Китай створює кіберзброю, щоб захоплювати "ворожі" супутники — Financial Times

Китай створює кіберзброю, щоб захоплювати "ворожі" супутники — Financial Times

супутник, NASA
. Супутник Землі. Фото: NASA

Китай працює над складною кіберзброєю, щоб «захопити контроль» над ворожими супутниками, зробивши їх неефективними для підтримки зв’язку, озброєння або систем розвідки, спостереження та розвідки.

Про це йдеться у секретному документі ЦРУ, який потрапив у мережу. У ньому спецслужба оцінює амбіції Пекіну щодо встановлення контролю за комунікаціями, критично важливими для ведення воєн, пише Financial Times.

У Вашингтоні вважають, що план "виводити з ладу, експлуатувати або викрадати" супутники противника є основною метою Китаю заради контролю за інформацією, яку Пекін вважає ключовим "сферою ведення війни".

Читайте також: ПВК "Вагнер" безуспішно намагалася купити зброю у Китаю і Туреччини — FT

Кіберможливості, про які йдеться у звітах, набагато перевершують ті, що групи радіоелектронної боротьби Росії розгорнули в Україні.

Такими атаками, вперше розробленими у 1980-х роках, можна заглушити сигнали між низькоорбітальними супутниками SpaceX та їх наземними терміналами шляхом мовлення на аналогічних частотах від бортових систем перешкод, таких як Tirada-2.

За даними розвідки, амбітніші кібератаки Китаю спрямовані на те, щоб імітувати сигнали, які супутники противника отримують від своїх операторів, обманом змушуючи їх повністю заволодіти або вивести з ладу під час вирішальних моментів бою.

У секретному документі США йдеться про те, що ця кіберможливість дозволить Китаю "захопити контроль над супутником, що зробить його неефективним для підтримки систем звʼязку, зброї чи розвідки, спостереження". США ніколи не розкривали, чи мають вони подібні можливості.

Читайте також: Китай наближається до нас, і це створює виклик інтересам НАТО — Столтенберг

Військові офіційні особи США попередили, що Китай досяг значного прогресу у розвитку військових космічних технологій, зокрема у галузі супутникового звʼязку.

Тайвань, який звернув увагу на те, наскільки необхідним для української армії був супутниковий зв’язок, прагне побудувати комунікаційну інфраструктуру, яка зможе витримати атаку з боку Китаю, зазначає Financial Times.

Що відомо про злиті "документи Пентагону"

На початку квітня The New York Times повідомило, що Пентагон розслідує появу в Twitter і Telegram нібито засекречених військових документів з планами США і НАТО щодо посилення української армії напередодні контрнаступу. Зазначається, що документи не містили конкретних планів бойових дій, наприклад, як, коли і де Україна має намір розпочати контрнаступ.

В українській розвідці та Офісі президента інформацію про витік “секретних даних” назвали фейком.

Журналісти Bellingcat зазначили, що “конфіденційні документи”, датовані березнем, були спочатку розміщені на каналах Discord і розповсюджувалися зокрема на комп'ютерній грі Minecraft і фендомі філіппінської знаменитості у YouTube. Згодом витік документів поширився на інші сайти, і лише потім інформація почала з'являтися на проросійських каналах у телеграм та у світових медіа. У Bellingcat також звертають увагу на те, що всі опубліковані в мережі документи були сфотографовані, а не відскановані.

Читайте також

Пентагон розслідує витік документів США та НАТО про підготовку українського наступу — The New York Times

Україна змінила деякі військові плани через витік секретних документів Пентагону — CNN

Злиті в мережу секретні дані США мають серйозні неточності — Міноборони Британії

Китай хоче захопити Тайвань у довгостроковій перспективі — Стокгольмський інститут миру

На початок