"Мозок не працює". Про причини та що робити розповів кропивницький лікар

"Мозок не працює". Про причини та що робити розповів кропивницький лікар

"Мозок не працює". Про причини та що робити розповів кропивницький лікар
Що допоможе підвищити кровопостачання мозку, розповів лікар Сергій Баранов. Колаж: Суспільне Кропивницький

Щороку 22 липня відзначають Всесвітній день мозку, заснований Всесвітньою федерацією неврології для підвищення обізнаності про людський мозок. Сімейний лікар з Кропивницького Сергій Баранов розповів Суспільному, чи звертаються до нього зі скаргами на роботу мозку, коли "він не працює", які цьому бувають причини та що "любить" та "не любить" головний відділ центральної нервової системи.

Проблеми з пам'яттю, неуважність, слабкість – з такими скаргами до лікаря звертаються люди усіх вікових груп. Також запаморочення, слабкість у кінцівках, по них "бігають мурахи" – ці симптоми можуть свідчити про порушення функцій мозку.

Щоб встановити причину, потрібен медогляд. Є низка захворювань, які не дають мозку достатньо кисню. "Наприклад, через анемію зменшується кількість кисню який може переноситись еритроцитами до мозку. При атеросклерозі судинна стінка стає такою, що зменшується "просвіт" і зменшується кількість кисню", – говорить лікар.

Також функції мозку порушуються через виснаження, втому, поганий сон, погане харчування, стрес. В стані постійного збудження мозок виснажується.

Що "любить" та "не любить" мозок

Мозок любить відпочивати та постійні зміни видів діяльності коли ви не спите.

Коли заняття одноманітне — наприклад, коли ми дивимось в одну точку на телефоні, гортаємо стрічку, і він нічого не встигає обробити, запам'ятати на потім. Так, ми, отримали емоцію, подивились смішне відео, але мозок не отримав ніякої інформації. Тож для нього корисне читання книжок, комп'ютерні ігри, спілкування з людьми на різні теми, зміна навколишнього середовища. В цьому також допоможе спорт.

Відпочинок та гарний сон протягом 7-8 годин – це запорука гарної роботи мозку.

Не любить цей орган алкоголю, шуму, вібрацій, яскравого світла, перегрівань, в тому числі на сонці, та нестачу рідини.

Коли треба звертатись до лікаря

Головні болі, неприємні відчуття в обличчі, запаморочення, хиткість ходи, асиметрія обличчя – треба звернутись до лікаря, який має призначити базові обстеження. Звичайний аналіз крові може виявити анемію. Ультразвукове обстеження судин шиї покаже, чи немає проблем з постачання крові до голови. Також можуть виявити остеохондроз шийного відділу хребта, грижі.

Проводячи таку діагностику, вирішують, чи потрібні консультації інших лікарів.

Які ліки можна приймати для покращення кровообігу мозку

"Якщо людина, наприклад, скаржиться на головний біль, то ми не можемо просто призначити їй препарати, які покращують кровообіг у мозку", — каже Сергій Баранов.

Є препарати, які насичують кровотік, є ті, які розширюють судини, ліки відрізняються по силі ефекту, не обов’язково приймати найсильніший препарат.

Можна збільшити проблему через неправильно підібрані ліки. "Якщо людина перенесла "на ногах" незначний інсульт – теж не можемо давати препарати для покращення кровообігу. Коли у людини онкологія – цим стимулюватимемо ріст пухлини. Тому нічого самостійно призначати не можна".

На початок