"Ми в меншості, але тиснемо, наступаємо". Від Рубіжного до Бахмута: доброволець з Луганщини став штурмовиком 3-ї ОШБ

"Ми в меншості, але тиснемо, наступаємо". Від Рубіжного до Бахмута: доброволець з Луганщини став штурмовиком 3-ї ОШБ

Ексклюзивно
"Ми в меншості, але тиснемо, наступаємо". Від Рубіжного до Бахмута: доброволець з Луганщини став штурмовиком 3-ї ОШБ
. Михайло Карабут з Сєвєродоноецька, пішов у військо з початком повномасштабної війни. Фото: Суспільне Донбас

Почав з оборони Луганщини і штурмував під Бахмутом. Сєвєродончанин Михайло Карабут 24 лютого вирішив добровільно піти до війська. Боронив Луганщину, був у Рубіжному, стояв на біля Попасної, а після поранення долучився до 3-ї штурмової бригади. Бойове хрещення Бахмутським фронтом, каже, його батальйон витримав. Про нульову підготовку до оборони, яку на власні очі бачив у Луганській області, про початок війни добровольцем і про те, як українські штурмовики протистоять російським воякам під Бахмутом — розповідь військового.

Демоверсія війни

"Переможемо, бо ми нація хоробрих і сталевих"

Михайло Карабут згадує: напередодні повномасштабного вторгнення переніс операцію на руці, ходив із гіпсом. Каже, дуже переймався, чи візьмуть його до війська:

"Мені замінили гіпс на пластикового лангету, аби я зміг ховати під куртку. Я розумів, що мене можуть не прийняти, через руку, але я морально себе налаштував, що нікуди не поїду, я бажав розділити свою участь разом з участю війська. Наступати, відступати, просто розділити цю участь. Я переймався, що у військкоматі мені не дадуть зброю, тому я ховав гіпс під одяг. Я для себе вирішив, що я долучусь до Сил оборони в якості будь-кого".

ЗСУ, Луганщина 24 лютого 2022 року
Військова машина стоїть на узбіччі дороги в Сєвєродонецьку, Луганська область, 24 лютого 2022 р. Фото: АР / Vadim Grida

Чоловік згадує: просто обдзвонювати військкомати Луганської області - зрештою мобілізувався у Лисичанську.

"В Сєвєродонецьку на той момент не було набору в ТРО, в Кремінній — взагалі мовчу. В Рубіжному нам сказали, що немає зброї, нас не зможуть озброїти в цей момент. І ми мобілізувались в Лисичанську. Одним днем оформили. Гіпс мій ніхто не побачив. Мені видали зброю. Як годиться: іржавий автомат, без магазину — все в стилі початку війни".

Історія із забезпеченням й початком війни — не було нічого. Якщо якийсь "вихід", то тобі екіпіровку збирали всім світом. Ми отримували каски, броню (не свою), ну й виходили.

Перший тиждень великої війни боєць-доброволець, як каже сам, виконував "патрульні функції" у Сєвєродонецьку, зокрема, працював з імовірними диверсійними групами. Далі — було Рубіжне і перший "нуль": війна, яку вже потім, Михайло назве трейлером.

Рубіжне, Луганська область, весна 2023 року
Дим піднімається над містом Рубіжне, Донбас, 7 квітня 2022 рік. (Фото: Getty Images)

"Нас прикомандирували до місцевого ТрО. Ми почали займати оборону. Що я тоді побачив в Рубіжному, я побачив: нуль виритих окопів, нуль інженерних споруд. Стоять купа бетонних блоків — хоч би хто взяв переклав на дорогу. Я побачив місцевих цивільних людей, які в перервах після обстрілів виходили гуляти з дітьми, тваринами в комендантську годину. Це був якийсь сюр. Ми тоді були там недовго, один день — і нас комбат зняв звідти. Але це була така демоверсія війни, трейлер до війни. Ми відчули на собі, що таке перші прильоти, трохи постріляли, й нас відвели", — згадує Михайло.

Михайло потрапив до Рубіжного — чи не випадково. Спочатку збирався на полігон на навчання, та виявилось, що йде на "нуль":

"Заступник командира роти викликає добровольців постріляти на полігоні. Я визвався, хотів з РПГ постріляти, ще декілька хлопців. Шість людей набирали, а приїжджає командир роти, показує sms від комбата, а там жодного слова про полігон, лише слова «добровольці" і "взяти участь". Отже цей полігон і виявився в Рубіжному.

Заїжджали ми туди на «умовній броні», адже це були "Жигулі" і "Ланос". Нас довезли за 100 метрів до позицій, швидко висадили, як це звичайно буває. Це «нуль», мінімум інформації, мінімум розуміння. І так ми почали вести там бої. На ранок у нас вже був вже перший поранений. Ми сиділи в складському приміщенні за мішками з піском й був "прильот" під ворота якраз. Ми саме снідали. А інший хлопець був поранений, йому уламок поцілив в руку. Ми надали йому допомогу, евакуювали його звідти".

Навесні на початку квітня він виконував завдання на заводі очисних споруд в Рубіжному. Каже там, в місті, що зрештою окупували російські війська відчув сенс і суть війни.

