Обстріл Слов'янська, ЄС виділить мільярд євро на боєприпаси. 415 день війни. Онлайн

Обстріл Слов'янська, ЄС виділить мільярд євро на боєприпаси. 415 день війни. Онлайн

Оновлюється
Евакуація в Авдіївці Донецька область 12 квітня 2023 року
. Жінка в будинку в Авдіївці під час евакуації Силами оборони України, 12 квітня 2023 року. Фото: AP

14 квітня — 415 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

ВАКС ухвалив рішення щодо клопотання НАБУ стосовно Коболєва

У вищому антикорупційному суді розглянули повторне клопотання від детективів НАБУ про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

Суд ухвалив рішення відмовити в задоволенні клопотань захисників та залишити без розгляду повторного клопотання про продовження строку досудового розслідування, передає кореспондентка Суспільного.

Коста-Рика приєднується до створення спецтрибуналу для Росії

"Під час нашої сьогоднішньої розмови офільник МЗС Арнольдо Тіноко повідомив мені, що Коста-Ріка вирішила приєднатися до основної групи Спеціального трибуналу для злочинів агресії проти України, довівши загальну кількість держав до 34. Ми також обговорили шляхи подальшого посилення двосторонньої співпраці", — написав очільник українського Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зеленський утворив військові адміністрації на Донеччині

Президент Зеленський утворив дев'ять військових адміністрацій у Донецькій області. Згідно з указом, у Краматорському та Покровському районах утворено:

  • Андріївську сільську ВА Краматорського району;
  • Білозерську міську ВА Покровського району;
  • Гродівську селищну ВА Покровського району;
  • Іллінівську сільську ВА Краматорського району;
  • Криворізьку сільську ВА Покровського району;
  • Новогродівську міську ВА Покровського району;
  • Новодонецьку селищну ВА Краматорського району;
  • Олександрівську селищну ВА Краматорського району ;
  • Удачненську селищну ВА Покровського району Донецької області.

Російські військові скинули 6 вибухових пристроїв на місто Середина-Буда на Сумщині

По прикордонному місту Середина-Буда на Сумщині вдень 14 квітня російські військові скинули 6 вибухових пристроїв типу ВОГ з безпілотників. Пошкоджені приватний будинок та три автомобілі, повідомили в ОВА.

Також зафіксовано обстріл громади з мінометів — два влучання. Травмованих людей немає.

Путін підписав закон про запровадження електронних повісток в РФ

Документ опублікований на офіційному порталі правової інформації. Закон передбачає створення цифрового реєстру військового обліку, веденням якого займуться військові комісаріати. У ньому зберігатимуться особисті дані військовозобов'язаного, у тому числі місце проживання та місце перебування, місце роботи, відомості про стан здоров'я та інші дані.

Так, в РФ військкомати зможуть відправляти повістки поштою за місцем проживання або в електронному вигляді до особистого кабінету на "Держпослугах". Повістка вважатиметься отриманою відразу після її розміщення в особистому кабінеті.

Внаслідок обстрілу Слов'янська загинуло восьмеро людей

Кількість загиблих внаслідок обстрілу російськими військами Слов’янська зросла до вісьмох, 21 людина отримала поранення, повідомив у марафоні "Єдині новини" керівник Донецької ОВА Кириленко. Рятувальна операція триває.

Усі обіцяні Канадою Україні танки Leopard 2 прибули до Польщі

"Офіційно: усі вісім бойових танків Leopard 2, обіцяні Канадою для України, прибули до Польщі. Ми продовжимо підтримувати Україну і забезпечимо українців засобами, які їм потрібні, щоб битися і перемагати в цій війні", – написала очільниця оборонного відомства Канади Аніта Ананд.

Франція планує виділити Україні додаткові 2 мільярди євро — Шмигаль

Франція планує виділити Україні 2 мільярди євро у межах довгострокового фінансування. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за результатами зустрічі з міністром фінансів Франції Брюно Ле Мером.

Шмигаль також уточнив, що частина з цих коштів буде спрямована на відновлення.

Зеленський висловив співчуття родинам загиблих внаслідок обстрілу Слов'янська

“Зараз тривають рятувальні роботи у Словʼянську Донецької області. Черговий удар терористів. Ракети С-300 по житлових кварталах, по звичайній цивільній забудові. Під завалами є люди. Робиться все, щоб їх урятувати, робиться все, щоб урятувати поранених. Є перші дані про загиблих. Мої співчуття тим, хто втратив рідних”, — сказав президент у вечірньому зверненні.

Через обстріл армією РФ Слов'янська загинула дворічна дитина і отримала поранення 14-річна дівчина — прокуратура

В Донецькій обласній прокуратурі Суспільному уточнили, що через обстріл армією РФ Слов'янська загинула дворічна дитина та отримала поранення 14-річна дівчина, яку ушпиталили.

Станом на зараз внаслідок удару російськими військами по Слов'янську відомо про шістьох загиблих та 18 поранених, повідомили в поліції області. Розбір завалів продовжується.

Зеленський розповів, від чого зараз залежить життя Саакашвілі

Життя експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі залежить зараз не від політичного, не від якогось особистого, а суто від етичного рішення, яке має чисту й вагому юридичну базу.

Про це у своєму вечірньому зверненні 14 квітня заявив президент України Володимир Зеленський.

“Якщо людина потребує медичної допомоги, якщо від цього залежить життя, значить, потрібен цей крок. Знаю, що адвокати Михайла зараз подали термінове звернення до ЄСПЛ, щоб забезпечити йому належне лікування”, — сказав Зеленський.

Виглядає, що це єдиний шлях, щоб зберегти Саакашвілі життя, додав український президент.

Обстріл Слов'янська: дитина, яку рятувальники дістали з-під завалів померла у машині швидкої допомоги

Дитина, яку рятувальники дістали з-під завалів п'ятиповерхівки у Слов'янську, померла в машині швидкої допомоги, повідомила радниця з питань комунікацій керівника ОП Зарівна.

Раніше речниця ДСНС у Донецькій області Вероніка Бахал повідомила Суспільному, що з-під завалів у Слов'янську дістали дитину. Її ушпиталили.

