Депортацію особисто погоджував Пушилін: як з окупованої Донеччини незаконно вивезли 31 дитину — розслідування "Схем"

Депортацію особисто погоджував Пушилін: як з окупованої Донеччини незаконно вивезли 31 дитину — розслідування "Схем"

Ватажок терористичного угруповання "ДНР" Денис Пушилін.
Ватажок терористичного угруповання "ДНР" Денис Пушилін на тлі рекламного банера в червні 2022 року у Санкт-Петербурзі. Фото: Dmitri Lovetsky/AP

В травні 2022 року 31 українську дитину незаконно депортували до РФ з окупованих Маріуполя, Шахтарська, Волновахи, Харцизька Донецької області за особистим погодженням ватажка терористичного угруповання "ДНР" Дениса Пушиліна. Про це йдеться в розслідуванні Радіо Свобода "Список 31" — де журналісти розповідають, яким чином, з яких закладів та яким маршрутом російські окупанти незаконно вивезли з Донецької області до РФ 31 дитину.

Видання опублікувало розслідування проєктів "Схеми" та "Ти як?", в якому йдеться про депортацію 31 дитини. Як вдалося встановити розслідувачам, їх у травні минулого року вивезли з окупованих територій Донеччини до Росії, зокрема, з окупованого Маріуполя до Московської області.

Автори розповідають, що список отримали від Євгена Межевого, трьох дітей якого депортували з Маріуполя. Згодом їх вдалося повернути батьку. Документ із таким самими іменами дітей розслідувачі отримали з витоку з пошти очільника угруповання "ДНР" Дениса Пушиліна. Доступ до масиву даних із його пошти видання отримало за допомогою об’єднання українських хакерів KibOrg та верифікувало, зіставивши з подіями того часу.

Пушилін, за висновками розслідувачів, особисто погодив список дітей і затвердив його своїм підписом.

"У витоку з пошти ватажка угруповання "ДНР" журналісти також знайшли постанову від 25 травня 2022 року за підписом Пушиліна, згідно з якою групу з 31 дитини вже перед відправкою до Росії мали перевезти до Дитячого соціального центру Донецька. На кожного склали досьє, вказавши, що всі вони "позбавлені батьківської опіки" – попри те, що більшість дітей мала опікунів або батьків", — йдеться у матеріалі.

Шлях викрадених дітей: звідки та куди окупанти незаконно депортували 31 дитину

В цьому списку були 16 хлопців та 15 дівчат, яких, як вдалося встановити з листування у пошті терориста, вивозили не тільки з Маріуполя, а і з окупованих Волновахи, Шахтарська, Харцизька. Дітей направляли до щонайменше 10 закладів на непідконтрольній Україні території Донеччини:

  • Новоазовська центральна лікарня (туди відвезли дітей Межевого),
  • Дитячий соціальний центр у місті Шахтарськ,
  • Харцизький дитячий соціальний центр,
  • Республіканський травматологічний центр у Донецьку,
  • Центральна міська клінічна лікарня № 1 у Донецьку,
  • Республіканська клінічна туберкульозна лікарня МОЗ у Донецьку,
  • Республіканська дитяча клінічна лікарня МОЗ у Донецьку,
  • Міська дитяча клінічна лікарня № 5 у Донецьку,
  • Республіканський будинок дитини та пансіонат "Ветеран" у Донецьку.

Як йдеться у розслідуванні, далі шлях дітей був таким: 26 травня дітей автобусом вивезли до Ростова-на-Дону, де на них уже очікував літак. Журналісти встановили, що цей борт входить до складу "Спеціального льотного загону "Росія", який підпорядковується Управлінню справами президента РФ Володимира Путіна. Літак доставив 31 дитину до аеропорту "Внуково" в Москві.

Далі, як встановили журналісти, дітей розмістили в санаторії "Поляни" під Москвою — установі, що підпорядковується Управлінню справами президента РФ Путіна.

Наймолодша з дітей, що про них йдеться у розслідуванні, – Олександра Межева, якій на момент депортації було шість років, найстаршим – по 17.

Наразі з цієї групи вдалося повернути тільки Сергія Курбонова та трьох дітей Євгена Межевого.

За даними "Схем" у цьому списку з 31-ї дитини є ті, кого в Росії влаштували до нових родин, зокрема неповнолітній хлопець, якого всиновила уповноважена з прав дитини при президенті РФ Марія Львова-Бєлова.

Що відомо про викрадення Росією українських дітей

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук повідомиляла, що станом на кінець березня українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до Росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію частини території України.

За даними Центру нацспротиву на квітень, росіяни на тимчасово окупованих територіях України проводять примусові "медогляди" дітей, аби мати підставу для їх депортації. І з початку року зі сходу України незаконно вивезли близько 103 тисяч неповнолітніх українців.

5 квітня 49 країн світу у спільній заяві засудили Росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій, йдеться у спільній заяві цих країн. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

В Офісі генпрокурора повідомили, що єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає можливість повертати депортованих до Росії українських дітей, на сьогодні немає.

17 березня МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової за вивезення дітей

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Поки Путіна та Львову-Бєлову не арештують, МКС не може проводити судові засідання, пояснював Суспільному речник суду Фаді Ель Абдалла. За його словами, Україна може вимагати їхнього арешту на території 123 країн, які визнають рішення МКС. Розслідування триває за запитом та матеріалами України.

МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас МКС не може засудити за злочин агресії — факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду — Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Україна працює над створенням спеціального трибуналу для покарання керівництва РФ за злочини в Україні не тільки з початку повномасштабної війни, а з початку агресії 2014 року.

На початок