Вірменія ратифікувала Римський статут, який дозволяє арештувати Путіна

Вірменія ратифікувала Римський статут, який дозволяє арештувати Путіна

Вірменія
. Єреван, Вірменія, 7 травня 2018 р. Ілюстративне фото: АР

Парламент Вірменії на засіданні у вівторок ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС).

Як передає "Арменпрес", проєкт ратифікації Римського статуту був прийнятий 60 голосами при 22 "проти" і 0 тих, хто утримався. Проти проєкту проголосували фракції "Вірменія" та "Честь маю".

Вірменія підписала Римський статут 1999 року, але не ратифікувала його. Раніше Конституційний суд визнав такими, що відповідають Конституції зобов'язання, передбачені Римським статутом МКС, підписаним 17 липня 1998 року. 2022 року уряд звернувся з цього приводу до Конституційного суду.

1 вересня уряд Вірменії направив Римський статут Міжнародного кримінального суду до Національних зборів для ратифікації.

На побоювання російської сторони, що ратифікація Римського статуту містить ризики для відносин між Вірменією та Росією, віцеспікер парламенту Акоп Аршакян заявив, що Вірменія не збирається арештовувати президента Росії Володимира Путіна на підставі ордера Міжнародного кримінального суду навіть після ратифікації парламентом країни Римського статуту.

13 вересня премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Римський статут МКС буде повністю ратифікований у країні.

28 вересня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання щодо ставлення РФ до ратифікації Вірменією Римського статуту, заявив: "Безумовно, це не те, що ми вітаємо. Але Вірменія — суверенна держава, і ми, звичайно, сподіваємося, що подібні рішення не негативно впливатимуть на наші двосторонні відносини, тому що тут йдеться саме про статут, який ми не визнаємо, ми не є його учасниками, але ці рішення є для нас надзвичайно ворожими”.

Що відомо про ордер МКС на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна «не матиме для Росії жодного значення», адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової, виданий Міжнародним кримінальним судом, не має строку давності.

На початок