Інститут нацпам'яті пропонує перейменувати Олександрію на Кіровоградщині. У місті організували опитування

Інститут нацпам'яті пропонує перейменувати Олександрію на Кіровоградщині. У місті організували опитування

Інститут нацпам'яті пропонує перейменувати Олександрію на Кіровоградщині. У місті організували опитування
. Фото: міськрада Олександрії

Український інститут національної пам'яті пропонує перейменувати Олександрію Кіровоградської області. Місто потрапило в перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики. У зв'язку з цим міський голова Сергій Кузьменко організував у своєму Telegram-каналі голосування для місцевого населення, аби почути думку людей щодо перейменування.

За інформацією Інституту нацпам'яті, у 1784 році Усиківку перейменували на Олександрівськ, згодом на Олександрію, на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І.

Нині Сергій Кузьменко доручив топонімічній комісії міськради залучити істориків та краєзнавців і дослідити офіційні історичні документи, чи є підтвердження, що Олександрія названа на честь російських імператорів.

"Розумію, що потрібно позбавлятись наративів і топонімів країни-агресора — це надважливе завдання нашої держави. Ми поважаємо роботу Інституту національної пам‘яті, тому звернемо увагу на те, що вони просять. Особисто мені не відомі факти, що наше місто називалось на честь когось конкретного. Можливо, назва все ж свідчить про причетність до еллінської чи європейської культур. Маємо провести виважене і толерантне дослідження і на основі нього звернутись до Верховної ради. Такий план дій від мене як міського голови", — сказав Сергій Кузьменко.

Скільки населених пунктів в Кіровоградській області рекомендують перейменувати

У переліку Українського інституту національної пам'яті є 11 сіл, селищ та міст Кіровоградської області, які містять у своїй назві символіку російської імперської політики. Наприклад, селище Першотравневе (Долинська громада), села Першотравенка (Компаніївська громада), Перше Травня (Новгородківська громада) Кропивницького району є "вшануванням" 1 травня як Міжнародного дня солідарності трудящих. Після встановлення радянської влади звеличувався пролетаріат як рушійна сила Жовтневого перевороту 1917 року.

Селище Балахівка Петрівської громади походить від назви хутора, власником одного з дворів якого був Балахов Артем Іванович — організатор місцевого більшовицького загону, учасник встановлення радянської влади.

Селище Єлізаветградка Олександрівської громади названо на честь розташованого тут свого часу Єлізаветградського полку.

Селище Новгородка назвали на честь Новгородського полку російської імператорської армії, який тут розміщувався.

За інформацією Інституту Нацпам'яті перелік цих населених пунктів від Кіровоградщини буде доповнюватися.

До 27 січня 2024 року місцева влада повинна подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування.

На початок