"Дитину, яку врятували, 2020 року народження. До розбору завалів залучили 19 рятувальників та чотири одиниці техніки від рятувальників й три одиниці комунальної техніки", — розказала Бахал.

Як розповіла Суспільному речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва. Серед поранених 14-річна дівчина. Її ушпиталили до лікарні.

За даними поліції Донецької області на 19:00, відомо про п'ятьох загиблих та 17 поранених або травмованих, під завалими ще шукають людей. Російські війська вдарили по різних районах міста п’ятьма ракетами С-300. Руйнувань зазнали 10 житлових будинків.

Зеленський провів наради з керівниками СБУ та ГУР

Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю, 14 квітня, провів наради з головою Служби безпеки України Василем Малюком, а також із керівником Головного управління розвідки Міноборони Кирилом Будановим.

Про це президент повідомив у своєму вечірньому зверненні.

“Протягом дня був на зв’язку з військовими, провів нараду з головою Служби безпеки України Малюком, провів нараду з керівником ГУР Будановим. Ключове — це постійне знищення окупантів, це мінусування їхньої логістики, будь-якого потенціалу на окупованих територіях, це підготовка наших активних дій, це контрштурмова робота”, — сказав Зеленський.

Генштаб: авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по окупантах

Авіація Сил оборони України за добу завдала 5 ударів по районах зосередження російської армії. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу Збройних сил України 14 квітня.

Підрозділи ракетних військ та артилерії протягом доби вразили 1 пункт управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також 1 ворожу станцію радіоелектронної боротьби.

В окупованій Горлівці на Донбасі окупанти використовують медзаклади у власних цілях

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти продовжують використовувати медичні заклади тимчасово окупованих територій України у своїх цілях. Так, після проведення операцій у хірургічному корпусі міської лікарні № 2 міста Горлівка, поранених російських військовослужбовців переводять до поліклініки Горлівського машинобудівного заводу. Наразі у цих цивільних медичних закладах працює близько 185 російських медиків. Вони надають свої послуги виключно російським військовослужбовцям.

Яка ситуація на фронті 14 квітня — зведення Генштабу ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань росіян не виявлено. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил Білорусі. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ ввечері 14 квітня.

Упродовж доби армія РФ обстріляла населені пункти Галаганівка Чернігівської області; Студенок, Рівне, Іскрисківщина, Волфін Сумської області, а також Козача Лопань, Токарівка, Малі Проходи, Стрілеча, Лук'янці, Нескучне, Стариця, Вовчанськ, Нестерне та Землянки на Харківщині.

На Куп'янському напрямку обстрілів зазнали Строївка, Дворічанське, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Західне, Лиман Перший, Кіндрашівка, Масютівка, Табаївка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безрезультатні наступальні дії в районі південніше Діброви та неподалік Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку армія РФ продовжує вести наступальні дії. Тривають тяжкі бої за місто Бахмут. Підрозділи Сил оборони відбили близько 15 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Діліївка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового та Первомайського, успіху не мав. Здійснив обстріл населених пунктів. Серед них Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар'їнському напрямку протягом доби росіяни вели марниі наступальні дії в районі Мар'їнки Донецької області, де підрозділи ЗСУ відбили близько 15 атак. Водночас обстрілів з боку російського війська зазнали Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Золота Нива, Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ продовжує вести оборонятися. Протягом доби противник обстріляв населені пункти, що неподалік лінії бойового зіткнення. Серед них – Времівка та Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Золота Балка, Новоберислав, Козацьке, Іванівка, Микільське, Дніпровське Херсонської області та Херсон.

Найзапекліші бої тривають за два міста. За добу ЗСУ відбили близько 40 атак — Генштаб

Армія РФ, попри великі втрати продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар'їнку. Протягом доби Сили оборони України відбили близько 40 атак окупантів.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу Збройних сил України 14 квітня.

Росія продовжує ігнорувати міжнародне гуманітарне право, завдає ударів та здійснює обстріли не лише по позиціях ЗСУ, а й по цивільної інфраструктури населених пунктів України.

"Протягом доби противник наніс 6 авіаційних та 19 ракетних ударів, 13 з них із ЗРК С-300 по мирних містах Слов'янськ та Краматорськ. Крім того, росіяни здійснили близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже російське військо і надалі застосовує тактику терору проти мирного населення.

У МВФ розповіли, на скільки скоротилася залежність Європи від російського газу

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну та запровадження санкцій проти РФ країни Європи суттєво скоротили свою залежність від російського газу — від 40% перед війною до 10% зараз.

Про це директор Європейського департаменту МВФ Альфред Каммер розповів у п’ятницю, 14 квітня,  під час пресконференції у Вашингтоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Залежність (Європи — ред.) від імпорту газу впала досить суттєво, від 40% до війни до 10% зараз”, — сказав Каммер.

За його словами, європейський ринок зараз більше наповнюється альтернативними російським поставками газу. Зокрема, йдеться про постачання в Європу зрідженого газу LNG, що надходить морем.

“Те саме стосується нафтової галузі, де російська нафта й нафтопродукти замінюються поставками з інших імпортних каналів”, — сказав представник МВФ.

Каммер додав, що фінансові зв’язки з російською економікою залишаються дуже обмеженими та ще більше скорочуються.

Данілов про види озброєнь ЗСУ, які могли застосувати у Криму

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що українські бійці наразі відпрацьовують нові зразки озброєння, які виготовляє оборонно-промисловий комплекс України. Їх могли застосовувати у тимчасово окупованому Криму.

"Крим – територія України, і ми будемо випробувати й використовувати там будь-яке не заборонене міжнародними законами озброєння, яке допоможе звільнити наші території", — написав він.

"Якщо є відпрацювання того чи іншого озброєння, то це відбувається на нашій території. Можливо, у Криму і відбувалось відпрацювання нових видів цього озброєння. Не виключаю", — повідомив Данілов у національному телемарафону "Єдині новини".

Кількість загиблих у Слов’янську зросла

Кількість загиблих у Слов’янську зросла до п’яти, ще щонайменше 15 людей поранені, повідомив голова Донецької ОВА Кириленко. Під завалами, ймовірно, перебувають семеро людей, у тому числі дитина. Рятувальна операція триває.

