Уряд відклав запуск реєстру олігархів до закінчення війни

Уряд відклав запуск реєстру олігархів до закінчення війни

Кабінет міністрів України
Кабінет міністрів України. УНІАН

Кабінет міністрів відклав запуск реєстру олігархів до закінчення дії воєнного стану в Україні.

Про це свідчить розпорядження уряду №827-р від 19 вересня 2023 року.

Цим документом вносяться зміни до плану заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом особами, які мають значну економічну та політичну вагу у суспільному житті (олігархами).

Згідно з розпорядженням, функціонування та забезпечення можливості наповнення реєстру олігархів заплановано "через три місяці з дня припинення/скасування воєнного стану". Раніше його планували запустити за три місяці після опублікування висновку Венеціанської комісії про закон.

У липні 2022 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявляв, що реєстр олігархів готовий до запуску. Але його перенесли до отримання висновків Венеціанської комісії. Як пояснював міністр юстиції Денис Малюська, якщо його впровадження суперечитиме баченню Єврокомісії, це може заблокувати переговори щодо вступу України до ЄС.

Що відомо про Реєстр олігархів

  • 23 вересня 2021 року Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт президента Зеленського № 5599 про статус олігархів. Розгляд супроводжувався суперечками в Раді і сутичками під парламентом, але "за" проголосували 279 народних депутатів.
  • 3 листопада 2021 року Рада ухвалила поправки до законопроєкту № 5599 про олігархів. Визначатиме, хто олігарх, буде Рада нацбезпеки та оборони України.
  • У травні 2021-го секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що наразі в Україні до переліку олігархів можна віднести 13 людей.
  • За даними списку журналу Forbes, у 2021 році трійку найзаможніших українців продовжує очолювати олігарх Рінат Ахметов. Далі у десятці йдуть Віктор Пінчук, Констянтин Жеваго, Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Олександр і Галина Гереги, Петро Порошенко, Вадим Новінський, Олександр Ярославський та Юрій Костюк.

29 червня минулого року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО вже підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

На початок