Обстріл музею в Куп'янську, Міноборони РФ звинувачує Україну у порушенні "зернової угоди". 426 день війни. Онлайн

Обстріл музею в Куп'янську, Міноборони РФ звинувачує Україну у порушенні "зернової угоди". 426 день війни. Онлайн

Обстріл музею в Куп'янську, Міноборони РФ звинувачує Україну у порушенні "зернової угоди". 426 день війни. Онлайн
. Український солдат дивиться на російські позиції через перископ в окопі на лінії фронту в селі Нью-Йорк, Донецька область, Україна, 24 квітня 2023 року. AP Photo / Libkos

25 квітня — 426 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Міноборони РФ звинуватили Україну у нібито порушенні зобов'язань щодо "зернової угоди" атаками БПЛА на Чорноморський флот та інші цивільні об'єкти у Криму. Речник ГУР МО Юсов у коментарі Суспільному назвав цю заяву "брехливою маніпуляцією з боку держави агресора".
  • ЄС надає Україні ще півтора мільярди євро в рамках річного пакету макрофінансової допомоги, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
  • Вранці російські війська обстріляли Куп'янськ на Харківщині: влучили в будівлю краєзнавчого музею. Попередньо, десятеро людей отримали поранення, ще щонайменше двоє — загинули.
  • Суд взяв під варту екскомандира львівського "Беркуту" Ростислава Пацеляка, який є фігурантом справи Майдану, повідомили у Генпрокуратурі.

У Росії висилають співробітника посольства Молдови у відповідь на висилку дипломата РФ

МЗС Росії заявило "рішучий протест" послу Молдови Ліліану Дарію у зв'язку з "недружніми щодо Росії кроками офіційного Кишинева" та оголосило персоною нон ґрата співробітника молдовського посольства. Про це повідомляється на сайті російського МЗС.

“25 квітня в МЗС Росії викликали Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Молдова в Російській Федерації Л.Дарія, якому заявлено рішучий протест у зв'язку недружніми стосовно Росії кроками офіційного Кишинева, що тривають”, — йдеться у повідомленні.

Дарію вручили ноту міністерства про те, що у відповідь на, як стверджують російські дипломати, “нічим не вмотивоване рішення молдовської влади” від 19 квітня оголосити "persona non grata" співробітника Посольства Росії в Молдові російська сторона оголошує "persona non grata" співробітника Посольства Молдови в Росії.

“Крім того, главі молдовської дипмісії повідомлено про рішення закрити в'їзд до Російської Федерації низці офіційних осіб Республіки Молдова у відповідь на їхні регулярні антиросійські заяви, а також приєднання Кишинева до санкційних списків Євросоюзу, фігурантами яких є громадяни Російської Федерації”, — заявили в МЗС РФ.

Попереднього разу російського дипломата вислали з Молдови наприкінці жовтня 2022 року. Це сталося після того, як на території країни впали уламки ракети внаслідок обстрілу РФ інфраструктури України. Тоді масований обстріл РФ призвів до того, у десяти регіонах України було пошкоджено близько двадцяти об'єктів, більшість із них — енергетичні.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 426 дня війни. Нову хроніку 26 квітня — читайте тут.

Україна не сама воює проти російської агресії — Подоляк

В Офісі президента заявили, що російська пропаганда розповсюджує інформацію про те, що Україна начебто узгоджує зі США "удари по РФ".

"Це потрібно російській пропагандистській машині. Вони більш тонко працюють, не напряму це говорять, через анонімні джерела. Росія багато років вкладала гроші в створення цих мереж. Вони не є повністю асоційованими з РФ, але мають доступ до медійних майданчиків. Для Росії це вигідно, бо вона таким чином каже, що Україна є маріонетковою державою, і вони воюють не з Україною, яка сама не ухвалює рішення, а з НАТО. Класична примітивна технологія", — заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Він додав, що Україна спілкується з міжнародними партнерами, тому що це — коаліція.

"Україна є ініціативним членом проукраїнської коаліції чи антиросійської коаліції. Ми обговорюємо з партнерами що і як ми робимо. Це відкрита, аудитована інформація. Це ми постійно проговорюємо на "Рамштайні". Ми абсолютно коректно себе поводимо в рамках антиросійської коаліції", — зазначив Подоляк.

Подоляк: Ні ООН, ні МАГАТЕ, ні Червоний Хрест не виконують своїх статутних функцій

Як заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, міжнародні організації, такі як ООН, МАГАТЕ, Міжнародний комітет Червоного Хреста "своїх функціональних обов'язків, прописаних в їхніх статутних документах, не виконують".

"Є інструменти, які дозволяють ефективно замість слів використовувати юридичні інструменти, щоб заблокувати для Росії можливість використовувати майданчик ООН для своєї пропагандистської операції. Перше — треба не боятися називати речі своїми іменами. Друге — використовувати юридичні інструменти без їх зайвої бюрократизації. Третє — якщо Росія в такому вигляді, як сьогодні продовжить існувати, то взагалі немає сенсу говорити, що є міжнародні інституції чи міжнародне право. Думаю, що вся глобальна інфраструктура буде переформатовуватися в результаті цієї війни", — наголосив Подоляк.

Зеленський: Міжнародна санкційна група представила документ про посилення санкцій проти РФ

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

"Група експертів, яку очолюють Андрій Єрмак і Майкл Макфол, представила документ про посилення санкцій проти Росії. Перший такий санкційний план був виконаний більш ніж на 70%. Тож зараз представлено, за якими напрямками можна ще посилити санкційний тиск і як дати світу більше стабільності через повне виключення з глобальних відносин усіх деструктивних російських суб’єктів, усіх тих, хто працює на війну", — наголосив президент.

Він додав, що цей санкційний документ "буде на столах у всіх ключових лідерів світу – як політичних, так і громадських, бізнесових": "Санкції проти російського нафтогазового сектору, проти атомної галузі, проти абсолютно кожного, хто допомагає Росії обходити вже застосовані обмеження. Це необхідний самозахист міжнародного правопорядку".

На Херсонщині біля села Заповіт відновили міст, який зруйнували торік війська РФ

На Херсонщині відновили міст на автодорозі Заповіт - Бобровий Кут, який у травні 2022 року зруйнували російські війська. Про це йдеться на сторінці у Facebook Державної установи "Місцеві дороги Херсонщини".

Данілов прокоментував можливий наступ РФ: "Усі варіанти розглядаються"

Всі варіанти розглядаються, заявив секретар РНБО Олексій Данілов під час телемарафону "Єдині новини" у відповідь на прохання журналіста прокоментувати заяву Білого дому щодо того, що Росія може почати власний контрнаступ з настанням сприятливої погоди.

Читайте також: У Білому домі припускають, що до літа військо РФ може піти у наступ

"Усі варіанти розглядаються. Наша розвідка доповідає на Ставці про стан справ та дії, які може вчинити наш ворог. Все береться до уваги, аналізується, систематизується і після того ухвалюються рішення. Якщо буде такими ж темпами постачання зброї, яке врешті-решт почало відбуватися більшими темпами, то у нас є свій план, про який на сьогодні невідомо нікому. Інформацію про, так званий, “великий контрнаступ” мають дуже обмежене коло осіб. Коли, як і у який спосіб, ви побачите на власні очі. Ми нічого приховувати не збираємося. Військові роблять свою справу, треба дочекатися і не поспішати", — заявив Данілов.

Наша розвідка доповідає на Ставці про стан справ та дії, які може вчинити наш ворог. Все береться до уваги, аналізується, систематизується і після того ухвалюються рішення. Якщо буде такими ж темпами постачання зброї, яке врешті-решт почало відбуватися більшими темпами, то у нас є свій план, про який на сьогодні невідомо нікому. Інформацію про, так званий, “великий контрнаступ” мають дуже обмежене коло осіб. Коли, як і у який спосіб, ви побачите на власні очі. Ми нічого приховувати не збираємося. Ще раз хочу наголосити - все буде Україна, перемога буде за нами. Військові роблять свою справу, треба дочекатися і не поспішати.

Мотивами для Путіна почати війну з Україною стали особиста образа і бажання помсти — ЗМІ

Журналісти російського видання "Верстка" провели розслідування та поговорили з колишніми й нинішніми чиновниками у російській та українській владі.

За словами співрозмовників видання, причиною війни з Україною для Путіна стали особиста образа та бажання помсти, а негативне ставлення до України у російського президента формувалося багато років.

"Остаточною краплею виявилося закриття медіаактивів його кума Віктора Медведчука. Путін ухвалив рішення напасти на Київ у лютому-березні 2021 року, кажуть джерела "Верстки". Підготовка до вторгнення тривала майже рік, але весь цей час у Кремлі виходили з неправильних передумов і розрахунків", — йдеться у матеріалі.

