"Вісім з десяти дітей не мають нормальної постави". Кропивницька реабілітологиня розповіла, як запобігти сколіозу

"Вісім з десяти дітей не мають нормальної постави". Кропивницька реабілітологиня розповіла, як запобігти сколіозу

"Вісім з десяти дітей не мають нормальної постави". Кропивницька реабілітологиня розповіла, як запобігти сколіозу
. Фото ілюстративне: Gettyimages

Оксана Якушко шість років працює реабілітологинею в центрі відновлення суглобів та хребта у місті Кропивницький. Нині, говорить, з десяти дітей двоє мають гарну поставу та можуть беззастережно відвідувати фізкультуру в школі. Приблизно два-три десятки років тому було навпаки – двоє з десяти мали відхилення. Порушення у формуванні скелета дитини важливо виявити до того, як сформуються дорослі кістки, бо така хвороба як сколіоз небезпечна тим, що ніхто не знає, коли може зупинитись викривлення хребта.

Батькам треба оглядати дитину, щоб мати можливість побачити ймовірну хворобу, раз на рік.

Як перевірити, чи має дитина сколіоз

Почати огляд потрібно з рівня плечей. Зверніть увагу, якщо одне нижче іншого. Потім переходьте до нижнього рівня лопаток. Робимо собі помітку також, якщо одна нижча, друга вища. Потому звертаємо увагу на простори між талією і руками. Вони мають бути приблизно однаковими. Далі таким самим чином оглядаємо впадини на крижах.

Потім нахиляємо дитину підборіддям до грудної клітини, руки вільно звисають, якомога нижче до землі. Звертаємо увагу на валики м'язів праворуч і ліворуч від хребта, можна намацати їх рукою. Якщо вони однакові, то всі нерівності, які ви помітили під час першої частини огляду, вказують на так звану сколіотичну поставу, а не на хворобу сколіоз.

Якщо валики м'язів різні, звертайтесь до лікаря, він зможе встановити остаточний діагноз, спираючись на рентгенівський знімок.

Важливо виявити сколіоз до активного росту дитини – у 10-14 років

Одна з неочевидних причин пізнього виявлення порушень розвитку хребта – модний зараз одяг великого розміру, говорить лікарка. Його здебільшого носять діти того віку, коли трапляються сколіози. Понад 85 відсотків встановлених діагнозів — це діти з 10 до 14 років.

Небезпека сколіозу не тільки у тому, що викривлення хребта порушує роботу усіх внутрішніх органів. Ніколи не знають, коли викривлення може зупинитись: чи відхилення припиниться на 10 градусах, чи досягне 70, коли людина не може ходити.

Оксана Якушко розповіла, мала у практиці звернення сім'ї, де росла 13-річна дівчинка.

"Відхилення було понад 50 градусів. В такому випадку може допомогти тільки операця. Батьки були шоковані: як ми таке пропустили?"
Вісім з десяти дітей мають нормальну поставу. Кропивницька лікарка розповіла, як запобігти сколіозу
Зображення до та після лікування сколіозу у підлітка. Фото: Оксани Якушко

Для лікування сколіозу застосовують три методи

  1. Якщо відхилення від норми менш як 25 градусів, застосовують гімнастику, що коректує та дихальну гімнастику.
  2. Корсет Шено призначають, якщо відхилення на понад 25 градусів. В ньому ходять (і сплять) по 20 годин на добу. Діти не хочуть в ньому ходити, бо це не зручно, вередують. Це не той м'який корсет, який продається в аптеці. Але важливо вчасно його одягти, до 14 років, бо важко коригувати хребет у пізньому віці.
  3. Хірургічне втручання.
Вісім з десяти дітей мають нормальну поставу. Кропивницька лікарка розповіла, як запобігти сколіозу
Корсет Шено для лікування сколіозу. Фото: Оксани Якушко

Профілактика сколіозу

Кількість дітей зі сколіозом збільшується, говорить Оксана Якушко. Причини цьому – карантин через коронавірус, війна і, відповідно, дистанційне навчання, малорухливий спосіб життя, діти без елементарного фізичного навантаження.

Окрім очевидних речей – більше рухатись — батькам потрібно звертати увагу на наступне. Буває, у дитини є улюблена поза за столом у скрученому вигляді, або комп’ютер збоку від тулуба, ще підгинають ногу під себе. В таких патологічних позах діти можуть сидіти цілий день. Тоді має бути замінений стілець, переставлена техніка на столі.

Потрібно на це звертати увагу й у школі. Був у практиці реабілітологині випадок, коли сколіоз розвинувся через те, що дітей у класі посадили лицем один до одного, а на дошку вони мали повертати голову. Дітей не пересаджували, як потрібно у цьому випадку, хоча б раз на тиждень.

"Або, як розповідає моя дочка, їм говорять: "На перерві не бігати!". Потрібно якраз рухатись під час перерви. Так і у школі, і батьки мають звертати увагу на здоров'я дітей".

На початок