Перейменування Олександрії на Кіровоградщині. Міська влада та громада хочуть зберегти назву міста

Перейменування Олександрії на Кіровоградщині. Міська влада та громада хочуть зберегти назву міста

Перейменування Олександрії на Кіровоградщині. Міська влада та громада хочуть зберегти назву міста
В Олександрії вирішили зберегти назву міста. Фото: міськрада Олександрії

В Олександрії Кіровоградської області хочуть зберегти назву міста. Таке рішення ухвалили під час засідання міської комісії з питань топоніміки, охорони культурної спадщини та місцевої символіки.

Це інформація від Олександрійського міського голови Сергія Кузьменка.

Український інститут національної пам’яті склав список населених пунктів, які підлягають перейменуванню, серед яких – і Олександрія. В обгрунтуванні вказано: "1784 року Усиківку перейменували на Олександрівськ, згодом Олександрію на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І.

За словами міського голови, майже два місяці історики, краєзнавці, працівники міської ради та різних структур міського та обласного рівнів шукали підтвердження, чи справді Олександрія названа на честь Олександра І.

Зібрали довідки від Державного архіву Кіровоградської області, обласного краєзнавчого музею, Регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань, обласної наукової бібліотеки імені Чижевського, міського музейного центру імені Худякової, Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України, а також дослідження автора книги "Олександрія. Історія Задніпров’я" Віктора Голобородька.

За результатами роботи комісії встановили, що окремий іменний указ чи епістолярний документ, у якому було б зазначене походження назви міста Олександрія, відсутній. Наявні офіційні документи ХVІІІ-ХІХ століття не містять доказів найменування Олександрії на честь членів родини російських імператорів.

Від імені міськради Сергій Кузьменко звернувся до Українського інституту національної пам’яті з проханням зберегти назву міста Олександрії, а також вилучити Олександрію з переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку і підлягають перейменуванню.

На початок