Як кажуть російські чиновники на умовах анонімності, в ніч з 22 на 23 лютого, після втечі Януковича з Харкова, Путін ухвалив рішення про анексію Криму. "Спочатку силовики намагалися його відмовити: "Путін сказав, хлопці, у нас шанс останній, більше такого шансу не буде, я беру відповідальність на себе", — пише видання.

За словами джерел, як і у випадку з анексією Криму, багато силовиків були проти вторгнення в Україну. "Це дивовижна війна, коли практично вся еліта проти. Я розмовляю з начальниками в Росії, немає жодної людини з вищих ешелонів влади, хто був би за. Але вони розуміють, що треба працювати в команді", — каже колишній чиновник Кремля, посилаючись на приватні розмови з представниками російської влади.

Від початку повномасштабної війни на Донбасі загинули 4 626 цивільних — ООН

Про це повідомляє пресслужба управління верховного комісара ООН з прав людини.

"У Донецькій і Луганській областях зафіксовано 9526 жертв (3963 загиблих і 5563 поранених). На окупованій РФ території України зафіксовано 3003 жертв (663 загиблих і 2340 поранених)", — йдеться у звіті ООН.

Як повідомляє ООН, фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, було відкладено, а багато звітів все ще очікують підтвердження. Це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька область), Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька (Луганська область), де є повідомлення про численні жертви серед мирного населення.

За даними організації, станом на 24 квітня в Україні зафіксовано 23 015 жертв серед цивільного населення від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, з яких 8 574 загиблих і 14 441 поранений.

Залужний показав роботу артилерійської розвідки

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував відео роботи артрозвідників.

"В ефективній взаємодії з іншими підрозділами ЗСУ артрозвідники перетворюють ворожу техніку на металобрухт", — зазначив Залужний.

Данілов: Ставка відбувається 2-3 рази на тиждень, і питання Бахмута є обов’язковим

Як повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"Я, як координатор ставки Верховного головнокомандуючого, присутній на всіх без винятку ставках, які відбуваються. Питання Бахмута було на порядку денному. З 1 серпня 2022 року наші бойові хлопці і дівчата ведуть оборону цього славетного міста. Ставка відбувається 2-3 рази на тиждень, і питання Бахмута є обов’язковим на порядку денному. Якщо відбуваються ті чи інші події, вони обов’язково проговорюються на засіданнях ставки", — заявив Данілов.

Він додав, що Бахмут — важливий населений пункт: "Коли неодноразово наголошувалось, що треба відійти, здати, але, якщо ми будемо так робити, то можемо дуже швидко відійти до наших західних кордонів. На ставках завжди є питання стосовно Бахмута, питання до військових стосовно стратегії на цьому напрямку, і щоразу військові відповідають, що цю ділянку фронту треба обов'язково тримати, щоб решта частин фронту не посипалася, щоб ми могли підготуватися. Здавати Бахмут ніхто не збирається".

У Чорному морі вдвічі збільшилась кількість російських ракетоносіїв

Про це 25 квітня повідомили в ОК "Південь". Загалом корабельне угрупування складається з 13 кораблів.

"Рівень ракетної загрози дуже високий", — зазначили в повідомленні.

За даними ВМС ЗС, 25 квітня станом на 10:30 у Чорному морі фіксували два носії "Калібрів" із можливим залпом 8 ракет. Загалом чергувало сім російських кораблів.

Зеленський: Активно працюємо над новою економічною стратегією України

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо економічного відновлення України.

"Цей рік – рік початку нашого економічного зростання. Ми крок за кроком відбудовуємо інфраструктуру, але важливо вже зараз починати думати і над відновленням економіки нашої країни", — заявив президент.

Під час наради в ОП розглянули шляхи для забезпечення темпів росту економіки та ВВП, розвиток різних галузей економіки, пріоритетні стратегічні сектори та інвестиційні політики.

Війська РФ вдарили по Нікопольському району Дніпропетровщини: травмовано дві жінки

Вдень 25 квітня війська РФ декілька разів вдарили по Нікопольському району Дніпропетровщини, повідомив голова облради Микола Лукашук.

Марганець обстріляли з важкої артилерії. Травмовано дві жінки: 64 та 77 років. Вони лікуються амбулаторно. Внаслідок атаки на території приватного домоволодіння загорівся гараж. Пожежу локалізували рятувальники.

Знищено 2 господарчі споруди. Пошкоджено 2 багатоповерхових будинки, 8 приватних будинків, 12 господарчих споруд, газопровід та лінії електропередачі.

Укрзалізниця попередила про збої в роботі деяких онлайн-сервісів

"З технічних причин до кінця доби можуть спостерігатися збої в роботі деяких онлайн-сервісів залізниці. Це стосується насамперед застосунку, чат-ботів, порталу відстеження спізнень. Сайт для придбання квитків booking.uz.gov.ua працює без збоїв, каси відчинено, рух поїздів — чітко за розкладом", — йдеться у повідомленні.

Спеціалісти вже працюють над вирішенням проблеми, даруйте за складнощі і дякуємо за розуміння.

Мінагрополітики: ЄС обговорює три позиції щодо аграрної допомоги Україні

Про це в ефірі телемарфону "Єдині новини" заявив міністр аграрної політики та продовльства Микола Сольський.

"Сьогодні була офіційна заява Януша Войцехівського, агрокомісара ЄС, який говорив, що є три позиції, які обговорюються. Перші — в ці прикордонні країни не буде йти певний період 4 види культур: пшениця, кукурудза, соняшник і рапс. Друге: ці країни отримають додаткову компенсацію для своїх фермерів. Він також озвучив, що частина наших сусідів хочуть додаткові обмеження на деякі інші продукти. Ми знаємо про ці побажання, цей перелік суттєво відрізняється між цими країнами" — повідомив Сольський.

Міністр додав, що у Єврокомісії не всі підтримують ідею цієї цю заборони, тому Єврокомісія "буде радити нам самостійно домовлятися з цими країнами": "Третій варіант, Єврокомісія дозволить цим країнам погодити певний список. Ми відстоюємо перший варіант, сподіваюся, що всі, у т.ч., ми готові до компромісів. Ми маємо розуміти, що це наші союзники, які максимально допомагають, у них є зараз нюанси, пов'язані з виборами, і ми це також повинні враховувати".

Речник Повітряних сил розповів про застосування Росією керованих авіабомб

Сили протиповітряної оборони України нині не можуть збивати керовані авіаційні бомби, які Росія випускає по прифронтових зонах. Про це в інтерв'ю Українське Радіо Харків розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Харків, Чернігівська, Сумська області — це прифронтова зона. КАБи по 20 (кг — ред.), а то й більше щодня застосовують. Не маємо ми протидії зараз. Їх можна пробувати збивати, але це те саме, що з лука стріляти", — говорить Ігнат.

За його словами, російські військові застосовують авіабомби по всій лінії фронту. Зокрема, 19 квітня РФ вдарила з авіації по Вовчанську на Харківщині.

"Тобто її спускають з літака з 10 тисяч метрів з окупованої або з російської території. Вона, маючи крила, здатна "летіти" близько 70 км від місця скидання до місця ураження, але фактично вона падає плануючи, в неї немає двигуна", — додає Ігнат.

Обстріл РФ аеродрому "Канатове": екскомандиру Червінському обрали запобіжний захід

Колишньому в.о командира однієї із частин Сил спецоперації Роману Червінському, затриманому напередодні СБУ у справі про ракетний обстріл РФ аеродрому "Канатове", 25 квітня у Шевченківському районному суді Києва обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави.

Обстріл музею в Куп'янську, Міноборони РФ звинувачує Україну у порушенні "зернової угоди". 426 день війни. Онлайн
Роман Червінський. Нікіта Галка/Суспільне

Як повідомляє кореспондент Суспільного, засідання відбувалось у закритому режимі. Сторона захисту заявила, що Червінського незаконно затримали та ув‘язнили. Адвокати подаватимуть апеляцію на рішення суду.

23 липня 2022 року російські війська завдали ракетного удару по Кіровоградщині, зокрема і по аеродрому Канатове. За словами голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, 23 липня 2022 року загинули двоє працівників відомчої охорони трансформаторної підстанції та військовий. Поранили 19 людей. За матеріалами слідства, російська армія обстріляла аеродром через самовільні дії українських військових.

Туреччина з 1 травня запроваджує мито 130% на імпорт українського збіжжя

Туреччина, найбільший покупець української пшениці та ячменю, з 1 травня цього року запроваджує імпортне мито на пшеницю, ячмінь і кукурудзу, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на офіційний вісник Туреччини T.C. Resmi Gazete.

Ставка мита з 1 травня становитиме 130% замість нинішніх 0%. Цей захід спрямований на захист вітчизняних виробників напередодні нового сезону.

