"Дуже хотіла, щоб у мене було лавандове поле". Жителька Кіровоградщини виграла грант та створила лавандову ферму

"Дуже хотіла, щоб у мене було лавандове поле". Жителька Кіровоградщини виграла грант та створила лавандову ферму

"Дуже хотіла, щоб у мене було лавандове поле". Жителька Кіровоградщини виграла грант та створила лавандову ферму
. Фото: Суспільне Кропивницький

Марина Дейкун виграла грант "ЄРобота" на 250 тисяч гривень та створила лавандову ферму у селі Федорівка Кропивницького району. Чому започаткувала саме такий бізнес, чи важко виборювала грант та як доглядає за лавандою — розповіла Суспільному.

"Я дуже хотіла, щоб у мене було лавандове поле, – говорить Марина. – Це була мрія мого життя. Для мене лаванда – це побути в тиші, просто попити поряд каву, насолодитись природою".

Марина вирощувала лаванду у себе на подвір'ї. Потім засадила нею город та почала пробувати добувати олію, щоб отримати додатковий заробіток. "Це було торік, і коли у мене вийшло, я побачила, що це працює, вирішила вкладати в це гроші".

Про грантову програму "ЄРобота" – це допомога від держави на відновлення або створення власного бізнесу – Марина дізналась рік тому. "Я мала досвід написання грантових програм. Проте сумнівалась, бо це серйозно. Треба було відкривати ФОП (фізична особа-підприємець), наймати працівників, тобто це не просто хобі".

Взимку, у лютому Марина сама написала бізнес-план лавандової ферми, розрахунки для нього допомогли зробити спеціалісти та подала проєкт у застосунку Дія. "Все було дуже просто і легко, за 10 хвилин. Мені прийшло підтвердження на пошту, що мою заявку розглянули, але мені ще потрібно пройти співбесіду із Центром зайнятості. З членами комісії зустрілась онлайн. Мене питали, як я все це буду робити. Гроші "зайшли" через два тижні після того, як мені підтвердили проєкт. ФОП також зареєструвала в Дії за 10 хвилин".

За грантові гроші Марина купила саджанці лаванди, траву, устаткувала територію городу, який має 35 соток. На меншій його частині вже ростуть кущі, яким чотири роки. З квітів роблять олію. Лаванда – олієвмісна рослина, розповідає Марина. Віддає 7-8 грамів з 200 грамів квітів.

"Все роблю вручну: збираю, коли вона майже відцвіла, сушу, відділяю квіти й за допомогою дистилятора роблю гідролат та олію. По часу це затратна робота, й потрібно багато працювати руками".

Марина говорить, грант від "ЄРоботи" – суттєва допомога для початку своєї справи. "У мене просто так не лежали 250 тисяч. Як для фермера – я себе такою вважаю, бо працюю на землі — ця допомога дієва".

Як вирощувати лаванду

Лаванда – багаторічна рослина, розповідає Марина. На одному місці може рости до 40 років. Її можна розмножувати трьома способами: насінням, прикопати гілочку від куща та живцем, відрізаним від куща. Квітникарі не дають лаванді квітнути у перший рік, тому що у квітку йде вся енергія й тоді вона погано кущиться. Тому що десять днів у перший рік квіти зрізають. Лаванда квітне три тижні, квіти поступово набирають кольору.

У природі лаванда росте на дуже бідних ґрунтах – каміння, пісок, тому чорнозем їй подобається. Витримує морози до мінус 30, головне, щоб не було протягів. Якщо спека, можна полити раз у тиждень. Цій рослині не потрібні добрива.

"Основне – правильно і вчасно стригти. Це роблять перед зимою і навесні, коли вона почне прокидатись", – каже Марина.

Планує посадити лавандин

На городі Марина ще має незасаджений клаптик, планує посадити на ньому лавандин: "Це гібрид французької та англійської лаванди. У Провансі, у Франції — це він росте. Віддає більше олії, його легше обробляти, бо більш компактний кущ та більші квіти".

На початок