На Кіровоградщині у Знам’янській лікарні відкрили кімнату для реабілітації переселенців та військових

На Кіровоградщині у Знам’янській лікарні відкрили кімнату для реабілітації переселенців та військових

На Кіровоградщині у Знам’янській лікарні відкрили кімнату для реабілітації переселенців та військових
Кімната реабілітації для військових та переселенців у Знам’янці . Фото: Суспільне Кропивницький

У Знам’янській міській лікарні, що у Кіровоградській області, відкрили кімнату для реабілітації переселенців та військових. Вартість проєкту — мільйон триста тисяч гривень, розповів Суспільному міський голова Знам’янки Володимир Сокирко. Отримати допомогу у кімнаті реабілітації зможуть переселенці, військові та їхні рідні.

Плани облаштувати кімнату реабілітації у лікарні з’явились понад рік тому, коли в область почали масово їхати переселенці, каже секретарка Знам’янської міськради Вікторія Зеленська.

"Серед перших біженців з евакуаційних потягів було багато фізично травмованих, поранених людей. У нас заключений меморандум про співпрацю з громадськими організаціями, ми написали таку проєктну заявку і звернулися до донорів".

Реалізацію проєкту підтримала громадська організація "Стратегія майбутнього" та Українська греко-католицька церква. Вони на обладнання дали 600 тисяч гривень, 700 виділили з бюджету громади, сказав міський голова Знам’янки. За його словами на заміну вікон у лікарні міська рада виділила додатково півтора мільйона гривень.

Кімната реабілітації для військових та переселенців
Кімната реабілітації для військових та переселенців. Фото: Суспільне Кропивницький

Під цей проєкт отримали фінансування пакета від Національної служби здоров’я, розповів директор лікарні Руслан Пушкаренко.

"У нас договір на пів мільйона гривень. Ці послуги будуть надаватися безкоштовно у межах пакета від НСЗУ, відповідно від кількості наданих послуг".

Серед перших пацієнтів – переселенка з Херсонської області Олена Ільченко. Жінка отримала травму плеча і звернулася до лікаря-травматолога. Говорить, їй лікар призначив повний курс реабілітації.

З переселенкою Оленою Ільченко займається лікар Андрій Волокітін.
У кімнаті реабілітації з переселенкою Оленою Ільченко займається лікар Андрій Волокітін. Фото: Суспільне Кропивницький

З переселенкою займається Андрій Волокітін. Він асистент ерготерапевта, який допомагає людям після травм та захворювань адаптуватися до повноцінного життя. Для реабілітації мають реабілітаційний стіл з різноманітними приладами для розробки пальців після інсультів та травм, педальний велотренажер, ліжко, яке використовують після травми хребта та інсульту, реабілітаційні сходи для відновлення ходіння після травми.

Обладнання для реабілітації.
Обладнання для реабілітації. Фото: Суспільне Кропивницький

Крім Знам’янки таку кімнату для реабілітації військових та переселенців відкрили у місті Бобринець Кіровоградської області, розповіла голова громадської організації "Стратегія майбутнього" Тетяна Котенко. Нині шукають партнерів для облаштування наступних. Які це будуть громади, поки не вирішили.

На початок