Росіяни мають щонайменше 5 сценаріїв викрадення дітей — уповноважена з прав дитини

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" радниця-уповноважена президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук.

"Мова йде про сотні тисяч родин, адже росіяни викрали дуже велику кількість українських дітей. І у всіх цих дітей є, якщо не завжди батьки, то родичі, з якими дитина може воз’єднатися. Росіяни мають щонайменше 5 сценаріїв викрадення дітей. Але один з наймасовіших — за допомогою організації, так званого, відпочинку та оздоровлення в рос. таборах. У всіх цих дітей точно є батьки, тож, мова йде про величезну кількість родин, які чекають на повернення своїх дітей", — зазначила Герасимчук.

Вона додала, що насьогодні вдалося повернути 361 дитину.

Польща допоможе жителям Бучі відновлювати дахи будинків

Польські партнери нададуть Бучі матеріали на понад три мільйони гривень. Їх використають для відновлення дахів будинків, знищених чи пошкоджених через військову агресію росіян. Про це повідомляє у Facebook пресслужба Бучанської міської ради.

Зазначається, що про допомогу домовилися під час 15-го Європейського економічного форуму в Катовіце. Йдеться про суму в близько 400 тисяч злотих, це близько 3,5 мільйона гривень.

Кабмін винес на розгляд РНБО санкції проти Ірану

Кабінет міністрів ухвалив рішення про внесення на розгляд РНБО пропозицій щодо застосування секторальних санкцій до Ісламської Республіки Іран, повідомляє Міністерство економіки.

"Даємо старт секторальним санкціям проти Ірану. Попередні обмеження, запроваджені Україною та нашими партнерами щодо осіб та компаній, безпосередньо причетних до постачання зброї Росії, на жаль, не були сприйняті, як серйозне попередження. Що ж – ми посилимо наші аргументи. Також  працюватимемо над тим, щоб до таких жорстких рішень долучилося якомога більше країн світу", — зазначила перша віцепрем’єр-міністерка – міністра економіки Юлії Свириденко.

Уряд запропонував запровадити санкції строком на 50 років, вони зокрема, передбачатимуть:

  • запобігання виведенню капіталів резидентами Ісламської Республіки Іран за межі України;
  • заборону передання резидентам Ірану технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
  • заборону здійснення інвестицій в Іран та до/на користь резидентів країни;
  • зупинення обслуговування електронних платіжних засобів (зокрема, переказів, здійснення розрахунків та видачі готівки), емітованих резидентами Ірану;
  • заборону реєстрації Національним банком України міжнародної платіжної системи, учасника міжнародної платіжної системи, операторами яких є резиденти Ісламської Республіки Іран тощо.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження росіян

"Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 1 удару по зенітно-ракетному комплексу. Підрозділи ракетних військ і артилерії, у свою чергу, уразили зенітно-ракетний комплекс, район зосередження особового складу та військової техніки та радіолокаційну станцію російських агресорів", — йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

На Херсонщині росіяни вночі обшукують будинки та викрадають побутову техніку

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, у населеному пункті Урзуф Маріупольського району Донецької області, на території одного з дитячих таборів зафіксували розміщення до 200 військовослужбовців російських окупаційних військ з числа мобілізованих.

"Російські загарбники продовжують чинити мародерство на території України. Зокрема, в населеному пункті Кардашинка Скадовського району Херсонської області, військовослужбовці російських окупаційних військ вночі обшукують будинки, викрадають побутову техніку та легкові автомобілі у мирних громадян", — йдеться у повідомленні.

Головні зусилля Росія зосередила на наступі на трьох напрямках — Генштаб

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Протягом доби російські окупанти завдали 2 ракетних ударів із ЗРК С-300 по центру мирного міста Куп’янськ Харківської області. Внаслідок цього є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано будівлю краєзнавчого музею, поруч якого немає жодного військового об’єкту та пошкоджено іншу цивільну інфраструктуру. Окрім того ворог завдав 6 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню в інших локаціях", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі зазначили, що основні зусилля Росія зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках: "Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито 36 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку".

  • На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни протягом доби здійснили артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Кореньок, Іскрисківщина та Волфине Сумської області, а також Ветеринарне, Зелене, Нескучне, Стрілеча, Огірцеве, Гатище, Амбарне на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів з боку РФ зазнали населені пункти Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна та Куп’янськ Харківської області.
  • На Лиманському напрямку армія РФ наступальних дій не проводила. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Ямпіль, Верхньокам’янське і Переїзне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку армія РФ продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Протягом доби росіяни вели безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Хромове та Кліщіївка. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку військо РФ вело наступальні дії неподалік Сєверного та Первомайського Донецької області, успіху не мало. Росіяни обстріляли населені пункти Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Водяне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони були відбиті числені атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка. Обстрілів РФ зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку протягом поточної доби російська армія наступальних дій не проводила. Здійснила обстріли населених пунктів Вугледар, Єгорівка, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках військові РФ продовжують вести оборонні дії. Обстріляли понад 30 населених пунктів. Серед них – Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Гірке, Білогір’я Запорізької області та Дудчани, Берислав, Веселе, Висунці, Інженерне, Кізомис, а також місто Херсон. Внаслідок влучання двох керованих авіаційних бомб по населеному пункту Кізомис пошкоджено понад 10 житлових будинків мирних громадян, 2 з них повністю зруйновані. Також руйнувань зазнала місцева церква та інша цивільна інфраструктура.

Шмигаль: уряд визначив 6 населених пунктів, які відбудують за новими принципами

План швидкого відновлення України на 2023 рік має п'ять пріоритетів. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну у вівторок, 25 квітня. За його словами, йдеться про сотні різних проєктів, сотні міст та селищ, де відновлення відбуватиметься одночасно. Зокрема, уряд визначив 6 населених пунктів, де відбудова відбуватиметься за новими принципами.

Як розповів Шмигаль, один з основних принципів відновлення — це “build back better”, тобто “відбудувати краще, ніж було”.

“Сьогодні уряд затверджує важливу постанову в цьому напрямку. Визначаємо шість населених пунктів, де відбудова проходитиме комплексно й за новими принципами. Це Бородянка та Мощун у Київській області, Тростянець у Сумській області, Посад-Покровське в Херсонській області, Циркуни в Харківській області та Ягідне в Чернігівській області”, — сказав глава уряду.

Усі ці населені пункти будуть відновлюватися комплексно. Це означає, що будуть відбудовувати не окремі будівлі та споруди, а все — з системним підходом, новим плануванням та повною трансформацією цих населених пунктів.

Водночас, реалізація експериментального проєкту не означає, що відновлення не торкнеться інших населених пунктів, пояснив Шмигаль.

“Відбудова вже триває по всій країні. Цей документ — про пошук найбільш ефективних підходів, які забезпечать прозорість, ефективність, системність та швидкість відновлення одночасно”, — сказав прем’єр.

Веніславський: Публічні зізнання "вагнерівців" — додатковий аргумент для притягнення РФ за скоєння воєнних злочинів

Українське правосуддя проводитиме свою роботу на підставі публічних зізнань членів ПВК "Вагнер" щодо скоєння воєнних злочинів в Україні. Відповідні відомості вносяться в реєстр досудових розслідувань та проводяться відповідні слідчі дії.

Про це на брифінгу сказав голова підкомітету з питань державної безпеки і оборони України Федір Веніславський.

"Але це можливо лише в рамках тих доказів, які дозволяє зібрати ситуація з війною в Україні. Допитати цю особу на території РФ ми не можемо ні політично, ні юридично. Тому зараз казати про результати сенсаційних зізнань, які будуть вже мати безпосередньо юридичне оформлення, на превеликий жаль, я не можу", — зауважив Федір Веніславський.

Водночас він наголосив, що злочини Росії проти людяності, воєнні злочини, крім українського правосуддя повинні розглядатися відповідними міжнародними інституціями.

"Тому це два паралельні процеси, які один одного не виключають. Ми робимо те, що можемо робити в ситуації воєнного стану і в тих правових рамках, якими ми рухаємося. А міжнародні інституції роблять свою справу. Безперечно для нас важливо, щоб максимальна кількість експертів залучалася до таких резонансних заяв і вони мали можливість, в тому числі в рамках міжнародно-правової допомоги допомагати й Україні, і Міжнародному кримінальному суду притягати таких негідників до відповідальності", — сказав Веніславський.

Голова підкомітету з питань державної безпеки і оборони України також сказав, що Україна "на всіх рівнях працює над створенням міжнародного трибуналу над Росією".

