Чому з носа раптово йде кров, чи вважається це варіантом норми і як її зупинити. Поради кропивницького лікаря

Чому з носа раптово йде кров, чи вважається це варіантом норми і як її зупинити. Поради кропивницького лікаря

Чому з носа раптово йде кров, чи вважається це варіантом норми і як її зупинити. Поради кропивницького лікаря
. Фото ілюстративне: Gettyimages

Носові кровотечі бувають і в дітей, і в дорослих. Зазвичай вони зупиняються упродовж двох-чотирьох хвилин. Чи вважаються такі випадки нормою, як можна допомогти собі й у яких ситуаціях звертатися до лікаря?

Сімейний лікар з Кропивницького Сергій Баранов говорить, носова кровотеча у будь-якому разі — це не норма. Її узагалі не повинно бути. Винятком є лише ситуації, коли людина сама подряпала слизову оболонку зсередини.

"Навіть одиничний випадок є приводом звернення до лікаря, якщо ви тільки самі себе не травмували. А якщо ви просто йшли вулицею, і раптово пішла з носа кров, то треба йти до лікаря".

Чому з носа може йти кров

Якщо виключити мікротравму, то в більшості випадків причина — сухе повітря.

"Коли включають кондиціонери для обігріву, пересушується слизова оболонка. Там є дуже поверхневі судинки, і от вони не витримують і тріскаються. Так само може впливати центральне опалення".

Слизову оболонку можуть пересушувати аптечні препарати, які на неї потрапляють.

"Причиною кровотечі може бути використання судинозвужувальних носових крапель. Судинка знову ж таки не витримує й лопається. Це стосується й гіпертонічних розчинів солі для носа".

Механічне пошкодження й пересушування судинок — це найпростіше пояснення. Решта причин серйозніші й можуть бути симптомом хвороби.

  • "Є таке захворювання, як порушення згортання крові. Вона рідкісне, але все-таки буває і таким чином може проявитися в дитячому віці. Тому треба звернути увагу, коли в дитини часто носові кровотечі й синці на тілі навіть при найменших травмах.
  • Також мають насторожити якісь новоутворення в зоні носа або взагалі деінде.
  • Потрібно звертати увагу на кровотечу з носа після травм.
  • Також може бути запалення слизової оболонки під час вірусних чи бактеріальних інфекцій.
  • Якщо проявився герпес, у носі можуть тріснути пухирці.
  • Може текти кров і при різкому підвищенні артеріального тиску знову ж таки через те, що не витримали поверхневі судинки".

Що робити, коли з носа йде кров

Переважно кровотечі виникають у передніх відділах носа. Значно рідше кров іде з задніх відділів, тому що там слизову оболонку й травмувати важче, й вона більш зволожена. В ідеалі діагностику проводить лікар за допомогою риноскопу або інших приладів. Він може подивитися, звідки тече і що з цим робити.

Якщо ж ви самі вирішили допомогти людині поряд, то перше, що треба пам’ятати, — ви не повинні контактувати з кров’ю, тому що вона переносить інфекції, наприклад, гепатит, ВІЛ. "Тому голими руками я зупиняти кров вам би не радив. Тим більше коли є якісь мікротравми на ваших нігтях і долонях. Треба надавати допомогу в рукавичках".

Щоб кровотеча швидше припинилася, голову можна підняти, щоб ніздрі були максимально вгорі, й потримати хвилин десять.

Можна вставити тампончик (вату чи шматок серветки) у ніс і притиснути. Якщо масивна кровотеча, то її мають зупиняти в умовах лікарні. Це медична процедура — тампонада. Сам її пацієнт не зможе зробити.

Можна прикласти й холодний компрес на перенісся. Не рекомендовано лягати. Тому що лежачи, ви підвищите тиск, і кров довше йтиме. Також це може призвести до стікання крові в горло і викликати, наприклад, блювоту.

За словами лікаря, є спеціальна мазь для зупинки носової кровотечі, але він би не радив використовувати її без консультації з лікарем.

Що робити, щоб не було кровотеч у носі

Насамперед потрібно не дряпати слизову оболонку, контролювати вологість приміщення, використовувати не судинозвужувальні, а гормональні препарати (якщо є потреба в такому лікуванні) й уникати ліків, які розріджують кров, якщо є схильність до кровотечі. Решта випадків потребують обстеження в лікарні.

На початок