Ексголова НАТО: Альянс має запропонувати Україні приєднатися без окупованих Росією територій

Ексголова НАТО: Альянс має запропонувати Україні приєднатися без окупованих Росією територій

ЗМІ
Андерс Фог Расмуссен
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен виступає під час заходу дослідницького центру Carnegie Europe у бібліотеці Solvay у Брюсселі 15 вересня 2014 року. Фото: AP/Virginia Mayo

Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув пропозицію щодо приєднання України до військового альянсу, але без окупованих Росією територій.

Про це пише британське видання The Guardian.

Такий сценарій часткового членства країни в Альянсі не означатиме замороження війни, переконаний експерт, а радше стане пересторогою Росії, що вона не може завадити приєднанню України до західного оборонного блоку.

"Найкращий спосіб забезпечити тривалий мир і стабільність у Європі – це приєднати Україну до НАТО. Наступного літа Альянс відзначатиме своє 75-річчя на саміті у Вашингтоні. Запрошення для України приєднатися було б ідеальним способом святкування", — сказав Расмуссен.

Расмуссен заявив, що справу про членство України в НАТО не можна знову відкладати наступного року.

"Настав час зробити наступний крок і запросити Україну до НАТО. Нам потрібна нова європейська архітектура безпеки, в якій Україна знаходиться в центрі НАТО", — сказав він.

Український уряд свого часу запросив Расмуссена працювати над питаннями членства України в НАТО, зокрема при підготовці до саміту у Вільнюсі влітку 2023 року.

Що відомо про Андерса Фог Расмуссена

Расмуссен був генеральним секретарем НАТО у 2009-2014 роках. Він вважає, що Альянс має запропонувати Україні членство на наступному ювілейному саміті у Вашингтоні 9-11 липня 2024 року.

З точки зору багатьох західних політиків та експертів питання членства України в НАТО розв’язати наразі непросто, адже відповідно до статті 5 договору Альянсу, всі країни-члени мають захищати країну-члена, на яку напали. Якщо уся Україна ввійде в НАТО зараз, це могло б означати фактичне оголошення війни Росії з боку Альянсу.

Перспективи вступу України в Альянс

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30 союзників. Глави низки країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО.

За результатами саміту 11-12 липня у Вільнюсі країни НАТО прийняли пакет із трьох частин, щоб наблизити Україну до Альянсу, і відмовилися від Плану дій щодо членства (ПДЧ), проте Київ так і не отримав повного запрошення.

Українська делегація вернулася додому з саміту НАТО у Вільнюсі із безпековими гарантіями на шляху до Альянсу. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна зможе приєднатися, коли "союзники погодяться і умови будуть виконані".

На початок