"Ми над цим працюємо, але з огляду на головування РФ в Раді безпеки ООН і з огляду на те, що саме Рада безпеки ООН ініціює розгляд питань на Генеральній асамблеї ООН, сподіватись на те, що на цій сесії буде ухвалено рішення про утворення чи про підтримку ідеї про створення міжнародного кримінального суду під егідою ООН, я думаю, це надмірний оптимізм, але наші дипломати, наш постійний представник в ООН, міністр закордонних справ, Офіс Президента постійно в діалозі з усіма країнами, які вже підтримали ідею створення такого суду", — сказав Федір Веніславський.

І додав, що рівень підтримки Генасамблеї ООН у цьому питанні з кожним днем зростає.

"Я думаю, що імовірність підтримки на рівні Генеральної асамблеї з кожним днем зростає, на це спрямовані консолідовані зусилля всіх гілок влади та всіх наших політиків", — сказав Веніславський.

Череватий розповів про втрату армією РФ десятків тисяч бійців під Бахмутом

Армія Росія втратила на Бахмутському напрямку фронту десятки тисяч вагнерівців. Це угруповання вже не здатне без підтримки регулярної армії РФ виконувати поставлені військовим керівництвом Кремля задачі.

Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ Збройних Сил України Сергій Череватий.

"За весь період оборони Бахмута вже в десятках тисяч йде кількість загиблих росіян. З часом аналітики скажуть близьке до дійсності число вбитих солдатів РФ на цьому напрямку. Але вагнерівці вже не здатні самостійно виконувати бойові задачі, які вони намагалися виконувати раніше, монополізувавши цей напрямок, і все більше використовуються повітряно-десантні підрозділи, сили спеціального призначення РФ. Для "Вагнера" – це, напевно, кінцевий рубіж", – зауважив він.

За даними пресофіцера, бої у Бахмуті відбуваються у міській забудові: співвідношення втрат у місті не на користь ворога.

"Росіяни використовують тактику малих груп, намагаючись крок за кроком проходити по місту, але ціна кожної цеглини у Бахмуті для них просто колосальна, тому що наші Сили оборони потужно завдають по них ударів як засобами артилерії, так і в ближніх боях, використовуючи стрілецьку зброю, гранати, гранатомети", — розповів Череватий.

За словами речника, дуже важливою є робота артилеристів Сил оборони, які постійно ведуть контрбатарейну боротьбу і не дають ворогу зосередити свої удари по логістичних шляхах.

"Максимальних зусиль докладають наші інженери, військові логісти, розвідники. Завдяки ним маємо декілька шляхів сполучення: всі докладають максимум зусиль для того, щоб фортеця Бахмут стояла, і щоб ЗСУ мали можливість доставляти, нехай і з певними труднощами, боєприпаси, провіант, амуніцію в Бахмут, і також забирати звідти поранених", — зазначив він.

За минулу добу, за словами Череватого, тільки в районі Бахмута було 85 обстрілів та 20 боєзіткнень, 175 солдатів РФ знищені, 213 поранені.

"Підбито ворожий танк Т-72, чотири БМП, три гармати "Мста-Б", 5 безпілотних літальних комплексів, одну станцію РЕБ та чотири польових склади з боєприпасами", – повідомив офіцер.

Червону площу у Москві закриють на два тижні через підготовку до параду 9 травня

У Москві Червону площу закриють для відвідування на два тижні через підготовку до військового параду 9 травня.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на Федеральну службу охорони Росії.

Відвідати площу не можна буде з 27 квітня по 10 травня у зв’язку з "підготовкою і проведенням урочистих заходів, присвячених святкуванню 78-ої річниці Дня перемоги".

Щороку на Червоній площі в Москві 9 травня проводять парад за участю військової техніки. Очікується, що цього року площею пройдуть понад десять тисяч військових і проїдуть 125 одиниць техніки. Також на заході планує виступити президент Росії Володимир Путін.

На Бахмутському напрямку РФ змінила тактику, використовують дрони та онлайн мапи — Сирський

Для штурмів Бахмута росіяни вдосконалили свою тактику, сформували підрозділи для компенсації втрат, активно використовують безпілотники та гаджети для координації своїх дій. Попри складну ситуацію, для утримання Бахмута є декілька важливих причин. Про це генерал-полковник, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський розповів в інтерв'ю Інтерфакс.

"У кожній бригаді (полку) на основі мотострілецьких рот, посилених танками, вогнеметними, мінометними та протитанковими підрозділами сформовані окремі штурмові загони “Шторм” призначені для відновлення втрачених позицій", — повідомив Олександр Сирський.

Сирський додав, що армія РФ за допомогою танків та артилерії тривалий час обстрілює позиції українських військових, руйнуючи обороні позиції. Для корегування вогню активно використовуються БпЛА.

Олександр Сирський зазначив, що безпосередньо в атаки ходять групи до 10 осіб зі стрілецькою зброєю, зазвичай без важкої техніки. Наступ проходить у 3-4 “хвилі”, а втрати оперативно поповнюються. Командири штурмових груп використовують смартфони додатком “Alpine Quest GPS”, в якій нанесені координати позицій ЗСУ, об’єкти атаки, маршрути та завдання сусідніх підрозділів.

За словами Олександра Сирського, для утримання Бахмуту є декілька причин. Місто вдало розміщено, оточена річками та розміщена на пагорбах. В місті багато багатоповерхової забудови та розвинута інфраструктура. Оборона Бахмута стала важливим вузлом оборони, що забезпечує стійкість ЗСУ на великому відрізку фронту.

Сирський зазначив, що утримання Бахмуту не дозволяє армії РФ зайти в тил українським військам на Лисичанському та Донецькому напрямках.

ООН: В Україні від початку повномасштабної війни загинуло 8 574 цивільних

Станом на 24 квітня Управління верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 23 015 жертв серед цивільного населення від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, з яких 8 574 загиблих і 14 441 поранений.

Про це повідомляє пресслужба управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

З 1 до 23 квітня 2023 року підтверджено 405 жертв серед цивільного населення: 104 людини загинули та 301 особа була поранена – головним чином через застосування вибухової зброї з широкою зоною ураження і мін.

Зазначається, що фактичні дані щодо жертв значно вищі, оскільки надходження інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, і багато повідомлень досі не підтверджені. Це стосується, зокрема, Маріуполя (Донецька область), Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька (Луганська область), де повідомляється про численні жертви серед цивільного населення.

На Запоріжжі окупанти заразилися сибірською язвою

На тимчасово окупованій території Запорізької області росіяни, риючи окопи, натрапили на худобомогильник, внаслідок чого підчепили сибірську язву.

Про це сьогодні, 25 квітня, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Ні, це не епізод з фільму жахів, це реалії буття свинособак на Запорізькому напрямку. Мінус ворожий підрозділ тепер сидить на карантині", — йдеться у повідомленні.

Також посадовець зазначив, що двох російських військових спочатку привезли до лікарні Мелітополя, але після підтвердження діагнозу вивезли у невідомому напрямку.

Швеція висилає п'ятьох російських дипломатів

Про це заявив міністр закордонних справ Тобіас Біллстрьом в інтерв'ю SVT Nyheter.

"Їхня діяльність на нашій території була несумісною з їхнім статусом дипломатів", — каже Біллстрьом.

Швеція 25 квітня викликала посла Росії Віктора Татаринцева та повідомила йому, що п’ятьох осіб, які працюють у посольстві, попросили залишити країну, оскільки їх діяльність несумісна з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини.

Протягом минулої доби армія РФ завдала понад 100 ударів по Запорізькій області. Є поранені

Протягом 24 квітня російські війська 111 разів обстріляли територію Запорізької області. Росіяни застосовували артилерію, РСЗВ, авіацію і БПЛА. Двоє людей внаслідок обстрілу отримали поранення.

Про це сьогодні, 25 квітня, повідомили у ГУ Нацполіції у Запорізькій області.

У селі Єгорівка Преображенської територіальної громади Пологівського району внаслідок обстрілу РФ 65-річний житель отримав осколкові поранення, чоловіка ушпиталили.

По Степногірську армія РФ завдала удар з РСЗВ "Град", снаряди влучили в різні райони міста. Декілька з них впали поруч із дитячим садочком, де перебували близько 10 осіб, які розкладали гуманітарну допомогу. Будівля закладу та прилегла територія зазнали руйнувань.

Україна планує контрнаступ на травень — NYT

Україна готується розпочати контрнаступ проти російських військ уже у травні і, ймовірно, розгорнеться на півдні країни, пише The New York з посиланням на військових експертів та чиновників США.

Газета зазначає, що США та союзники по НАТО надали Україні велику кількість артилерії та боєприпасів для майбутньої битви, і офіційні особи тепер кажуть, що вони сподіваються, що цих поставок вистачить. Кількість озброєнь змінилася порівняно з двома місяцями тому, коли зброя надходила лише невеликими партіями, а офіційні особи США хвилювалися, що поставки можуть закінчитися.

