Супутники знайшли нові колонії імператорських пінгвінів в Антарктиці

Супутники знайшли нові колонії імператорських пінгвінів в Антарктиці

Супутники знайшли нові колонії імператорських пінгвінів в Антарктиці
. pixabay

Супутникові спостереження виявили низку нових місць розведення імператорських пінгвінів в Антарктиці.

Як пише BBC, нові колонії були виявлені завдяки пташиним гуаноГуано — екскременти морських птахів і кажанів, що роками накопичуються в місцях їх гніздування., які забарвлювали великі ділянки морського льоду. Це відкриття збільшує відому популяцію імператорських пінгвінів на 5-10%, імовірно, до 278,5 тисяч пар.

Відкриття є знаковим через те, що ці пінгвіни у подальшому можуть опинитися під загрозою через зміни клімату і, як наслідок, прогрівання "білого" континенту. Життя імператорських пінгвінів зводиться до доступності морського льоду, і якщо його кількість зменшиться наступними десятиліттями, як передбачають кліматологи, популяція птахів зазнає істотних змін.

Читайте також: Небезпека зміни клімату та 12 способів допомогти планеті вже сьогодні

Британське антарктичне обстеження використовувало космічний корабель ЄС Sentinel-2 для дослідження краю континенту задля виявлення кількості пінгвінів, яка раніше не була визначена через важкодоступність. Інфрачервоні знімки супутників знайшли вісім нових місць розмноження і підтвердили існування трьох інших, які з'явилися до епохи космічних знімків з високою роздільною здатністю.

Два нових місця знаходяться в регіоні Антарктичного півострова, три — на заході континенту та шість — на сході. Усі вони існують у розривах між іншими колоніями, тож учені зробили висновок, що імператорські пінгвіни віддають перевагу дистанції у, як мінімум, 100 км між собою.

Читайте також: Чому для всіх людей на планеті настав час почати стежити за змінами клімату

Водночас підрахувати окремих пінгвінів з орбіти неможливо, але дослідники можуть оцінити чисельність в колоніях за розміром скупчень птахів. Науковці кажуть, що виявлення нових колоній є гарною новиною, однак застерігають, що птахи перебувають не в районах зі стабільним морським льодом, а у північніших, вразливіших місцях, в яких невдовзі, швидше за все, розтане морський лід, який "прилипає" до краю материка або до айсбергів.

Учені пояснюють, що лише на таких низьких, рівних та ідеальних поверхнях імператорські пінгвіни можуть відкладати яйця, інкубувати їх і вигодовувати пташенят протягом першого року життя. Лід має бути стабільним і довготривалим, тобто не рухатися принаймні вісім-дев'ять місяців, інакше пташенята опиняться в морі до того, як втратять пух, який має замінити водонепроникне пір’я. У таких умовах дорослі особини також ризикують потонути, оскільки починають линяти влітку і також не мають пір'я, щоб плавати.

Що відомо

  • Вперше за всю історію Антарктики температура піднялася вище 20 градусів. Окрім цього, 6 лютого аргентинська дослідницька станція на Есперансі заміряла 18,3°С, що стало найвищим показником на континентальному Антарктичному півострові. Цей регіон зберігає близько 70% прісної води у світі у вигляді снігу і льоду.
  • Вчені ООН прогнозують, що до кінця цього століття океан буде на 30-110 см вище залежно від зусиль людини щодо скорочення викидів і чутливості крижаних щитів.
  • Кліматичні зміни призвели до того, що поверх талого льоду на Антарктиді почали цвісти зелені водорості, які видно навіть з космосу.
  • Зміни клімату й танення льодовиків спричинили "бебі-бум" серед пінгвінів Аделі. Науковці пояснюють це тим, що птахи стали більше плавати і менше ходити.
На початок