У Секторі Гази загинули 88 співробітників ООН. Це найбільші втрати в одному конфлікті

У Секторі Гази загинули 88 співробітників ООН. Це найбільші втрати в одному конфлікті

У Секторі Гази загинули 88 співробітників ООН. Це найбільші втрати в одному конфлікті
. Жилет ООН. Фото: УНІАН

88 співробітників Організації Об'єднаних Націй (ООН) загинули у Секторі Гази з 7 жовтня, коли ХАМАС напав на Ізраїль і той почав завдавати удари у відповідь. Це найбільша втрата організації в одному конфлікті за всю історію її існування.

Про це йдеться у заяві ООН.

“З 7 жовтня загинули десятки гуманітарних працівників, у тому числі 88 співробітників Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (UNRWA) — це найбільша кількість жертв серед співробітників Організації Об'єднаних Націй, коли-небудь зафіксована в одному конфлікті”, — йдеться у заяві організації.

В ООН також нагадали, що, за даними ізраїльської влади, в Ізраїлі загинули близько 1 400 людей і тисячі отримали поранення. Понад 200 людей, в тому числі діти, були взяті в заручники.

У заяві також наголосили, що, за даними Міністерства охорони здоров'я, в Газі було вбито майже 9 500 людей, у тому числі 3 900 дітей і понад 2 400 жінок. Понад 23 000 поранених потребують негайного лікування в перевантажених лікарнях.

"Ракети продовжують травмувати сім'ї. Десятки тисяч людей були змушені покинути свої домівки. Це жахливо. Проте жахливі вбивства ще більшої кількості цивільних осіб в Газі викликають обурення, так само як і відрізання 2,2 мільйона палестинців від їжі, води, медикаментів, електрики і палива", — заявили в ООН.

Наголошується, що ціле населення перебуває в облозі та під ударами, позбавлене доступу до найнеобхіднішого для виживання, піддається бомбардуванням у своїх будинках, притулках, лікарнях та місцях поклоніння. Це неприйнятно, заявили в ООН.

В ООН знову закликали сторони дотримуватися всіх своїх зобов'язань згідно з міжнародним гуманітарним правом і правом у галузі прав людини.

“Ми поновлюємо наш заклик до негайного і безумовного звільнення всіх цивільних осіб, які перебувають у заручниках. Цивільні особи та інфраструктура, на яку вони покладаються, в тому числі лікарні, притулки та школи, мають бути захищені”, — йдеться у заяві.

В ООН також наполягають, що більше допомоги — продовольства, води, медикаментів і, звичайно, палива — має надходити до Гази безпечно, швидко і в необхідному обсязі. Воно має досягати людей, які її потребують, особливо жінок і дітей, де б вони не перебували.

“Нам потрібне негайне гуманітарне припинення вогню. Минуло вже 30 днів. Досить вже. Це має припинитися зараз”, — заявили в ООН.

Напередодні ввечері речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що завдяки діям ізраїльських військових Сектор Гази розділили на дві частини.

Глава Агентства ООН з надзвичайної продовольчої допомоги Сінді Маккейн у неділю, 5 листопада, заявила, що запаси критично важливого продовольства в Секторі Гази досягли небезпечно низького рівня. Вона звернулася з прикордонного переходу Рафах між єгиптом і Сектором Гази з терміновим закликом про надання безпечного, розширеного гуманітарного доступу до Гази.

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАСу вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАСу на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїлю висловили в Європейському союзі та Україні. Ізраїльський уряд 8 жовтня запровадив воєнний стан в країні.

27 жовтня речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські сухопутні війська "розширюють свої наземні операції" та посилять повітряні удари у Секторі Гази.

Речник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі 5 листопада заявив, що ізраїльські війська повністю оточили місто Газа та розділили анклав на дві частини. Водночас він додав, що ЦАХАЛ дозволить цивільним залишити північ Гази та прямувати на південь.

На початок