NYT пише з посиланням на злиті у мережу документи Пентагону, що Україна готує 12 бригад, щоб розпочати контрнаступ проти російських військ.

"12 українських бойових бригад чисельністю близько 4000 солдатів у кожній будуть готові наприкінці квітня. Сполучені Штати та союзники по НАТО навчають і постачають дев’ять із цих бригад", — пише газета з посиланням на документи Пентагону.

Американські чиновники припускають, що контрнаступ, ймовірно, розгорнеться на півдні країни, в тому числі вздовж азовського узбережжя України, поблизу анексованого Росією Криму.

"Все залежить від цього контрнаступу. Всі сподіваються, можливо, надто оптимістичні. Але це визначатиме, чи буде гідний результат для українців у плані відновлення території на полі бою та створення значно більшого важеля впливу для досягнення якогось переговорного врегулювання", — сказав колишній посол США в Росії та високопосадовець НАТО Александер Вершбоу.

У той час як українські офіційні особи заявляли, що їхня мета полягає в тому, щоб прорвати вкопану російську оборону та створити повсюдний розвал російської армії, американські офіційні особи оцінили, що навряд чи наступ призведе до різкої зміни імпульсу на користь України, пише NYT.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес сказав, що оптимістично налаштований, але закликав не чекати "чарівної палички", від якої РФ розвалиться.

Американські військові також кажуть, що українська армія може знову здивувати їх. Тепер ЗСУ озброєні європейськими танками та американськими бронетранспортерами, а також мають нові підрозділи, навчені та оснащені американцями та силами НАТО.

NYT зазначає, що найбільші шанси України показати "драматичне шоу" в контрнаступі також залежатимуть від американської, натовської та української розвідок. Якщо Сполучені Штати та їхні союзники зможуть виявити значні слабкі місця в російському захисті, Україна зможе використати їх з допомогою західної техніки.

Експерти вважають, що великі здобутки контрнаступу ЗСУ не гарантовані, оскільки поле бою сильно заміноване росіянами. Представники американської розвідки неодноразово попереджали, що президент РФ вважає, що час на його боці через великі запаси техніки та живої сили.

Водночас газета пише, посилаючись на американських чиновників, що "без вирішальної перемоги підтримка Заходом України може ослабнути, а Київ може опинитися під дедалі більшим тиском щодо вступу в серйозні переговори про припинення війни або заморожування конфлікту".

Зеленський провів Ставку

Володимир Зеленський 25 квітня провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якій учасники обговорили ситуацію на полі бою, зокрема на найскладніших напрямках.

"Командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ "Хортиця", "Таврія", "Одеса", "Північ" доповіли про перебіг бойових дій на ділянках фронту в межах їхньої відповідальності. Кожен із напрямків оборони України є важливим. Не маємо права, щоб Україна мала слабкі місця", — повідомив президент України.

На Ставці підбили підсумки та розглянули результати чергової зустрічі у форматі "Рамштайн". Також обговорили перебіг комплектування особовим складом і технікою новостворених бригад.

В ГУР назвали погрози РФ заморозити "зернову угоду" через атаки на окупований Крим "маніпуляцією"

Речник ГУР МО Андрій Юсов у коментарі Суспільному назвав заяву російського оборонного відомства щодо порушення Україною гумкоридору і атаки на цивільну інфраструктуру Криму "брехливою маніпуляцією з боку держави агресора".

"Останні події в Криму стосувались виключно військових об'єктів і жодним чином не пов'язані з зерновою угодою яка передбачає українські порти і цивільні порти. Коли мова йде про підконтрольну Україні територію. Коли мова йде про останні згадані події в Криму, то мова йде про окуповану територію і військові об'єкти окупантів. Україна дотримується міжнародних зобов'язань, в тому числі виконує всі зобов'язання які стосується зернового коридору", — наголосив він.

У Росії висилають співробітника посольства Молдови у відповідь на висилку дипломата РФ

МЗС Росії заявило "рішучий протест" послу Молдови Ліліану Дарію у зв'язку з "недружніми щодо Росії кроками офіційного Кишинева" та оголосило персоною нон ґрата співробітника молдовського посольства. Про це повідомляється на сайті російського МЗС.

“25 квітня в МЗС Росії викликали Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Молдова в Російській Федерації Л.Дарія, якому заявлено рішучий протест у зв'язку недружніми стосовно Росії кроками офіційного Кишинева, що тривають”, — йдеться у повідомленні.

Дарію вручили ноту міністерства про те, що у відповідь на, як стверджують російські дипломати, “нічим не вмотивоване рішення молдовської влади” від 19 квітня оголосити "persona non grata" співробітника Посольства Росії в Молдові російська сторона оголошує "persona non grata" співробітника Посольства Молдови в Росії.

“Крім того, главі молдовської дипмісії повідомлено про рішення закрити в'їзд до Російської Федерації низці офіційних осіб Республіки Молдова у відповідь на їхні регулярні антиросійські заяви, а також приєднання Кишинева до санкційних списків Євросоюзу, фігурантами яких є громадяни Російської Федерації”, — заявили в МЗС РФ.

Попереднього разу російського дипломата вислали з Молдови наприкінці жовтня 2022 року. Це сталося після того, як на території країни впали уламки ракети внаслідок обстрілу РФ інфраструктури України. Тоді масований обстріл РФ призвів до того, у десяти регіонах України було пошкоджено близько двадцяти об'єктів, більшість із них — енергетичні.

Під завалами музею в Куп'янську може бути ще одна людина – ОВА

В ефірі телемарафону "Єдині новини" начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що під завалами краєзнавчого музею в Куп'янську на Харківщині, по якому росіяни вдарили ракетою С-300, може перебувати ще одна людина.

"За нашою інформацією, ще одна людина може перебувати під завалами", – зазначив Синєгубов.

Він нагадав, що працівники ДСНС вже знайшли під руїнами тіло одної загиблої жінки. Також, за його словами, чотири поранені людини госпіталізовані, ще шестеро отримали незначні травми.

Поліцейські евакуювали з Берислава хлопчика, який лишився без опіки

Правоохоронці Бериславського районного відділу поліції вивезли у безпечне місце 13-річного хлопця, який залишився без родинного піклування. Про це повідомила поліція Херсонської області у Facebook.

За даними поліції, медичний працівник повідомив поліцію про те, що у лікарню доставили літню жінку, в якої вдома перебував 13-річний онук.

З’ясувалося, що мати неповнолітнього проживає на тимчасово окупованій території, тому не може забрати дитину, інших родичів у місті не було. Служба у справах дітей та ювенальні поліцейські прийняли рішення вивезти хлопчика у безпечне місце, йдеться в повідомленні.

Наразі хлопчика доставили до Кривого Рогу. Працівники служби у справах дітей шукають для нього тимчасовий прихисток та родичів, які б могли його забрати до себе, поки бабуся не одужає.

У Росії в Новосибірську виявили масове поховання із символікою найманців ПВК "Вагнер"

У російському Новосибірську на Гусинобродському цвинтарі виявили масове поховання загиблих найманців із ПВК "Вагнер", повідомляє проєкт Радіо Свобода Сибір.Реалії з посиланням на відео, яке видання отримало від неназваного джерела.

На відео видно десятки могил осіб, які загинули, судячи з надгробних табличок, у період з листопада 2022 року по січень 2023-го. Майже на всіх могилах лежать вінки із зображенням жовтої зірки і чорного хреста – одного із символів ПВК "Вагнер"

Як пишуть журналісти проєкту, загиблі поховані у кварталі цвинтаря 7В, який могли виділити спеціально для найманців ПВК. На супутникових знімках минулих років поховань у цій частині Гусинобродського кладовища не було. Джерело редакції, яке виступило на умовах анонімності з міркувань безпеки, також повідомило про новий, поки що порожній квартал цвинтаря поряд із 7В.

Усього Сибір.Реалії вдалося ідентифікувати близько 200 могил у кварталі 7В – серед них є могили людей з інших регіонів Росії..

На північному кордоні росіяни завдають авіаудари переважно по військових об’єктах та інфраструктурі — Наєв

Російські авіаудари по прикордонню Чернігівщини та Сумщини завдаються переважно по військових об’єктах та інфраструктурі. Про це повідомляє командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв у Telegram-каналі Командування Об'єднаних Сил ЗСУ.

"Ситуація на цій ділянці контрольована. Водночас противник продовжує систематично обстріли з артилерії прикордоння Сумської та Чернігівської областей, веде повітряну розвідку з метою завдати вогневе ураження по об’єктах критичної цивільної інфраструктури та викриття нашої системи ППО", — йдеться у повідомленні.

За словами Наєва, до дій на північному напрямку росіяни залучили два угруповання прикриття державного кордону, які розгорнуті у південній частині Білорусі та на територіях Брянської й Курської областей РФ, загальною чисельністю близько 17 тисяч військових.