У місті внаслідок обстрілу російськими військами пошкоджені п’ять приватних і п’ять багатоквартирних будинків, а також крамниця, господарський центр, клуб і три автівки.

Підозрюваному у витоці документів Пентагону нацгвардійцю Тейшейрі висунули звинувачення

Військовослужбовцю ВПС США Джеку Тейшейрі, якого затримали у зв'язку з масовим витоком секретних документів Пентагону, висунули звинувачення у несанкціонованому отриманні, зберіганні та передачі інформації про оборону країни, а також у несанкціонованому видаленні секретної інформації та матеріалів, інформує CNN.

Внаслідок обстрілу Краматорська пошкодили заклад освіти

Начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко розповів Суспільному, що російські війскові обстріляли місто. Внаслідок цього пошкодили заклад освіти та гаражний кооператив та кількох багатоквартирних будинків. Травмованих та загиблих немає.

Російські військові обстріляли Слов'янськ

Російські військові обстріляли Слов'янськ. Зруйнували багатоповерхівки, пошкодили школу. Одна людина загинула щонайменше п'ятеро поранені. Під завалами одного з будинків є люди, у тому числі дитина. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Росіяни завдали одразу кількох ударів по житловим кварталам міста. Триває рятувальна операція", — зазначачив Кириленко.

ВАКС ухвалив рішення щодо клопотання НАБУ стосовно Коболєва

У вищому антикорупційному суді розглянули повторне клопотання від детективів НАБУ про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

Суд ухвалив рішення відмовити в задоволенні клопотань захисників та залишити без розгляду повторного клопотання про продовження строку досудового розслідування, передає кореспондентка Суспільного.

Росіяни обстріляли промислове підприємство на Чернігівщині: один працівник поранений

14 квітня близько 16-ї години росіяни завдавали удару керованими авіабомбами по промисловому підприємству в Семенівському районі, повідомляє оперативне командування "Північ" у своєму Telegram-каналі.

"Внаслідок удару є руйнування будівель. Попередньо, один працівник підприємства поранений", — йдеться у повідомленні.

Жителі Слов'янська, Краматорська та Костянтинівки чули серію вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Зеленський призначив керівника Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом СБУ

За указом президента від 14 квітня керівником Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів Служби безпеки України став Євгеній Хмара.

У Маріуполі російські окупанти видали 40 тисяч паспортів — радник мера

В окупованому Росією Маріуполі окупанти видали 40 тисяч паспортів РФ.

"Ще 44 тисячі в стані очікування. Це майже всі жителі Маріуполя на зараз. Раніше окупанти заявляли, що в Маріуполі 280 тисяч людей", — повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Зеленський поговорив з Сунаком

Президент Зеленський провів перемовини з главою уряду Британії Ріші Сунаком.

Як повідомив президент України, говорили про ситуацію на фронті, оборонні потреби України та посилення підтримки, про плановані міжнародні заходи.

"Подякував за засудження нелюдської страти українського воїна. Спільно маємо зупинити агресора та покласти край терору!", — додав Зеленський.

Поліція закликає долучитись до "кіберфронту"

Департамент кіберполіції та волонтери створили проєкт "Мрія", мета якого — протидіяти російській пропаганді в інтернеті. Як повідомили Суспільному в кіберполіції, розробили зокрема бот https://t.me/ukraine_avanger_bot для збору інформації про окупаційну техніку, колаборантів, мародерів та іншу оперативну інформацію. Також є бот @stopdrugsbot для збору нових посилань на російські ресурси, а також автоматизованої взаємодії з користувачами.

Ті, хто долучаються, можуть блокувати російський пропагандистський контент в соцмережах, подавати скарги на акаунти шахраїв і тд.

Читайте також: "Купити" Росію на користь ЗСУ: в Україні запустили гейміфікований сайт для донатів

Україна сконцентрована на підготовці контрнаступу — Шмигаль

Українська влада сконцентрована на підготовці контрнаступу для звільнення своїх територій від російських загарбників.

Про це під час візиту до США в інтерв’ю американському телеканалу Fox News заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ми об’єднані з нашими з нашими партнерами, особливо зі США. І я впевнений, що ми зараз знаходимося на правильному шляху для контрнаступу, ми звільнимо решту наших територій, ми переможемо, і це головне. Нині ми сконцентровані на підготовці нашого контрнаступу, разом із нашими партнерами, особливо зі США", — сказав він.

Прем’єр додав, що українська влада сконцентрована на підготовці контрнаступу, попри російські психологічно-інформаційні операції. Шмигаль також подякував усім американцям, президенту й Конгресу США за військову допомогу та потужну підтримку України.

Він зазначив, що українська влада звітує перед донорами за отриману допомогу.

"Ми звітуємо за кожен отриманий долар. Ми відправляємо звіти адміністрації (Байдена – ред.), Світовому банку за кожен долар, який Україна отримує від партнерів. Ми підзвітні, прозорі та здійснюємо реформи в країні. Ми дуже відповідальні за цю підтримку від Сполучених Штатів", — сказав Шмигаль.

МЗС прокоментувало заяву Орбана, який назвав Україну "фінансово неіснуючою"

Міністерство закордонних справ прокоментувало заяву прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який назвав Україну "фінансово неіснуючою".

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко. Він назвав відповідну тезу Орбана черговою "антиукраїнською заявою".

"ЗМІ: прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав Україну "фінансово неіснуючою". Він вважає, що Європа змушена фінансувати багато українських потреб. На думку глави угорського уряду, без підтримки партнерів війна одразу закінчиться. Чергова антиукраїнська заява. Зовсім не дивуємося, що вона отримала миттєву схвальну реакцію в Москві", — заявив він.

Китай не продаватиме зброю жодній зі сторін війни в Україні — глава МЗС КНР

Міністр закордонних справ КНР Цинь Ган заявив, що Китай не буде продавати зброю жодній зі сторін війни в Україні і регулюватиме експорт товарів подвійного цивільного та військового призначення.

Про це він сказав на пресконференції разом із німецькою колегою Анналеною Бербок, яка перебувала в Китаї, повідомляє Associated Press.

"Щодо експорту військової продукції Китай дотримується розважливої ​​та відповідальної позиції. Китай не надаватиме зброю відповідним сторонам конфлікту, а також керуватиме та контролюватиме експорт товарів подвійного призначення відповідно до законів і правил", — сказав Цинь Ган.

Міністр також підтвердив готовність Китаю допомогти знайти мирне розв'язання конфлікту".

Агентство зазначає, що Цинь Ган є китайським чиновником найвищого рівня, який зробив таку "відверту заяву" щодо постачання зброї Росії.

Трьом мешканцям Запорізької області, які очолили виборчі комісії з псевдореферендуму повідомлено про підозру

Трьом мешканцям Запорізької області, які очолили виборчі комісії з псевдореферендуму повідомлено про підозру за фактом участі в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території.

Про це, сьогодні, 14 квітня, повідомили у пресслужбі Запорізької обласної прокуратури.

За даними слідства у вересні 2022 року троє мешканців Запорізької області добровільно погодилися на співпрацю з представниками РФ. Так, вони взяли участь в організації та проведенні псевдореферендуму. Зокрема підозрювані очолили незаконні дільничні виборчі комісії Мелітопольського та Кам’янсько-Дніпровського районів.

"Вони організовували агітаційні заходи, створювали реєстри виборців, підшукували приміщення для проведення незаконного процесу. Для створення видимості легітимності дій підозрювані збирали так звані бюлетені, підраховували їх та оформляли протоколи", – йдеться у повідомлені.

За фактом участі в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб, трьом жителям Запорізької області повідомлено про підозру (ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до десяти років з конфіскацією майна.

На Великдень на Закарпатті комендантську годину не запроваджуватимуть, — голова ОВА

На Великдень на Закарпатті комендантську годину не запроваджуватимуть. Про це у Telegram-каналі повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

За його словами, на Великдень обмеження у регіоні не вводять, святкові богослужіння у храмах і церквах відбудуться за графіком.

"Пам’ятаємо, що відсутність обмежень і традиційне святкування Пасхи в регіоні стало можливим завдяки нашим Збройним силам. Однак закликаю краян не ігнорувати повітряну тривогу в разі її оголошення", — написав Микита.

СБУ закликає українців не відвідувати масових зібрань на Великдень

СБУ закликає українців не відвідувати масових зібрань та дотримуватися безпекових рекомендацій напередодні Великодня.

"Ворог чудово розуміє, що зазнає поразки на полі бою, тож не полишає спроб влаштувати провокації, аби розхитати єдність українського суспільства. Для цього РФ намагається застосовувати різноманітні інструменти та, серед іншого, приділяє особливу увагу релігійній тематиці", — йдеться у повідомленні.

У спецслужбі зазначили, що докладають максимум зусиль, "аби нейтралізувати вплив ворога на церковне середовище" і не дати Росії навіть мінімальної можливості використати релігійне питання для досягнення власних цілей.

"У своїх діях СБУ спирається на закони, інтереси держави та свідому і патріотичну позицію громадян України. Тому наразі важливі пильність, обачність та злагодженість дій кожного з нас", — зазначили у службі.

Відтак Служба безпеки закликає громадян напередодні свят:

  • обмежити відвідування масових заходів, під якими б гаслами вони не відбувалися;
  • не піддаватися на можливі провокації чи підбурювання до незаконних дій;
  • дотримуватися комендантської години, встановленої для вашого регіону;
  • не ігнорувати сигнали повітряної тривоги і під час неї перебувати в укриттях;
  • без потреби не затримуватися у храмах при освяченні Великоднього кошика;
  • повідомляти правоохоронні органи про підозрілі предмети та осіб, які можуть влаштовувати провокації чи становити потенційну загрозу.

В СБУ зазначили, про роботу спеціальної гарячої лінії 0-800-501-482, а також електронної пошти: [email protected]. Інформація, отримана через телефон довіри СБУ, є конфіденційною і буде ретельно перевірена.

Наєв подякував союзникам за зброю для України

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв подякував іноземним союзникам за надану Україні зброю для перемоги у розв’язаній Росією війні. Про це повідомляє Командування Об'єднаних сил Збройних сил України.

"Дякую всім партнерам за дієву підтримку і допомогу. За всі види озброєння, що надаються нам задля наближення перемоги. За те, що ми разом у цій війні. Дякую від імені українських солдатів, сержантів і офіцерів, у чиїх руках ваша зброя знищує ворога. ", — сказав ві.

Очолила захоплений російськими окупантами виш у Херсоні. Судитимуть псевдоректорку за колабораціонізм

На лаві підсудних опиниться колишня завідувачка однієї із кафедр Херсонського національного технічного університету. Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт за фактом колабораційної діяльності та пособництва державі-агресору.

За даними слідства, обвинувачена добровільно очолила захоплений російськими окупантами виш, який перейменували в "Херсонский технический университет". На посаді організовувала освітній процес у взаємодії за стандартами РФ, підбирала персонал та абітурієнтів.

Також сприяла у проведенні псевдореферендуму. В інтерв’ю російському мас-медіа закликала усіх брати участь у незаконному плебісциті, називаючи голосуванням "за світле майбутнє".

Колаборантці загрожує до 15 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Що відомо

На Чернігівщині відновили 31 міст із 36 зруйнованих або пошкоджених

За рік після завершення активних бойових дій на Чернігівщині вдалося відновити 31 міст. Про це під час пресконференції повідомив начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

“Ворог зруйнував або пошкодив у Чернігівській області 35 мостів. Минулого тижня внаслідок авіаційного удару було пошкоджено 36-ий. Нами відновлено 31 міст, із них чотири — капітально. Шість із тимчасових мостів надала Франція. З них п'ять уже встановлено, а як тільки спаде вода, буде встановлено й шостий”, — сказав Чаус.

За словами начальника Чернігівської ОВА минулого тижня було відкрито один із мостів по дорозі до Києва. Відновлено дві з чотирьох смуг, що дозволяє здійснювати рух транспорту в обидва боки без вагових обмежень.

Окупанти на ЗАЕС готуються блокувати персонал станції — Енергоатом

Окупанти завозять на Запорізькій АЕС провізію та воду, готуючись блокувати персонал станції після однієї з робочих змін, повідомляє Енергоатом.

"Враховуючи шалений дефіцит фахових атомників, які потрібні для експлуатації тимчасово окупованої Запорізької АЕС, та побоюючись українського наступу, рашисти готуються до довготривалого утримання в заручниках співробітників ЗАЕС", — йдеться у дописі.

Окупанти, імовірно, не відпустять персонал станції після однієї з чергових робочих змін, силоміць заблокувавши його на ЗАЕС, зазначає Енергоатом.

Зазначається, що окупанти вже проводили на початку повномасштабного вторгнення подібні дії, коли закрили зміну станції на Чорнобильській АЕС. Тоді близько місяця не відпускали персонал станції по домівках, тримаючи людей у заручниках аж до деокупації.

В АРМА передали 14,2 млн грн для купівлі військових облігацій — ОГП

Арештовані 14,2 млн грн, викрадені з тимчасово захоплених територій України, передали в Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами. Кошти передано АРМА з метою купівлі військових облігацій, повідомили в ОГПУ.

За даними прокуратури, розслідування виявило учасників злочинної схеми, які намагалися приховано провезти з Турецької Республіки в Україну готівкові кошти у сумі 14,2 млн грн територією Румунії з метою подальшої їх конвертації в іноземну валюту та вивезення за кордон. За інформацією слідства ці кошти були викрадені з тимчасово захоплених територій України.

За процесуального керівництва Офісу генпрокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч.3 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України).

Підготовлено запит про міжнародно-правову допомогу до компетентних органів Румунії для забезпечення виконання рішень суду України.

Міністр оборони США доручив переглянути механізм доступу до розвідданих після витоку секретних документів

Міністр оборони США Ллойд Остін доручив переглянути процедуру доступу до розвідувальних даних після інциденту з витоком секретних документів Пентагону.

Про це повідомляє CNN.

Остін повідомив, що перевірку проводитиме заступник міністра оборони з питань розвідки та безпеки. Він також має намір вивчити "процедури підзвітності та контролю в межах міністерства, щоб поінформувати про зусилля щодо запобігання подібним інцидентам у майбутньому".

"Я без вагань вживатиму будь-які додаткові заходи, необхідні для захисту таємниць нашої держави", — сказав Остін.

Також Остін похвалив Міністерство юстиції та ФБР за арешт Джека Тейшейри, 21-річного військового, який підозрюється у причетності до витоку секретних розвідданих на сервері Discord.

Минулого тижня видання The New York Times повідомило, що Пентагон розслідує витік секретних документів у соцмережі, які стосуються планів США й НАТО щодо запланованого контрнаступу ЗСУ.

Міністерство юстиції США оголосило, що розпочало розслідування витоку документів американської розвідки, які були опубліковані в соціальних мережах упродовж останніх тижнів.

13 квітня Слідчі Федерального бюро розслідувань Сполучених Штатів заарештували 21-річного нацгвардійця Джека Тейшейру, який підозрюється у "злитті" таємних документів Пентагону.

Зеленський: Військова перемога України — єдиний шлях перемогти терор

"Є лише один шлях зупинити російський терор, повернути безпеку всім нашим містам і громадам, від Сумщини до Донбасу, від Харківщини до Херсонщини, від Київщини до Ялти. І цей шлях – військова перемога України", — написав президент Зеленський у телеграм.

Німеччина дозволила Польщі передати Україні п’ять винищувачів МіГ-29 — Пісторіус

Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус у коментарі журналістам під час перебування в Малі", передає Укрінформ. «Із задоволенням можу повідомити, що ми можемо дозволити нашим польським партнерам передачу п’яти винищувачів МіГ-29 з колишніх запасів армії НДР», — сказав Пісторіус. Він підкреслив, що уряд ФРН розглянув заявку Варшави про дозвіл на передачу МіГ-29 того ж дня, що вона надійшла, – у четвер, 13 квітня. Те, що все сталося так швидко, «показує, що на Німеччину можна покладатися», зауважив міністр. Загалом Німеччина передала Польщі 20 років тому 22 винищувачі цього типу, які їй залишилися із запасів армії колишньої НДР. Польща ще в березні передала Україні кілька МіГ-29, але це не були винищувачі з числа тих, які вона отримала від ФРН за 1 євро. Попри насправді символічну ціну, тоді було укладено угоду про передачу, яка містила положення про кінцевого користувача, тому Німеччина мала дати дозвіл на реекспорт. У 1990 році Бундесвер отримав від Національної народної армії колишньої НДР загалом 24 МіГ-29. Президент Польщі Анджей Дуда 5 квітня заявляв, що Польща вже передала Україні вісім літаків МіГ-29 та готує до передачі шість винищувачів цього типу.

Україна повернула тіла ще 82 загиблих військових

Сьогодні, 14 квітня, вдалося повернути додому тіла 82 загиблих українських військових. Про передачу тіл з тимчасово окупованих територій України повідомили у Мінреінтеграції.

Передача тіл загиблих оборонців здійснюється відповідно до норм Женевської конвенції.

Працює гаряча лінія Уповноваженого зі зниклих безвісти: 0 800 339 247. Повідомити про зниклих також можна особисто Уповноваженому за телефоном: (099) 792-01-26. У вихідні можете надсилати повідомлення у Viber і Telegram на номер: (095) 896-04-21.

