Всесвітній день шоколаду. Як правильно вибрати смаколик та 7 причин їсти його щодня

Всесвітній день шоколаду. Як правильно вибрати смаколик та 7 причин їсти його щодня

Всесвітній день шоколаду. Як правильно вибрати смаколик та 7 причин їсти його щодня
.

11 липня у світі відзначають дуже солодке свято – Всесвітній день шоколаду (між іншим, існує ще один всесвітній день з такою ж назвою, але 13 вересня). Чи дійсно він корисний для серця і мозку, чи ми просто видаємо бажане за дійсне? Випічка, десерти й шоколад зазвичай стають першими жертвами в боротьбі за здоров'я і гарну фігуру.

Але чи реально, сидячи на дієті, не відмовляти собі в солодкому та ще й отримувати від цього користь? Якщо в міру, то так. Розповідаємо про вплив справжнього шоколаду на організм людини – і радимо як правильно вибрати собі корисний смаколик.

Читайте також: "Емоційне вигорання на роботі. 8 способів впоратися з синдромом"

Який шоколад вибрати

Почнемо з самого головного, адже не кожен шоколад буде однаково корисний. Наприклад, в темному шоколаді у два рази більше антиоксидантів, ніж в молочному. Крім того, в темному шоколаді менше калорій, ніж у молочному, який відрізняється підвищеним вмістом насичених жирів і калорій просто тому, що у ньому міститься молоко.

(Антиоксидант – це молекула, яка здатна перешкоджати протіканню небезпечних для організму ланцюгових реакцій, які запускаються вільними радикалами. Антиоксиданти виконують роль природного щита для організму. Основними антиоксидантами, що містяться в харчових продуктах, є поліфеноли, каротиноїди, а також деякі вітаміни та мінерали.)

Всесвітній день шоколаду. Як правильно вибрати смаколик та 7 причин їсти його щодня

Якщо ви хочете отримати користь, то завжди вибирайте темний шоколад, у якому міститься принаймні 70% какао. Чим більше какао в складі шоколаду, тим він корисніший для вас. Можете діяти за такою інструкцією:

  1. Вивчіть склад: найціннішими інгредієнтами в шоколаді вважаються какао-масло і какао терте. Наявність какао-порошку здешевлює продукт, але погіршує смакові якості, а корисність шоколаду знижується.
  2. Подивіться на термін придатності: стандартний термін придатності класичного плиткового шоколаду становить 12-18 місяців.
  3. Візьміть його в руки: якщо шоколад став м'яким як тільки ви взяли його – це не дуже добра ознака. Шоколад повинен танути в руках, але не відразу, а через деякий час.
  4. Подивіться на обгортку: шоколад повинен бути обгорнутий в фольгу або флоу-пак – це така плівка, яка захищає шоколад від пошкоджень і сонячного світла.

Скільки шоколаду можна їсти без шкоди для здоров'я

Попри користь шоколаду, його вживання у великих кількостях може негативно вплинути на нервову систему, тому тут, як і в усьому, потрібна міра. Крім того, щавлева кислота в какао заважає засвоєнню кальцію.

Дієтологи рекомендують вживати шоколад часто, але потроху. Денна норма для дорослих чоловіків і жінок без проблем зі здоров'ям – 30-50 грамів гіркого шоколаду, тобто від третини до половини звичайної плитки кожен день. При високих фізичних навантаженнях допускається збільшення норми в півтора раза. Молочного та білого шоколаду лікарі рекомендують їсти у два рази менше – не більше 20 грамів в день.

Тепер, коли ми вибрали собі плитку якісного темного шоколаду і знаємо, скільки його можна їсти – можемо переходити до корисних властивостей.

Всесвітній день шоколаду. Як правильно вибрати смаколик та 7 причин їсти його щодня

Бореться зі старінням. Порошок какао займає вищу сходинку за показниками ORAC ("здатність поглинати вільні радикали молекул кисню"), що робить його одним з найбагатіших на антиоксиданти продуктів. А як відомо, антиоксиданти, про які ми вже розповідали вище, вірний засіб в боротьбі зі старінням.

Покращує роботу мозку. Какао – це природне джерело магнію і заліза, які необхідні для підтримки активної розумової діяльності та запобігання деменції. Ці мінерали також роблять нас бадьорими, сильними й витривалими, адже магній і залізо – необхідні елементи для будівництва скелета і росту м'язів. А ще в шоколаді є життєво необхідні кальцій, цинк і мідь.

Робить нас щасливими. Какао-боби містять хімічні речовини фенілетиламін (PEA) і анандамід (АЄА), які відповідають за відчуття любові та радості. Завдяки їм плитка шоколаду діє на нас як наркотик, підіймає настрій та викликає почуття ейфорії.

Робить шкіру молодше. Німецькі дослідники припускають, що флавоноїди в шоколаді поглинають ультрафіолетове світло, що може реально допомогти захистити шкіру від старіння та збільшити до неї приплив крові. Це призводить до значного омолодження і поліпшення вашої шкіри.

Читайте також: "Чим так небезпечне сонячне світло і як від нього правильно захиститися"

Робить нас розумнішими. Проведене у 2006 році дослідження показало, що вживання продуктів, що мають високий вміст какао, вже через п'ять днів здатне збільшити приплив крові до мозку, поліпшуючи тим самим його роботу. Тому не дивно, що люди, в раціоні яких є шоколад, набагато краще зберігають ясність розуму.

Запобігає хворобам серця. Споживання какао позитивно впливає на серцево-судинну систему, тому що його флавоноїди-антиоксиданти полегшують роботу серцевого м'яза. Антиоксиданти допомагають швидше транспортувати корисні речовини в наші клітини. Це підтверджує проведене у 2006 році дослідження, під час якого 470 учасників вживали різну кількість какао в день. За висновками, какао дійсно знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Є натуральним знеболювальним. Кожен раз, коли черговий шматочок шоколаду потрапляє в наш шлунок, какао у ньому викликає вироблення додаткових ендорфінів (природні опіати) і активує центри задоволення мозку, що може навіть призвести до зниження реальних больових відчуттів.

На початок