"Я побачив всю справжню тваринну суть війни. Тоді я побачив по-справжньому сталевих людей. Коли поранений командир виходить, по рації він каже, що він не відчуває руку вже, але він відмовляється від евакуації, тому що відповідає за сектор оборони. Тоді я зрозумів, чому саме ми переможемо. Тому що ми нація таких сталевих людей просто. Кремезних, хоробрих, сталевих людей".

Сєвєродонецьк Луганщина 13 травня 2022 року
Ілюстративне фото. Сєвєродонецьк, Луганська область, 13 травня 2022 року. Фото: AP/Leo Correa

Бої під Попасною

Після Рубіжного Михайло тримав із побратимами фронт поблизу Попасної, в селищі Дружба.

"Ми заїхали на так звану підготовлену лінію оборони. Я особисто побачив цю лінію — нуль окопів. Від наших позицій, а це була майже Попасна, впритул до траси Бахмут-Лисичанськ, був один протитанковий рів виритий і все", — визнає військовий.

9-10 травня, каже, на фронті настало затишшя: "За їх національною рисою, вони 9 травня "накинулись на стакан", 10 ще раз накинулись, 11 продовжились бої. Й бої були добрячі. Вони мали переважну, абсолютно майже перевагу в артилерії тоді, в авіації, літаки залітали за нуль".

Попасна, фронт, ЗСУ, Луганщина, 20 лютого 2022 року
Фото ілюстративне. Український військовий на передовій поблизу Попасної на Луганщині, 20 лютого 2022 року.Фото: AP/Vadim Ghirda

3-тя окрема штурмова бригада: навчання

Михайло був поранений, і після лікування вирішив перевестись у професійний підрозділ. Обрав ССО "Азов", який потім став 3-ю окремою штурмовою бригадою. Підписавши контракт, відправився на полігон на навчання.

"На полігоні 3-ї ОШБ після 6 місяців війни нас почали навчати воювати. Я побачив разючу відмінність у підході до людей та їх підготовці. Людей вимуштровували тактичною медициною. Кожен боєць відділення на рівні медика володів алгоритмом MARCHПослідовність надання першої домедичної допомоги в умовах бою.. Тренування часті й дуже скрупульозні. Наприклад, ми дізнались, що у кулеметника є другий номер, який носить йому боєкомплект. В нас в ТрО кулеметник був автономною одиницею, який сам собі носив БК. У нас на початку війни, кулемет — це кулемет Дегтярьова і на нашому був рік випуску 1945. Він важелезний, з цим БК, це тільки кремезні люди з таким озброєнням воюють", — розповідає боєць.

Далі було злагодження нового підрозділу і фронт поблизу Бахмута — місця найзапекліших боїв.

"Наш батальйон новосформований, складався переважно з добровольців, деякі не мали бойового досвіду, і в Бахмуті наш батальйон отримав перше бойове хрещення і склав іспит на боєздатність".
Українська артилерія в районі Бахмута
Артилерія 3-ї штурмової бригади під Бахмутом, червень 2023 року. Фото: 3 ОШБр/Facebook

Штурми під Бахмутом

"Стільки стрілецьких боїв в мене в житті не було, скільки я провів там".

"В Бахмуті я відчув іншу специфіку війни. "Вагнера" воювали по-іншому, застосовували в порівнянні з тим, що ми бачили раніше, в рази меншу кількість артилерії, але в рази більшу кількість піхоти. Стільки стрілецьких боїв в мене в житті не було, скільки я провів там", — ділиться Михайло. Він особисто стикався з тим, що "м’ясні штурми", коли військо РФ наступає і атакує, не шкодуючи людей.

"Вони могли ротувати своїх людей, змінювати, а в нас позиції тримають одні й ті ж самі люди", — додає військовий. Зараз каже українська армія і досі в меншості, проте сталась одна незворотна зміна.

Військові поблизу Бахмута
Фото: 3 ОШБр/Facebook

"Коли ми ставали в оборону взимку, ми були в меншості в особовому складі й в меншості по вогневим засобам. Зараз ми також в меншості в особовому складі й меншості по вогневим засобам. Але зараз ми тиснемо, ми наступаємо зараз. Та "русня" постягувала сюди стільки резервів, що вони мають змогу наступати нам на зустріч. Ці зустрічні штурми — це надважка річ. Коли з обох боків залучено все, летить все й бідолашний піхотинець в епіцентрі цього всього на своїх плечах просто вивозить цей контрнаступ. Важкувато, тиснемо й дотиснемо", — резюмує Михайло Карабут.

Він не має схильності недооцінювати противника і нагадує про ціну, якою дається наступ Сил оборони:

"Проти нас воює Росія, яка хоче перемогти, яка мобілізується, модернізується, яка хоче виграти нас. Інша річ, що ми її зламаємо об коліно. Проте контрнаступ — це важко. Потрібно розуміти, що кожна посадка, кожен шмат посадки, кожен кут будинку щедро политий кров’ю українського воїна. Контрнаступ дається важко. Розслаблятись не було передумов. Військові не розслабляються й в тилу не потрібно розслаблятись".

Повернення до Сєвєродонецька

Після закінчення війни він прагне повернутись у рідне місто і відбудовувати та відроджувати Сєвєродонецьк.

"Це буде важко, це буде процес відновлення. Окупація не додає сил нашому місту. Але так: дуже хотів би повернутись у місто. Дуже хотів би докласти зусиль для його визволення — не тільки нашого міста, а й області нашої".

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок