Данія та Нідерланди створять тренінговий центр для навчання українських пілотів на F-16

Данія та Нідерланди створять тренінговий центр для навчання українських пілотів на F-16

F-16
. Винищувач F-16 приземляється на авіабазі Шяуляй, Литва, 27 січня 2022 р. Фото: АР

Данія та Нідерланди планують розпочати навчання українських пілотів на F-16 цього літа і створять тренінговий центр в одній зі східноєвропейських країн НАТО.

Про це сказала міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен під час зустрічі з журналістами за підсумками Рамштайну, передає кореспондентка Суспільного.

"Ми з Данією плануємо розпочати програму тренування (для українських пілотів на F-16, — ред.) якнайшвидше, а також працюємо над більш довгостроковими рішеннями, зокрема заснуванням тренінгового центру, який буде розміщуватися в одній зі східноєвропейських країн", — сказала вона.

Міністерка зазначила, що близько 2 тижнів тому країни отримали зелене світло від Вашингтона щодо тренувань українських пілотів на F-16.

"Ми ведемо це питання разом з Данією, ми плануємо розпочати тренування першої партії вже дуже скоро, наша амбіція — це розпочати цього літа. Але ми побачимо, хто що зможе запропонувати ще. У нас є F-16, які можуть бути доступними, але ми все ще на стадії планування — чи буде це потрібно", — сказала Оллонґрен.

Відповідаючи на питання скільки українських пілотів пройдуть навчання, вона зазначила, що навчання розпочинатимуть для обмеженої кількості пілотів.

"Це нормально, адже починати потрібно буде з тих, хто володіє англійською, є досвідченими пілотами тощо. А потім ми вже розширюватимемо процес на базі цього. Потім ми рухатимемося до створення тренінгового центру, де будуть тренуватися як українці, так, ймовірно, й інші пілоти (країн) НАТО, які теж переходять на F-16", — сказала міністерка оборони Нідерландів.

Водночас Оллонґрен не відповіла у якій саме країні буде створено тренінговий центр.

"Данія та Нідерланди керують цим процесом разом. Тренінговий центр буде в одній зі східноєвропейських країн НАТО, наразі я не можу розкривати, яка це буде країна. Це середньострокова перспектива", — сказала вона.

Що відомо про передачу Україні західних винищувачів

19 травня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і голова уряду Нідерландів Марк Рютте оголосили про готовність США схвалити навчання українських пілотів на винищувачах F-16. До "авіаційної коаліції" приєднаються і Бельгія та Данія.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати можуть надати згоду на передачу Україні сучасних бойових літаків, зокрема F-16, за умови, що вони не застосовуватимуться для ударів по російській території.

20 травня нідерландський онлайн-сервіс для аналізу у сфері оборони повідомив, що Нідерланди скасували угоду про продаж своїх винищувачів F-16 приватній компанії Draken International. Аналітики припускають, що літаки можуть бути передані Україні.

21 травня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час саміту G7 підтвердив, що його країна готова надати допомогу у підготовці українських військових пілотів.

Після саміту "Великої сімки" стало відомо, що США розблокували навчання українських пілотів на винищувачах та постачання авіатранспорту іншими державами.

Байден підтвердив намір США навчати українських пілотів на F-16, проте зауважив, що Україна пообіцяла не застосовувати їх для ударів по російській території.

На саміті G7 обговорили з партнерами підготовку українських пілотів – утім про повноцінну передачу машин говорити зарано, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

22 травня речник Держдепу США Метью Міллер заявив, що постачання Україні винищувачів F-16 є пріоритетом для США та інших західних союзників. Реалізовувати відповідний план партнери України розпочнуть у найближчі місяці.

23 травня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що західні союзники України визначатимуть індивідуально, коли починати навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомляла, що українські пілоти можуть розпочати тренування для польотів на F-16 "цього літа".

На початок