Україна виконала "майже" всі вимоги для початку переговорів про вступ в ЄС — президентка ЄК

Україна виконала "майже" всі вимоги для початку переговорів про вступ в ЄС — президентка ЄК

Урсула фон дер Ляєн
. Урсула фон дер Ляєн на конференції послів ЄС, 6 листопада 2023 року. Фото: European Commission

Україна виконала майже всі вимоги, висунуті ЄС для початку переговорів про вступ, напередодні ключового саміту Ради Європейського союзу у грудні.

Про це в інтерв'ю Politico заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Побачити глибокі та структурні реформи, які Україна проводить, ведучи екзистенційну війну, для мене справляє глибоке враження. Вони виконали всі необхідні вимоги для майже всіх семи кроків, які ми просили їх зробити... коли вони стали країною-кандидатом", — сказала фон дер Ляєн.

8 листопада Європейська комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до Євросоюзу. Очікується, що ЄС оголосить про відкриття переговорів про вступ України після саміту європейських лідерів у Брюсселі в середині грудня. Рамки переговорів ухвалять у березні 2024 року.

Що відомо про вступ України в ЄС

Європейська рада на саміті у Брюсселі 23 червня надала Україні статус кандидата в ЄС. Київ має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.

"Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами", — сказала президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн.

"Низка важливих реформ" — це сім наступних умов:

  • реформа Конституційного суду;
  • продовження судової реформи;
  • антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
  • боротьба з відмиванням коштів;
  • втілення антиолігархічного закону;
  • узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • зміна законодавства про нацменшини.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 26 вересня повідомив, що на урядовому рівні 7 рекомендацій Єврокомісії щодо реформ, які треба провести для наступного кроку на шляху вступу до ЄС, повністю виконані.

7 листопада "Радіо Свобода", посилаючись на звіт ЄК щодо України, поінформувала, що Європейська комісія вважає повністю завершеними чотири з семи рекомендацій.

На початок