Обстріли Чернігівщини, Сумщини, Запоріжжя, Харківщини та Дніпропетровщини — як минула ніч в регіонах

Російські війська уночі 14 квітня обстріляли низку регіонів. Як повідомили у зведення обласних військових адміністрацій:

  • Чернігівщина: за добу — два обстріли із артилерії та мінометів, Новгород-Сіверський район. Без жертв та руйнувань.
  • Сумщина: сьогодні зранку РФ здійснила обстріл з мінометів Білопільської та Середино-Будської громад – 19 приходів. За попередніми даними — без наслідків. Вчора протягом дня росіяни здійснили 3 обстріли прикордонних громад – Есманської та Білопільської громад. Зафіксовано 22 прильоти з мінометів, артилерії та АГС.
  • Запорізька: ​​за минулу добу армія РФ нанесла 81 удар на лінії розмежування: один ракетний, сім авіаційних, 68 артилерійських обстрілів, три атаки з застосуванням БПЛА та дві - з РСЗВ. Війська РФ обстріляли Малинівку, Малу Токмачку, Преображенку, Залізничне та ще 14 міст та сіл. Люди не постраждали. Надійшло 18 повідомлень про руйнування. Дані уточнюються.
  • Дніпропетровщина: за минулу добу — три обстріли Нікопольщини. З важкої артилерії поцілили по Нікополю, Покровській та Червоногригорівській громадах. Є руйнування, ушкоджень зазнало сільськогосподарське підприємство. Пошкоджена і п’ятиповерхова будівля, 11 приватних будинків та 9 господарських споруд, 2 газогони та 3 лінії електропередач. Минулося без жертв та постраждалих
  • Харківщина: на Слобожанському напрямку противник здійснив обстріли населених пунктів Уди, Козача Лопань, Тернова, Стариця, Гатище, Миколаївка і Бударки. На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка та Табаївка Харківської області. Вчора с. Кучерівка Куп’янського району окупанти обстріляли з РСЗВ "Град". Снаряди влучили в дорогу поряд з ТОВ "Іскра", сталася пожежа. Поранення отримали 3 чоловіків – 50-ти, 51-го та 23-х років. Усі госпіталізовані в стані середньої тяжкості. Внаслідок обстрілу смт Дворічна Куп'янського району поранення зазнав 47-річний чоловік, госпіталізований. Біля с. Лук'янці Харківського району 28-річний трактором наїхав у полі на невідомий вибухонебезпечний предмет. Чоловік отримав поранення та був госпіталізований.
  • Луганщина: вчора деокуповане Невське знов було піддане обстрілам з боку військ РФ. Унаслідок ворожого вогню різного ступеню руйнувань зазнали вісім приватних будинків. На щастя, постраждалі відсутні. Також протягом минулої доби артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Андріївка та Білогорівка. Росіяни наступають поблизу Діброви та Білогорівки.
  • Донеччина: сьогодні близько півночі — обстріл с.Новоукраїнка Вугледарської громади. Інформація про постраждалих уточнюється. Протягом доби армія РФ застосовувала артилерію і РСЗВ Град, обстрілюючи нп області Зокрема, під обстрілами були: Авдіївка (житловий сектор), с. Карлівка (водосховище), Часів Яр (житловий сектор).
  • Херсонщина: за добу РФ здійснила 68 обстрілів, випустивши 280 снарядів з важкої артилерії, БПЛА та авіації. Місто Херсон РФ обстріляла 4 рази. Унаслідок обстрілів 2 людини загинули, 4 — дістали поранення. Російська артилерія вдарила по Дніпровському району міста Херсон. Росіяни поцілили в один із парків. Загинув мирний житель. Крім цього, ворожа авіація вдарила по селу Зміївка Бериславського району. Керованими авіабомбами росіяни поцілили в будівлю місцевої школи. Через ворожу атаку 62-річний завгосп, котрий знаходився в освітньому закладі, загинув на місці. Ще один чоловік, 55-річний шкільний сторож, дістав поранення.

З деокупованої території області евакуйовано – 99 осіб.

Буданов: Витік таємних документів Пентагону вигідний лише РФ

Керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що від витоку секретних документів США найбільше виграє Росія.

В інтервʼю АВС він зазначив, що РФ є "єдиним бенефіціаром" витоку.

Також Буданов наголошує, що відносинам США й України це не нашкодить, як і підготовці до контрнаступу.

"Якщо є проблема, вона буде вирішена. Якщо проблеми не буде — ще краще. Це не зможе вплинути на реальні результати наступальної операції", — сказав він.

Розмінування Київщини: в яких районах досі залишається небезпека

Після деокупації Київщини сапери вилучили понад 2 тисячі та знищили більше 800 російських боєприпасів. Про це розповіли в поліції Київської області.

Загалом оглянули майже 1,8 га місцевості та 117 га будівель, проте фахівці продовжують знаходити вибухонебезпечні предмети. У поліції зазначили, що в Броварському, Бучанському та Вишгородському районах досі можуть залишатись боєприпаси.

Зокрема, 13 квітня на полігоні у Бориспільському районі знищили 110 гранатометних боєприпасів та 2 протитанкові міни.

"Підривачі до артилерійських снарядів, 30мм снаряди, ВОГ-25 та протитанкові міни ТМ-62М – все це було залишено російськими військовими на місцях ведення бойових дій та знайдено завдяки пильності небайдужих громадян", — йдеться в повідомленні.

Правоохоронці нагадують, якщо ви натрапили на підозрілий предмет, потрібно негайно звернутись на спецлінію "102".

Під час обстрілу Дворічної був поранений волонтер: що відомо

Внаслідок обстрілу Дворічної Куп'янського району 13 квітня поранень зазнав 47-річний волонтер. Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

"Його ушпиталили у тяжкому стані. Зараз медики борються за його життя", — йдеться у повідомленні.

Як повідомила Суспільне Харків речниця ОВА Анастасія Рокицька, волонтери їхали забирати людей на двох машинах, одна з них потрапила під обстріл.

"Чоловіка прооперували 13 квітня у Куп'янську, йому потрібна була кров, але її оперативно знайшли. 14 квітня його мали перевезти у харківську лікарню", — розповіла Рокицька.

Яка ситуація на Бахмутському та Лиманському напрямках

На Куп'янсько-Лиманському напрямку та, зокрема, на Луганщині військові РФ протягом місяця намагаються атакувати й наступати. За минулу добу було два бої поблизу Діброви та Білогорівки.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ Збройних Сил України Сергій Череватий.

Він зазначив, що російські солдати 413 разів з різних артилерійських установок обстріляли позиції українських військ, а також завдали 7 авіаударів.

"35 окупантів знищено, 68 — поранено. Знищені три ворожі танки Т-72, чотири БМП та міномет "Васильок", — сказав він.

