В Україні провели навчання з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС — Кузін

В Україні провели навчання з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС — Кузін

ЗАЕС
. Запорізька атомна електростанція. Фото: АР

У Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС).

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він наголосив, що це тренувальні навчання і закликав жителів регіону зберігати спокій.

Екстрені та комунальні служби під час навчань відпрацьовували протоколи спільних дій в режимі "реальної загрози, що змінюється".

Кузін зазначив, що сценарії можливого розвитку подій на ЗАЕС були попередньо змодельовані на засіданні міжвідомчого кризового штабу. У чотирьох областях до навчань залучено 404 бригади екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та окремо 18 бригад.

Окрім того, в рамках одного зі сценаріїв моделювання загрози у 20 населених пунктах Запорізької області протестували алгоритм видачі калію йодиду.

Також під час навчань у Запорізькій області та зоні ймовірного радіаційного ураження розгорнули моніторингові дозиметричні пости.

А на базі центрів контролю та профілактики хвороб в областях сформовано групи радіаційного захисту. Вони мають алгоритми дії в разі теракту на ЗАЕС. Всі бригади забезпечені приладами для вимірювання гамма-фону, радіометрами та дозиметрами.

“Визначені заклади охорони здоров’я по країні мають інструкції та відпрацьовують механізми екстреного реагування, які стосуватимуться евакуації та лікування постраждалих з зони ураження, дозиметрії, дезактивації та ротації фахівців залучених до ліквідації наслідків та роботі у різних зонах”, — заявив Кузін.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС та ситуацію на ЗАЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним, і попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою.

До цього президент "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін пояснював, що "холодний зупин" — це коли блоки не працюють взагалі, тому що знаходяться у "холодному стані".

13 червня Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що стурбований тим, що бойові дії відбуваються поблизу Запорізької атомної станції.

15 червня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав ЗАЕС. Він розповів про ситуацію на ставку-охолоджувачі ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС.

На початок