Агітація чоловіків до війська РФ, проблеми з мобільним зв'язком: що відбувається в окупації на Луганщині

Агітація чоловіків до війська РФ, проблеми з мобільним зв'язком: що відбувається в окупації на Луганщині

Мобілізація у Луганську
Український прапор. Getty Images/Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images

Чоловіків, які живуть на тимчасово окупованій Луганській області, агітують вступати до російського війська. Пропонують зарплати та соціальні виплати, бо іншої роботи у регіоні мало.

Як живуть люди в окупованому Сєверодонецькому районі в етері "Суспільне. Студія" розповів начальник райдержадміністрації Роман Власенко.

Мобілізація до окупаційних військ

На окупованій Луганщині чоловікам пропонують вступати до армії РФ. Більшість — намагається уникати призову та службі у російському війську.

"Всі бажаючі закінчились ще кілька років тому. Зараз чоловічого населення на окупованих територіях все менше і менше. У більшості випадків, місцеві уникають запрошень, але є й ті, хто зголошуються."
Мобілізація до лав окупантів, проблеми з мобільним зв'язком: що відбувається на окупованій Луганщині
Російські мобілізовані. Фото: AP

Роман Власенко розповідає, що за останнім указом окупаційної влади, посилили контроль за чоловіками до 30 років.

"Був указ, наказ, що відбувається призов, але він відрізняється тим, що там визначили всю категорію молоді до 30-ти років. Сенс в тому, що будь-які дозвільні документи, послуги соціальні, працевлаштування — все через російський паспорт і військкомат. А там агітація і залучення до окупаційного війська. Не можна сказати, що всіх гребуть, але до війська їх запрошують. Чинником є те, що немає особливо роботу, їм пропонують гроші. Правда, вони довго потім не живуть, але такі заходи дійсно є", — розповів начальник райдержадміністрації.

Зв'язок та відновлення

Окупаційна влада показово відбудовує деякі міста Сєверодонецького району. Таким чином намагаються створити уявлення про позитивні зміни в регіоні. Проте проблеми у містах — величезні, каже Власенко.

"Найгірша ситуація — це Попасна. Люди живуть фактично без жодних благ цивілізації. І окремо Кремінна — активні бойові дії, авіація, артилерія. Лисичанськ, Рубіжне теж перебувають на стадії відновлення, але ці темпи не такі, як у Сєверодонецьку. Люди не задоволені термінами та якістю цих робіт. Це більше схоже на мародерство та відмивання грошей."

Якість робіт з відновлення у районному центрі погана, розповів Роман Власенко. Крім того, окупанти блокують мобільний інтернет для населення. Натомість — встановлюють на Луганщині таксофони.

"Більш-менш нормальна ситуація — це Сєверодонецьк, який став вітриною так би мовити відновлення окупантами на Луганщині. Єдине — взимку були проблеми з опаленням і на всій території району фактично заблокований мобільний інтернет, щоб люди менше комунікували з підконтрольними уряду України територіями."
Мобілізація до лав окупантів, проблеми з мобільним зв'язком: що відбувається на окупованій Луганщині
Зруйнований театр у Сєверодонецьку. Фото: Telegram/Сергій Гайдай
"Ми жартуємо, що у них основний напрямок роботи — це встановлення таксофонів. Вони налагоджують провідний стаціонарний зв'язок, звітують, що досягли шалених успіхів. Від початку року кількість таксофонів зросла з 8 до 25-ти. Це дуже обмежує можливості в питаннях виклику швидку допомогу, пожежників, поліцію. В людей реально проблема викликати швидку в містах," — розповів Роман Власенко.

Пожежі у лісах Луганщини

Ліси Сєверодонецького району потерпають через постійні пожежі, нагадав начальник адміністрації. Дерева горять з різних причин — і через бойові дії, і через "людський фактор", проте окупанти гасити пожежі не поспішають.

Мобілізація до лав окупантів, проблеми з мобільним зв'язком: що відбувається на окупованій Луганщині
Дим від пожежі над Лиманським лісом. ДСНС у Донецькій області
"Мова йде про десятки квадратних кілометрів. Фактично горять ліси, лісгоспи в напрямку Метьолкіного. Інколи сюди додаються пожежі біля Кремінної, так зване Серебрянське лісництво. Люди у Кремінній і Сєверодонецьку потерпають від диму, і зрозуміло, що в окупаційного режиму ресурсів для гасіння пожеж немає. А останнім часом складається розуміння, що вони особливо і не вживають заходів."

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок