Сніг на плиті замість води у крані. У селі на Кіровоградщині пів року немає водопостачання

Сніг на плиті замість води у крані. У селі на Кіровоградщині пів року немає водопостачання

У селі Зоря Первозванівської громади на Кіровоградщині, яке розташоване за шість кілометрів від Кропивницького, пів року немає води. У населеному пункті 80 будинків. Водою село має забезпечувати Інгульська шахта. Суспільне дізнавалось, чому немає водопостачання.

Питну воду у село Зоря привозять тричі на тиждень, та її не вистачає, сказала місцева жителька Марія Гринюк. Вона топить сніг на газовій плиті або збирає дощову воду.

"Окрім господарства, ще треба змити туалет та попрати речі. Тому я вмикаю газ, ставлю воду. Потім проціджую її, бо може який листочок впаде або ще шось, і тоді вже чистішою перу, а то і курям та собаці даю. А ту воду, що трактор привозить, ми використовуємо для приготування їжі".
Марія Гринюк з села Зоря.
Марія Гринюк топить сніг на плиті та збирає дощову воду. Фото: Суспільне Кропивницький

Жителька села Ірина Сепальова запаси води тримає в п’ятилітрових пляшках.

"Не можемо ні нормально помитись з дітками, ні попрати. Питну воду їздимо купувати або нам її привозять батьки".

На вулиці села зібрались 18 місцевих жителів. Тема обговорення — коли відновлять водопостачання.

“Люди роблять колодязі, щоб хоча б змити туалет. Чому давним-давно провели воду, тому що та, яка у свердловинах, не придатна для пиття та приготування їжі", – говорить Сергій Парполіта.

Жителі села Зоря.
Жителі села Зоря зібралися на вулиці, щоб обговорити, коли відновлять водопостачання. Фото: Суспільне Кропивницький

Водою село має забезпечувати Інгульська шахта, говорить місцева жителька Вікторія Мосіпан.

"На шахту в нас надії немає, бо вони навіть зарплати людям не виплачують. У нас пориви з 2007 року, ми збирали у людей по сто гривень, наймали екскаватор з міста, і хлопці всі роботи виконували самі".

Для забезпечення жителів села Зоря питною водою розробили проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт водопровідної мережі. Таку письмову відповідь Суспільному надала Первозванівська сільська рада.

"Нині проєкт передали до філії державного підприємства "Укрдержекспертиза" для проведення експертизи. Проєктна документація включає роботи по заміні існуючої системи водопровідної мережі. На даний час відсутнє технічне рішення перепідключення мережі до діючого водогону іншого постачальника".

Інгульська шахта, яка має забезпечувати село водою, є підрозділом державного підприємства "Східний гірничозбагачувальний комбінат". Директор підприємства Ігор Бугайов пояснив, що наразі потужностей водопостачання шахти вистачає лише на власні потреби. Попри фінансові труднощі, "СхідГЗК" знайшло гроші та відремонтувало найбільш аварійну частину водогону, довжиною майже 300 метрів.

"Вартість робіт – 799 тисяч гривень. Розроблена проєктно-кошторисна документація щодо заміни ще 150 метрів труби. Триває робота щодо перепідключення об’єктів комплексу водопостачання Северинівського водозабору Інгульської шахти до системи централізованого водопостачання".

Коли у селі відновлять водопостачання, керівник підприємства не відповів. Під час підготовки публікації жителі села отримали інформацію, що шахта планує подачу води погодинно. Графік поки не визначили.

На початок