Безкоштовно обстежили понад 2500 тисячі людей. Громадами Кіровоградщини їздить мобільна бригада лікарів

Безкоштовно обстежили понад 2500 тисячі людей. Громадами Кіровоградщини їздить мобільна бригада лікарів

Безкоштовно обстежили понад 2500 тисячі людей. Громадами Кіровоградщини їздить мобільна бригада лікарів
. Фото: Наталії Журжер

Громадами Кіровоградської області їздить мобільна бригада лікарів із сексуально-репродуктивного здоров'я. До її складу входять акушер-гінеколог, лікар загальної практики сімейної медицини або терапевт, медсестра.

Про це Суспільному розповіла координаторка проєкту мобільних бригад в регіоні Наталія Журжер.

З її слів, медики надають людям низку безкоштовних послуг. Це ультразвукове обстеження статевих органів, огляд на ВІЛ, сифіліс, інфекції, що передаються статевим шляхом. Вимірюють рівень цукру у крові, роблять електрокардіограму.

Вперше мобільна бригада виїхала 3 березня цього року в Аджамську громаду у Кропивницькому районі. Наталія Журжер говорить, вже тоді за кількістю звернень зрозуміли, що такі профілактичні обстеження населення дуже необхідні й важливі.

"Під час виїздів ми націлені максимально надати допомогу жінкам і чоловікам репродуктивного віку. Але бувають випадки, коли звертаються старші люди. Ми їх також консультуємо та обстежуємо, адже розуміємо, що у них непросте фінансове становище. Інколи приводять і дітей. Наша мета – надання медичної допомоги з питань сексуального та репродуктивного здоров'я".

За інформацією координаторки проєкту, у серпні під час профілактичних оглядів жителів Кіровоградщини вперше виявили онкозахворювання. Лідирують захворювання ендокринної системи – 63 випадки, серцево-судинної системи – 65, захворювання органів малого таза – 94 випадки.

"Це статистика вперше виявлених. Але якщо брати тих, хто звертався повторно, тобто люди знали про свої хвороби, а зверталися за консультаціями, то цифри будуть значно більші. Загалом наша мобільна бригада виїжджає у громади 20 разів на місяць".

Оглянули понад 2500 тисячі людей

За сім місяців роботи мобільна бригада здійснила 118 виїздів. Лікарі оглянули 2554 пацієнтів. Загалом за цей час отримали 4030 звернень від людей. Медичні працівники надали 12 402 консультації.

Після виявлення певних патологій медики не залишають пацієнтів, а дбають, аби вони продовжили лікування чи стали на огляд до свого сімейного лікаря чи вузького спеціаліста.

"Якщо у пацієнта ми вперше виявляємо цукровий діабет, то направляємо в Кіровоградську обласну лікарню до ендокринолога. Якщо є підозра онкологічного захворювання – в онкологічний диспансер. Якщо це серцево-судинні захворювання – у кардіологічний диспансер. Є люди, які потребують спостереження в центральній районній лікарні, адже довго не зверталися до сімейного лікаря чи гінеколога, тоді ми направляємо їх до центральної районної лікарні або центру первинної медико-санітарної допомоги".

Мобільні бригади наразі побували у 15 громадах Кіровоградщини: це – Аджамська, Первозванівська, Великосеверинівська, Соколівська, Компаніївська, Катеринівська, Бобринецька, Кетрисанівська, Долинська, Гурівська, Мар'янівська, Новгородківська, Онуфріївська, Смолінська, Устинівська.

Дізнатись графік приїзду у населений пункт жителі можуть у місцевих медичних закладах. Про приїзд мобільної бригади з переліком медичних послуг та лікарів, які будуть оглядати, інформують за два тижні.

Наразі лікарі надають медичну допомогу жителям Світловодської міської територіальної громади, з 7 вересня працюватимуть у Великоандрусівській громаді, з 22 вересня – Попельнастівській та Приютівській громадах.

Мобільні бригади працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Франції та Республіки Корея.

На початок