"Крім того, на полігонах Білорусі зберігається присутність російського контингенту регіонального угруповання військ загальною чисельністю близько 2 800 людей. На білоруських військових аеродромах продовжують перебувати літаки та гелікоптери повітряно-космічних сил ЗС РФ", — сказав він.

Справи Майдану: суд арештував екскомандира львівського "Беркуту"

В Офісі генпрокурора повідомили, що суд задовольнив апеляційну скаргу прокурорів та застосував до колишнього командира батальйону міліції особливого призначення "Беркут" ГУМВС України у Львівській області Ростислава Пацеляка запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави.

"За даними слідства, 18 лютого 2014 року експравоохоронець, на виконання явно злочинного наказу, для залякування населення організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту. Його метою було перешкоджання масовому руху мітингувальників з Майдану Незалежності до Верховної Ради України", — йдеться в повідомленні.

Експравоохоронець забезпечив без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства невибіркове застосування підпорядкованими співробітниками МОП "Беркут" спеціальних засобів та вогнепальної зброї. Такі його дії призвели до вбивств 3 мітингувальників, спричинення тяжких тілесних ушкоджень — 5, середньої тяжкості — 43, легких – 77.

Японія та ЄС проти плану США про заборону експорту в РФ — FT

Європейський союз та Японія на переговорах напередодні саміту "Групи семи" виступили проти пропозиції США, щоб країни G7 заборонили весь експорт до Росії.

Про це пише Financial Times з посиланням на джерела.

Відповідно до документів, з якими ознайомилися журналісти, заява лідерів G7, яка готується до зустрічі в Хіросімі у травні, містить обіцянку замінити поточний режим секторальних санкцій проти Росії на повну заборону експорту з кількома винятками. Повна заборона на експорт включатиме винятки для сільськогосподарської, медичної та іншої продукції.

За словами двох чиновників, таку пропозицію зробили США. Це відбувається на тлі дедалі більшого розчарування у Вашингтоні чинною системою, повною лазівок, які дозволяють Росії продовжувати імпортувати західні технології.

ЄС виділив Україні 1,5 млрд євро

ЄС виділив Україні ще півтора мільярда євро в рамках річного пакету макрофінансової допомоги, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Сьогодні ми надаємо Україні ще 1,5 мільярда євро в рамках нашого щорічного пакета макрофінансової допомоги. Ми продовжуватимемо допомагати Україні протистояти агресії Росії, підтримувати роботу її інституцій та інфраструктури та проводити важливі реформи", — написала вона у Twitter.

Представники НАБУ проводять слідчі дії в Житомирській ОВА

25 квітня Національне антикорупційне бюро України проводить слідчі дії в деяких структурних підрозділах Житомирської ОВА. Про це в своєму Telegram каналі повідомила пресслужба Житомирської обласної військової адміністрації.

"Обласна військова адміністрація зі свого боку максимально співпрацює з НАБУ, надає необхідні документи та інформацію", – йдеться у повідомленні.

Журналісти Суспільного звернулись до НАБУ та ОВА за офіційними коментарями, поки відповіді не отримали.

На Львівщині знайшли підпільний склад із товарами з ознаками гуманітарної допомоги

На Львівщині детективи БЕБ знайшли склад, заповнений товарами гуманітарної допомоги невстановленого походження. Про це під час брифінгу повідомив в.о. керівника Територіального управління БЕБ у Львівській області Валерій Тацієнко.

Склад гуманітарної допомоги на Львівщині
Бюро економічної безпеки України

Склад розміром 1600 кв. м. з товаром знайшли у п’ятницю, 21 квітня. У палетах виявили харчові продукти, дитячі товари, постільну білизну, ковдри, засоби гігієни, побутову хімію та новий одяг. Усього — біля тисячі піддонів. Щоб завезти цей вантаж, за попередніми даними, винуватцям знадобилося приблизно 60 вантажівок. Зокрема, тільки консервів знайшли орієнтовно 74 тонни на 20 мільйонів гривень. Остаточний підрахунок товарів ще не завершили. Наразі працівники БЕБ описують товар та встановлюють його походження.

"Зараз здійснюються процесуальні дії. Ми отримали рішення суду на проведення обшуку. Він триває вже декілька днів у зв'язку з великою кількістю товару. Ми з'ясовуємо, яким чином товар міг потрапити на територію Львівської області, хто може бути причетний до цього товару, і чи дійсно це гуманітарний товар або товар заїжджав під виглядом гуманітарної допомоги без розмитнення. А також перевіряємо інформацію про можливий продаж гуманітарної допомоги. Треба час для з'ясування обставин", — каже Валерій Тацієнко.

Детективи БЕБ встановлюють людей, причетних до завезення та зберігання гуманітарної допомоги.

"Якщо слідством буде встановлено, що ці товари є саме гуманітарними вантажами, то в умовах воєнного стану це вже точно не йде про економіку, це відверте мародерство і принципова позиція ОВА — винні повинні бути покараними, а все те, що незаконно завезено на митну територію України, а саме гуманітарний вантаж, переданий невідкладно для потреб ЗСУ та цивільного населення в тих областях, які найбільше постраждали від жахіть війни", — каже перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик.

У Білому домі припускають, що до літа військо РФ може піти у наступ

Коли погода в Україні стане кращою, російські сили можуть піти у наступ на деяких ділянках на фронті. Про це заявив координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі в інтерв'ю Голосу Америки. Він додав, що Сполучені Штати посилюють безпекову допомогу Україні, щоб Сили оборони мали можливості для контрнаступу.

“Ми знаємо, що навесні, коли погода покращиться, а вона вже починає покращуватися, можемо очікувати, що росіяни захочуть піти в наступ на деяких ділянках. І ми не знаємо точно, де і як вони це зроблять, але ми хочемо забезпечити, що українці здатні краще захищатися від цього. Якщо вони приймуть рішення щодо власних наступальних операцій, вони б мали можливості їх провести”, — сказав Кірбі.

За його словами, США розвивають потужності, які надають Україні. Кірбі розповів, що українському війську зараз потрібні бронетехніка, артилерія, протиповітряна оборона, матеріально-технічне забезпечення.

“Це справді життєва сила будь-якої армії в польових умовах. Як утримати її в бою. Як її підтримувати, як отримати запчастини, їжу, воду та паливо, речі, необхідні для безперервної роботи. Тож це має бути серед пріоритетів також”, — сказав представник Білого дому.

Синєгубов: Двоє людей залишаються під завалами музею в Куп’янську

Двоє людей залишаються під завалами краєзнавчого музею в місті Куп’янськ на Харківщині, по якому російські війська завдали ракетного удару. Про це повідомив у Телеграмі начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

2Внаслідок російського удару ракетою С-300 по самому центру Куп'янська 10 цивільних людей отримали поранення. Троє з них госпіталізовані, 7 – мають легкі ушкодження та отримали допомогу на місці, 2 людей залишаються під завалами", – повідомив він.

Синєгубов зазначив, що імовірність нових ракетних ударів по Харкову та населених пунктах області залишається досить високою.

У Запоріжжі арештували активи Оксани Марченко на понад мільярд гривень

Суд ухвалив рішення арештувати акції АТ "Запорізький завод феросплавів", які належать дружині Віктора Медведчука Оксані Марченко. Загальна вартість активів становить понад один мільярд гривень, повідомили у Службі безпеки України.

Марченко володіє 13,7% акцій підприємства через чотири офшорні компанії

"Запорізький завод феросплавів є монопольним виробником металевого мангану в Україні і входить до списку найбільших металургійних компаній в Європі. Арешт активів убезпечить їх від продажу чи перереєстрації на підставних осіб і в подальшому дозволить передати на користь нашої держави", — зазначили в СБУ.

Розслідування у справі проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури. Наразі тривають слідчі дії.

У Дніпрі відновив роботу McDonald’s

У Дніпрі 25 квітня відновила роботу частина закладів мережі McDonald’s, які були зачинені з початком повномасштабного вторгнення.

Як повідомила кореспондентка Суспільного, біля одного з закладів спостерігається черга. Під час повітряної тривоги відвідувачів не обслуговували та просили пройти в найближче укриття.

Протягом майже двох місяців велася підготовка. Напередодні відкриття біля кількох закладів встановили парасольки на майданчиках, виставили стільці та столики, оновили розмітку для паркування авто.

McDonald’s
Суспільне Дніпро

РФ обстріляла музей у Куп'янську: під завалами — люди, є поранені

25 квітня РФ завдала ударів по центру Куп'янська на Харківщині, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок удару РФ по Куп'янську 10 людей отримали поранення. Троє з них госпіталізовані, семеро мають легкі поранення та отримали допомогу на місці, двоє людей залишаються під завалами

"Зафіксовано влучання в будівлю Краєзнавчого музею", — сказано у повідомленні.