За минулу добу російські військові 260 разів стріляли по місту Бахмут та його околицях зі ствольної та реактивної артилерій. Всього було 26 боїв, два авіанальоти. 84 військових РФ знищено, 92 поранені. "Підбита самохідна артилерійська установка "Піон", бойова машина піхоти й польовий склад боєприпасів.

Британська розвідка пояснила, чому війська РФ відновили наступ на Бахмут

Росія відновила свій наступ на місто Бахмут у Донецькій області, оскільки сили Міноборони РФ та Групи "Вагнера" покращили співпрацю. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

У відомстві зазначили, що українські війська утримують західні райони міста, але протягом останніх 48 годин зазнавали особливо інтенсивного російського артилерійського вогню.

"Штурмові групи "Вагнера" продовжують наступ через центр міста, тоді як російські повітряно-десантні сили (ВДВ) замінили деякі підрозділи "Вагнера", які захищали північний і південний фланги операції", — йдеться у повідомленні.

У британській розвідці зазначили, що українські Сили оборони зіткнулися зі значними проблемами поповнення запасів, але організовано йдуть з позицій, які вони були змушені покинути.

Російські війська вранці 14 квітня завдали чергових ударів по Очакову

сійські війська вранці 14-квітня завдали чергових ударів по місту Очаків. Про це повідомив начальник головного управління Національної поліції в Миколаївській області Сергій Шайхет у Телеграм-каналі.

Станом на 09:05 інформації щодо загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає.

Зі слів місцевих жителів, звуки вибухів в місті пролунали після 08:30.

Військові РФ з мінометів обстріляли дві громади Сумщини

Зранку 14 квітня російські військові здійснили обстріли з мінометів двох громад Сумщини — Білопільської та Середино-Будської. Усього налічується 19 влучань, повідомили в ОВА.

В Білопільській громаді зафіксовано три обстріли з мінометів, усього 18 влучань.

Одну міну скинули російські армійці на територію Середино-Будської громади.

Попередньо наслідків обстрілу немає, повідомили у військовій адміністрації.

До посольства Фінляндії у РФ надіслали конверти з білим порошком – Yle

До посольства Фінляндії у Москві 13 квітня надійшли конверти з невідомим білим порошком. Три конверти були адресовані фінським дипломатам, повідомляє Yle.

В будівлю посольства прибула російська поліція для розслідування інциденту. Невідому речовину з конвертів відправили на перевірку.

У МЗС Фінляндії у четвер увечері не змогли прокоментувати подію.

За минулу добу військові РФ обстріляли 18 населених пунктів Запорізької області

Росіяни завдали один ракетний удар, сім авіаційних, здійснили 68 артилерійських обстрілів, три атаки з застосуванням БПЛА та дві — з РСЗВ, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

За минулу добу армія РФ нанесла 81 удар на лінії розмежування. Обстрілів зазнали: Малинівку, Малу Токмачку, Преображенку, Залізничне та ще 14 міст та сіл.

Наразі надійшло 18 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ. Загиблих та травмованих немає, зазначили в адміністрації області.

Щодо нічного обстрілу армією РФ передмістя Запоріжжя загиблих та поранених немає. Зафіксовано влучання на територію критичної інфраструктури. Інформація щодо руйнувань уточнюється, повідомили Суспільному у Запорізькій ОВА.

Підготовки росіян до обстрілів на Великдень не зафіксовано — Гуменюк

Українські військові не фіксують підготовки росіян до обстрілів території України на Великдень. Про це в етері телемарафону "Єдині новини" сказала керівниця пресцентру Сил оборони та охорони оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк

"Нами не фіксується активної підготовки ворога (до активності на Великдень, — ред), тому що він на нашому напрямку зайнятий підготовкою оборонних споруд, більше перебувають в обороні, але час від часу продовжують обстріли мирного населення. Завдають ударів і авіацією, і артилерією там, де можуть ще її підтягнути", — сказала вона

Гуменюк нагадала, що за минулу добу росіяни скинули керовану авіабомбу на школу в Зміївці.

"Дітей не було, тому що навчальний процес у мовах таких щільних обстрілів не відбувається. І в інших населених пунктах на узбережжі Дніпра також передбачено відсутність людських скупчень, щоб уникати великих втрат", — сказала речниця ОК "Південь".

Військові закликають українців дослухатися попереджень про обстріли, адже "скупчення людей на свята буде приваблива мішень для ворога".

"Тому ми вживаємо заходів, щоб таких скупчень не було. Очевидної підготовки з боку ворога немає, але ми усвідомлюємо, що вони продовжують обстрілювати не тільки правий берег, а й лівобережні населені пункти, оскільки намагаються витіснити місцеве населення, перетягуючи їх разом із собою на наступні рубежі оборони для того, щоб прикриватися живим щитом", — сказала вона.

Армія РФ не здатна вести кілька наступів одночасно — ISW

Російські війська не здатні проводити декілька наступальних операцій одночасно. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

В Інституті зазначили, що заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов 13 квітня заявив, що Росія перекинула війська з району Авдіївки для посилення наступу навколо Бахмута і що в боях за місто з 30 березня Росія втратила понад 4 тисячі солдатів ПВК "Вагнер" і регулярних військ.

"Заява Громова підтверджує давню оцінку ISW про те, що російська армія — у своїй нинішній формі — не здатна проводити широкомасштабні одночасні наступальні кампанії на кількох напрямках", — зазначили аналітики.

Курортного сезону на півдні не буде — Гуменюк

Цього року не скасовувалися обмеження на проведення курортного сезону на півдні України. Про це в етері телемарафону "Єдині Новини" сказала Наталія Гуменюк, керівниця пресцентру Сил оборони та охорони оперативного командування “Південь”.

"Ще в цьому році недоречно відкривати курортний сезон. Обмеження щодо відвідування узбережжя будь-яких водойм, зокрема, як річки Дніпро, так і чорноморського узбережжя, діють — це обмеження воєнного стану", — сказала вона.

Гуменюк наголосила, що це не утискання законних прав громадян, а "турбота про збереження їхнього життя та здоров’я".

"Не завжди знаходимо розуміння, але діалог є. Всі Сили оборони туди залучені, поліція діалогу, в тому числі патрулювання військовими цих територій. Нагадуємо, узбережжя Дніпра росіяни щільно мінували, коли відступали", — сказала вона.

