично підтвердив обшуки.

Згодом у Службі безпеки України вказали, що проводять обшуки у спільників народного депутата, який організував схему для ухилянтів.

3 листопада СБУ та Держбюро розслідувань оголосили Дубінському підозру в організації схеми для незаконного виїзду чоловіків за кордон.

6 листопада депутату Олександру Дубінському обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту у справі про схему незаконного перетину кордону для чоловіків.

На початок