Олег Синєгубов попередив про "досить високу" ймовірність ракетних ударів.

"Ймовірність ракетних ударів по Харкову та населених пунктах Харківської області досить висока. Я прошу всіх жителів реагувати на сигнали повітряної тривоги та за можливості перебувати в укриттях", — сказав Синєгубов.

РФ вдарила ракетами С-300 по музею, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Повітряна тривога у Миколаївській та Херсонській областях

Обстріли прикордоння, удари по Запоріжжю та Херсонщині. Як минула ніч в регіонах

Ситуація в регіонах станом на 9.00 за даними обласних державних адміністрацій.

Чернігівщина: за добу — 2 обстріли із мінометів та ствольної артилерії, Корюківський та Новгород-Сіверський район. Без жертв та руйнувань.

Сумщина: вночі з території РФ здійснено обстріл м. Середина-Буда. Інформація про постраждалих та пошкодження не надходила. Дані уточнюються.

24 квітня протягом дня росіяни здійснили обстріли 7 прикордонних громад – Есманської, Миропільської, Зноб-Новгородської, Білопільської, Шалигинської, Середино-Будської, Юнаківської. Зафіксовано 83 прильоти з мінометів та артилерії. Є руйнування.

На території Миропільскої громади пошкоджено три приватні будинки та приватний магазин.

Есманська громада: пошкоджено складське приміщення, пожежею пошкоджено житловий будинок.

Запорізька: за останню добу російські війська завдали 111 ударів по 20 містах і селах на лінії розмежування у Запорізькій області: 91 артобстріл, 5 авіаударів, 5 з РСЗВ та 10 атак із застосуванням БПЛА.

Наразі надійшло 11 повідомлень про руйнування. Російські снаряди нищать комунальні мережі, домівки та майно людей. Одна жінка 1957 р.н. у Степногірську отримала поранення. Їй надали необхідну допомогу. Дані щодо постраждалих уточнюються.

Дніпропетровщина: 24 квітня двічі за день росіяни атакували Нікопольський район. На територію Марганецької громади прилетіли снаряди з дронів та важкої артилерії. Пошкоджені 2 приватні будинки та господарська споруда. Без жертв.

Харківщина: на Слобожанському напрямку війська РФ обстріляли населені пункти Окіп, Малі Проходи, Стрілеча, Нескучне, Гатище, Бударки та Чугунівка.

На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Масютівка, Кислівка.

У смт Дворічна Куп’янського району під час артилерійського обстрілу загинула 60-річна жінка.

Також вчора під мінометним вогнем ворога перебувало м. Вовчанськ. Без постраждалих та значних руйнувань.

Луганщина: за добу росіяни здійснили 87 обстрілів по позиціях Сил оборони. Артилерійських та мінометних обстрілів з боку росіян зазнали Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва та Білогорівка.

Внаслідок ворожих обстрілів за 24.04.2023 зруйновано будинок у Макіївці.

Для надання медичної допомоги своїм пораненим, російські окупанти продовжують активно використовувати медичні заклади окупованої Луганщини.

Зокрема, у Хрустальному вони розгорнули військовий шпиталь на території міської лікарні. А у Голубівці використовують одну із шкіл як медичний пункт.

Ситуація в області залишається напруженою.

Донеччина: за добу росіяни здійснили 34 обстріли по 18 населених пунктах, серед яких: Авдіївка, Бахмут, Костянтинівка, Краматорськ, Красногорівка, Курахове, Часів Яр, смт Велика Новосілка, смт Нью-Йорк, смт Очеретине, смт Північне, с.Времівка, с.Іванопілля, с.Карлівка, с.Новобахмутівка, с.Предтечине, с.Хромове, с.Шахтарське.

Пошкоджено 39 житлових будинків, з них один — багатоквартирний; 2 школи, зупинка громадського транспорту, будівля виїзної амбулаторії, залізнична колія, господарча будівля, ЛЕП.

За добу на Донеччині: 2 загиблих, 13 поранених.

Миколаївщина: 24 квітня росіяни з напрямку Кінбурнської коси з артилерії обстріляли акваторії Очаківської громади. Пошкоджень інфраструктури і постраждалих не зафіксовано.

Херсонщина: за добу по області війська РФ здійснили 61 обстріл, з них по м. Херсон противник здійснив 6 обстрілів.

Обстріляно райони населених пунктів: с.Зміївка, с.Іванівка, с.Дніпровське, с.Одрадокамянка, с.Веселе, с.Козацьке, с.Львове, с.Дудчани, с.Зимівник, с.Шляхове, с.Висунці, с.Софіївка, с.Кізомис, с.Інженерне, с.Ольгівка, с.Токарівка, м.Берислав, с.Милове, с.Республіканець, с. Тягинка, с.Антонівка, с. Гаврилівка, с. Михайлівка, с. Садове.

Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; територію та будівлю дошкільного закладу освіти Новоолександрівської територіальної громади Бериславського району; будівлю громадської організації середмістя Херсона.

Через російську агресію 4 людини дістали поранення.

З деокупованої території області евакуйовано 52 особи.

У Росії у квітні на 30% зменшилася кількість втрат на війні — британська розвідка

У квітні 2023 року середньодобова кількість жертв у Росії у війні проти України знизилася приблизно на 30%. Це сталося після надзвичайно великих втрат росіян у січні-березні 2023 року.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони Великої Британії.

У британській розвідці зазначили, що цифри, оприлюднені Генштабом ЗСУ, свідчать про зменшення середньодобових втрат росіян з 776 у березні до середніх 568 у квітні.

"Міністерство не може підтвердити точну методологію України, але загальна тенденція, ймовірно, точна. Втрати Росії, швидше за все, зменшилися, оскільки їхня спроба зимового наступу не досягла поставлених цілей, і російські сили зараз зосереджені на підготовці до очікуваних українських наступальних операцій", — йдеться у повідомленні.

За минулу добу військові РФ обстріляли 20 населених пунктів на Запоріжжі

Зокрема, завдали 5 авіаударів, 5 з РСЗВ, здійснили 91 артобстріл та 10 разів застосували БПЛА, повідомляють у Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла: Гуляйполе, Залізничне, Єгорівка, Новоданилівка, Чарівне, Степове, Полтавка, Степногірськ, Кам'янське, Ольгівське, Оріхів, Мала Токмачка, Темирівка, Білогір'я, Малинівка, Преображенка, Гірське, Затишшя, Червоне, Малі Щербаки.

Надійшло 11 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

У Міноборони РФ заявили, що військову базу в Севастополі атакували з акваторії Одеси

Міністерство оборони Росії звинуватило Україну в порушенні "зернової ініціативи": нібито безекіпажні катери 23 березня та 24 квітня атакували базу Чорноморського флоту у Севастополі. Про таке повідомили у відомстві.

У Міноборони РФ стверджують, що безекіпажні катери, які атакували військову базу в Севастополі, були запущені з акваторії Одеси.

"Проведений аналіз маршруту руху українських безекіпажних катерів показав, що вони були запущені з акваторії порту Одеса, визначеного для реалізації "чорноморської ініціативи", — заявили там.

У міністерстві країни-агресора заявили, що це ставить під загрозу продовження "зернової ініціативи" після 18 травня.

На Донеччині за добу загинуло 2 людей, понад десяток дістали поранення

Протягом 24 квітня на Донеччині загинули двоє жителів у Шахтарську, 13 дістали поранення. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

За його словами, поранено 5 людей у Красногорівці, 4 у Бахмуті, 3 у Нью-Йорку та 1 у Шахтарську.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1483 людини, поранення отримали 3436 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Пригожин почав кампанію з підриву довіри до російських державних ПВК — ISW

Засновник і фінансист групи "Вагнера" Євген Пригожин розпочав інформаційну операцію з підриву довіри до російських державних приватних військових формувань.

Про це йдеться у звіті інституту вивчення війни.

Пригожин заявив, що відвідав позиції підрозділів "Потік" і "Олександр Невський". Їх Пригожин схарактеризував як "мікро-ПВК". 24 квітня засновник "Вагнера" різко розкритикував поганий стан цих підрозділів.

В Інституті зазначили, що батальйон "Поток" є одним із трьох добровольчих загонів компанії "Газпром" і є аналогом російського державного бойового резерву (БАРС). Батальйон "Поток" підпорядковується ЧВК "Редут" Міноборони Росії.

