"Я буду розуміти, що вона жива". Деталі першої операції з пересадки органів на Кіровоградщині

"Я буду розуміти, що вона жива". Деталі першої операції з пересадки органів на Кіровоградщині

У Кропивницькому пересадили серце 58-річному киянину. Трансплантацію вперше провели у Кіровоградській обласній лікарні. Донором для чоловіка стала жителька однієї з громад Кіровоградщини. Її донька проводжала пацієнта на операцію.

На операцію чоловік чекав рік, після її проведення його перевезли в Київ.

Донором для нього стала 58-річна жінка. У неї констатували смерть головного мозку. Згоду на забір серця і печінки дали рідні, розповів завідувач відділення Микола Цепінь.

"Жінка поступила до нас з однієї з районних з лікарень області. Вона була в комі третього ступеня. Під час обстеження комп'ютерний томограф показав величезний крововилив, несумісний з життям. Це перший досвід згоди, до того вже було п’ять відмов".

Участь у першому заборі донорських органів і трансплантації серця брала команда лікарів Кіровоградської обласної лікарні, розповіла керівниця медзакладу Лариса Андреєва. Печінку донора транспортували в Київ, її отримає інша людина.

“Ще раз хочемо подякувати рідним донора, які взяли на себе таку сміливість і віддали серце і печінку іншим людям. Коли донька проводжала маму і пацієнта на операцію, то вона йому сказала: "Я вам бажаю здоров’я і нехай серце моєї мами живе в вас, а я буду розуміти, що вона жива".

На початок