Перейменування Олександрії на Кіровоградщині. Думка істориків та жителів міста

Перейменування Олександрії на Кіровоградщині. Думка істориків та жителів міста

Перейменування Олександрії на Кіровоградщині. Думка істориків та жителів міста
Одна з пам’яток міста Олександрія – башта (каланча) з годинником, яка є складовою пожежного депо . Фото: Суспільне Кропивницький

Український інститут Національної пам’яті пропонує перейменувати місто Олександрія Кіровоградської області. Олександрія потрапила у перелік 11 сіл, селищ та міст області, які, на думку науковців інституту, містять у своїй назві символіку російської імперської політики.

Місто Олександрію вирішили перейменувати, бо воно у 1784 році отримало назву Олександрійськ на честь онука російської імператриці Катерини II Олександра Павловича – імператора Росії у 1801-1825 роках.

Про це розповів Суспільному спеціаліст відділу аналізу українського державотворення інституту Богдан Короленко.

"Це підтверджується топонімічними довідниками. Тому те, що деякі історики чи деякі громадяни вважають, що воно має там еллінське походження – від Олександра Македонського, це не витримує ніякої критики. Власне, більшість так званих еллінських назв, які з’явилися на території України у період правління російської імператриці Катерини ІІ, пов’язані з грецьким проєктом, який передбачав руйнування Османської імперії".

Вважає, таким чином назва міста Олександрія цілком підпадає під дію статті другої закону про засудження російської імперської політики та деколонізацію топонімії.

Що говорять про можливу зміну назви міста інші історики

Паралельно з назвою Олександрійськ використовувалась назва Олександрія. Інша точка зору стосовно походження міста у члена Національної спілки краєзнавців України Віктора Голобородька. Він виклав її у виданій у 2018 році книжці "Олександрія. Історія Задніпров’я”, яка розповідає про версії походження назви міста.

"На сьогодні жодного документа, указу імператорського – тоді була Катерина ІІ про те, що місто найменоване на честь Олександра I, і саме з указу імператора або сенату, не існує".

Каже, нарахував п’ять версій походження назви Олександрія. Найпоширенішою називає еллінське походження назви міста, яке було розповсюджене у Російській імперії наприкінці XVIII століття.

"У тому тренді який тоді існував, з’явилася назва міста Олександрія. Можливо, це псевдоеллінська, псевдогрецька назва, але вона нас пов’язує з елліністичним світом, а еллінізм – це Європа, це фактично наша культура, до якої ми прагнемо".

Член Національної спілки краєзнавців України Віктор Голобородько
Член Національної спілки краєзнавців України Віктор Голобородько. Фото: Суспільне Кропивницький

Перейменовувати місто чи ні, має вирішувати громада, вважає кандидатка історичних наук з Кропивницького Світлана Проскурова.

"Ми живемо у демократичній країні, тому для нас особливо важливо, що думають з цього приводу олександрійці. Для мене єдина асоціація, яка виникає у зв’язку з цією назвою, з цим топонімом, це Олександрія еллінська, єгипетська — Олександрійська бібліотека. Адже Євген Маланюк називав нашу місцевість степовою Елладою, очевидно, оті зв’язки з культурою північного Причорномор’я, надзвичайно сильними були".

Що говорять про можливе перейменування Олександрії місцеві жителі

Валентині Волковій подобається назва Олександрія. Говорить, не прив’язує її ні до яких історичних назв: "Олександрій по всьому світу є багато".

Місцевий житель Станіслав Сітніцький проти перейменування. "Я не вважаю, що потрібно змінювати назву, оскільки багато проєктів культурних, фінансових мають назву "Олександрія".

Заступник міського голови Олександрії Юрій Гугленко говорить, міська влада вважає висновки інституту пам’яті хибними.

"За законом є час, ми маємо право звернутися до Верховної Ради, але ж не з питанням про перейменування чи не перейменування, а з питанням, що ми хочемо запропонувати. Висновки інституту пам’яті трохи є хибними і ми самі розбираємося у цьому. Буде проведене засідання топонімічної комісії найближчим часом, коли всі документи зберемо. І тоді ухвалимо рішення, як ми будемо звертатися і до кого".

Свої пропозиції щодо назви Олександрії міська влада повинна надати до Верховної ради до 27 січня.

На початок