"Пригожин заявив, що ці підрозділи мають прикривати фланги "Вагнера", і запитав, як ці підрозділи можуть вести бойові дії, якщо у них немає належного забезпечення та озброєння. Пригожин також критикував загальне поширення таких ПВК, що, ймовірно, свідчить про те, що Пригожин розглядає ці нові структури як конкурентів "Вагнера", — йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, джерела, пов’язані з "Вагнером", 24 квітня повідомляли, що сили "Вагнера" поставили "Потоку" завдання захищати невизначені щойно захоплені позиції, щоб дати "вагнерівцям" змогу перегрупуватися, але "Поток" залишив ці позиції та дозволив українським силам відбити цей район.

"Імовірно особовий склад підрозділу "Поток" 24 квітня опублікував відеозвернення, в якому звинуватив керівництво "Газпрому" та ПВК "Редут" у тому, що вони не забезпечили "Поток" належним озброєнням і припасами, а також звинуватив "Вагнера" в тому, що він заборонив особовому складу "Потоку" залишати свої позиції", — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що деякі мілблогери критикували "Поток" за те, що він звинуватив керівництво, і натомість приписували їхні погані бойові результати їхньому статусу добровольців.

"Звіти мілблогерів і Пригожина вказують на те, що "Вагнер" має повноваження щодо підрозділів, які належать російському МО", — йдеться у звіті.

Скільки людей залишається в Авдіївці — Барабаш

В Авдіївці міська адміністрація разом з охоронцями досі розшукує одну дитину, для примусової евакуації фронтового міста. Скільки зараз людей залишається в Авдіївці, та скільки родин довелось вивезти примусово, в ефірі Радіо Свобода розповів начальник міської військової адміністрації Віталій Барабаш

"Потроху люди їдуть, є дві цифри людей. Офіційна і більш реальна. Офіційна - це кількість людей які отримують гуманітарну допомогу. Але є певна кількість людей яка принципова не ходить отримувати гуманітарну допомогу", — повідомив Віталій Барабаш.

За даними Барабаша за офіційними даними в Авдіївці 1787 людей, неофіційно на 50-60 людей більше.

"На зараз одна дитина в місті. Не можемо знайти, батьки ховають її, знайдем, вивезем. В нас вже дійсно є примусова евакуація, вона узгоджена і прийнята", — наголосив Віталій Барабаш.

Барабаш додав, що близько 10 родин з дітьми, яких евакуювали за останній час з Авдіївки, не бажали виїжджати та переховували своїх дітей, щоб уникнути евакуації.

24 безпілотники, 17 танків і бронемашин та 690 військових: Генштаб назвав втрати військ РФ за добу

Станом на ранок 25 квітня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 187 770 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 690 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3688 (+5) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7151 (+12) од,
  • артилерійських систем – 2863 (+14) од,
  • РСЗВ – 539 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 291 (+2) од,
  • літаків – 308 (+0) од,
  • гелікоптерів – 294 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2437 (+24),
  • крилаті ракети ‒ 911 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5784 (+31) од,
  • спеціальна техніка ‒ 345 (+6).

Дані уточнюються.

Війська РФ знову обстріляли акваторію Очаківської громади

Російські війська ввечері у понеділок, 24 квітня, завдали артилерійських ударів по Очаківській громаді у Миколаївській області. Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

“Вчора, 24 квітня, о 19:50 ворог здійснив артилерійський обстріл з напрямку Кінбурнської коси по акваторії Очаківської громади. Постраждалих та руйнувань немає”, - зазначив Кім.

За його словами, у Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Армія РФ за минулу добу здійснила 61 обстріл Херсонської області

Армія РФ за минулу добу здійснила 61 обстріл Херсонської області.

Про це повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"За минулу добу противник здійснив 61 обстріл, випустивши 386 снарядів з важкої артилерії, БПЛА та авіації. Місто Херсон ворог обстріляв 6 разів", — написав він у Телеграмі.

За словами Прокудіна, російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області, територію та будівлю дошкільного закладу освіти Новоолександрівської територіальної громади Бериславського району, будівлю громадської організації в середмісті Херсона.

"Через російську агресію 4 людини дістали поранення", — зазначив він.

Зі звільненої від росіян території Херсонщини евакуювали ще 52 людини.

У Волгоградській області РФ розбився вертоліт

У Волгоградській області Росії зазнав аварії вертоліт екстреної медичної допомоги, загинув пілот. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на екстрені служби регіону

Зазначається, що вертоліт розбився, коли повертався на базу. На борту вертольота не було пасажирів, пілот загинув на місці.

Вертоліт впав поза межами житлових масивів.

Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Сили оборони відбили 43 атаки — Генштаб

Основні зусилля війська РФ зосереджують на веденні наступів на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Сили оборони протягом минулої доби було відбили 43 атаки на цих ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає присутність у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Протягом минулої доби росіяни обстріляли населені пункти Клюси, Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка, Кучерівка, Шалигіне, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине, Могриця, Попівка Сумської області, а також Окіп, Малі Проходи, Стрілеча, Нескучне, Гатище, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку росіяни продовжують фортифікаційне обладнання позицій на окремих ділянках. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Масютівка, Кислівка Харківської області та Новоселівське — Луганської.

На Лиманському напрямку російські військові не наступали. Артобстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Переїзне Донецької області.

На Бахмутському напрямку війська РФ продовжують наступати. Тривають важкі бої за Бахмут. Протягом минулої доби росіяни безуспішно наступали у напрямку населених пунктів Новомаркове та Хромове. Від російських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку росіяни наступали неподалік населених пунктів Новокалинове, Степове, Сєверне та Первомайське Донецької області, успіху не мали. Обстріляли населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Ласточкине, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби Сили оборони відбили атаки в районі Мар’їнки, а також поблизу Новомихайлівки. Російських обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби росіяни не наступали. Обстріляли Вугледар, Пречистівку, Велику Новосілку та Комар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ обороняється. Водночас росіяни обстріляли населені пункти поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйпільське, Чарівне, Оріхів Запорізької області; Іванівка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

За даними Генштабу, для надання медичної допомоги своїм пораненим, російські окупанти продовжують активно використовувати медичні заклади населених пунктів тимчасово окупованої Луганської області. Зокрема, у місті Хрустальний, росіяни розгорнули військовий шпиталь на території міської лікарні.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки росіян, а також три удари по зенітно-ракетних комплексах. Окрім того, українські військові збили 10 ворожих БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили зенітно-ракетний комплекс та 2 станції радіоелектронної боротьби військ РФ.

Війська РФ завдали майже 70 ракетних та авіаударів по Україні

Минулої доби росіяни завдали 6 ракетних та 62 авіаційні удари, здійснили 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

На Херсонщині зачищають передову смугу лівого берега Дніпра — Гуменюк

На Херсонщині триває робота з зачищення передової смуги лівого берега Дніпра, за останні три доби — "досить потужні результати", повідомила в телемарафоні "Єдині новини" керівниця пресцентру Сил оборони півдня Гуменюк.

За її словами, Сили оборони зараз працюють в контрбатарейному режимі, вдається знищувати російські артилерію, танки, бронетехніку та засоби ППО. Гуменюк вкотре закликала до зберігання інформаційної тиші.

У Києві висаджено понад 17 тисяч дерев та близько 145 тисяч кущів

Про це повідомила Київська міська державна адміністрація.

“За останні два роки у столиці проведено роботи з капітального ремонту та реконструкції на 86 об’єктах благоустрою зеленого господарства”, — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що також за цей час у Києві висаджено понад 17 тисяч дерев та близько 145 тисяч кущів. Начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний підкреслив, що попри всі виклики, робота зеленого господарства столиці не зупинялася ні на день.

“За останні два роки було докладено чимало зусиль не тільки для того, аби утримувати в належному стані зелені зони столиці, але і проводити капітальні ремонти і відкривати парки та сквери після реконструкції”, - сказав Возний.

Євросоюз працює над тим, щоб ще чотири країни стали союзниками України

На цьому тижні офіційні особи Євросоюзу розповсюдили конфіденційне повідомлення, у якому докладно описано декілька індивідуальних планів щодо чотирьох ключових "пріоритетних країн", щоб переконати їх ізолювати Росію, озброювати Україну та стримувати Китай, пише Politico.

Йдеться про Бразилію, Чилі, Нігерію та Казахстан.

У документі описується, де і як, на думку ЄС, можливий прогрес у кожній з них, пише видання. Очікується залучення можливих торговельних угод, але документ виходить далеко за рамки цього, пропонуючи індивідуальні пропозиції, які ЄС може зробити щодо енергетики, міграції, економічного розвитку чи координації безпеки. Таким чином Євросоюз віддає перевагу "пряника перед батогом".

Неоголошена мета цих планів — отримати більше друзів і побудувати економіку нового покоління, не підлаштовуючись під автократів. Видання пише про кілька "тривожних згадок" про Росію і Китай, які намагаються чинити глобальний вплив або поводяться дестабілізуюче.

На початок