Російські війська за добу 68 разів обстріляли Херсонщину

Впродовж 13 квітня російська армія з важкої артилерії, БПЛА та авіації 68 разів обстріляла Херсонщину, випустила по її території 280 снарядів. Дві людини загинули, четверо — поранені. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Прокудін.

Херсон військові РФ обстріляли чотири рази. Влучення снарядів зафіксовані у житлових кварталах, парковій зоні у Херсоні та школи у Зміївці, йдеться в повідомленні.

За добу армія РФ втратила 500 військових — Генштаб

Станом на ранок 14 квітня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 181 090 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 500 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3650 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7069 (+16) од,
  • артилерійських систем – 2784 (+7) од,
  • РСЗВ – 535 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 283 (+0) од,
  • літаків – 307 (+0) од,
  • гелікоптерів – 293 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2339 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 911 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5640 (+3) од,
  • спеціальна техніка ‒ 321 (+1).

Дані уточнюються.

ЄС готує 11 пакет санкцій проти РФ

У Європейському Союзі готуються до запровадження 11 пакета санкцій проти Росії та спробують придушити спроби уникнути запроваджених раніше обмежень. Про це в інтерв'ю CNBC сказала єврокомісарка з питань фінансових послуг, фінансової стабільності та ринків капіталу Мейрід Макгіннес.

"Європа запровадила 10 пакетів санкцій. У нас буде ще один пакет. Наша інформація полягає в тому, що санкції працюють, і ми будемо робити більше, але нам потрібно дивитися на повну імплементацію", — сказала вона.

За словами єврокомісарки через від санкцій постраждали російська військова машина і вони мають проблеми на полі бою.

Макгіннес вказала, що Брюссель не тільки запровадить нові санкції проти Москви, але й зосередиться на боротьбі зі спробами обходу обмежувальних заходів.

"Ми маємо переконатися, що вони не знайдуть способи обійти наші санкції, і я неодноразово наголошую на тому, що чим глибші наші санкції, тим сильнішими вони є, тим більше Росія шукатиме тих шляхів (обходу санкцій, — ред.)", — зазначила вона.

Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Сили оборони відбили 49 атак — Генштаб

Армія РФ зосереджує основні зусилля на веденні наступів на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Протягом минулої доби Сили оборони відбили 49 атак.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань військ РФ не виявлено. На території Білорусі продовжують перебувати деякі підрозділи територіальних військ збройних сил РФ.

Зберігається військова присутність російських військ у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом минулої доби росіяни обстріляли населені пункти Галаганівка Чернігівської області; Студенок, Іскрисківщина та Волфине Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Тернова, Стариця, Гатище, Миколаївка і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку російських обстрілів зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка та Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби війська РФ вели безуспішні наступи поблизу населених пунктів Діброва та Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Андріївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку росіяни продовжують наступати. Тривають важкі бої за Бахмут. Війська РФ атакували в районах Богданівки та Предтечиного, успіху не мали. Від обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Новодмитрівка, Курдюмівка, Північне та Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку війська РФ вели безуспішні наступи у напрямку Сєверного, з артилерії обстріляли, зокрема, Новокалинове, Степове, Авдіївку, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку за минулу добу Сили оборони відбили численні атаки в районі Мар’їнки Донецької області. Водночас російських обстрілів зазнали населені пункти Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби росіяни не наступали. Здійснили обстріли населених пунктів Шахтарське, Велика Новосілка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ продовжує оборонятися. Росіяни обстріляли населені пункти поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Степногірськ Запорізької області; Степанівка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдали три удари по районах зосередження особового складу та військової техніки росіян.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили три пункти управління, три райони зосередження солдатів, озброєння та військової техніки військ РФ, склад боєприпасів, а також радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби.

У Маріупролі окупанти пустили каналізацію в струмок та Азовське море

В окупованому Маріуполі окупанти пустили каналізацію в струмок через Зінцеву балку і тепер нечистоти впадають в Азовське море в районі порту. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко та опублікував відповідне відео. "Окупанти пустили каналізацію в Зінцев струмок і тепер фекалії впадають прямо в Азов в районі порту… Непрацююча система каналізації та водовідведення в Маріуполі дедалі більше буде давати про себе знати", — написав Андрющенко. Він нагадав, що в 2011 році в Маріуполі вперше в 21 сторіччі було зафіксовано спалах холери, і основною причиною тоді називали скид фекалій у цей самий струмок. Радник мера попереджає, що і цього разу такі дії приведуть до спалаху холери у місті.

Росія продовжує насаджувати "паспортизацію" громадянам України

За даними Генштабу ЗСУ, в окремих населених пунктах Каховського району Херсонської області, окупанти змушують людей перереєстровувати транспортні засоби за російськими нормативно-правовими актами, для чого власникам потрібно мати російські паспорти.

Особливо активізувалась діяльність з прискорення видачі російських паспортів на окупованих територіях Донецької області. Відомо, що відділи міграційної служби РФ працюють без вихідних. Пріоритет мають державні службовці та військовослужбовці першого армійського корпусу.

Війська РФ завдали 19 авіаударів по Україні, є постраждалі

Протягом минулої доби війська РФ завдали 19 авіаційних ударів, здійснили 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, є постраждалі серед цивільного населення. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.

Зеленський призначив нових голів Луганської та Сумської ОДА

Президент Зеленський призначив голів Луганської та Сумської ОДА.

Артем Лисогор, новий очільник Луганської ОДА, раніше працював заступником керівника Головного управління Нацполіції Житомирської області. З лютого 2022-го брав участь в боях на Луганщині.

Новий голова Сумської ОДА Володимир Артюх — військовий з понад 30-річним досвідом, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ.

У ДСНС розповіли про обсяги забруднення України вибухонебезпечними предметами

Станом на квітень 2023 року 174 тисяч квадратних кілометрів території України потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами, повідомив під час брифінгу 13 квітня пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

"Я нагадаю, що 174 тис. квадратних кілометрів потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Люди мають про це пам'ятати. І у нас фактично щодня приходять повідомлення про надзвичайні випадки, коли люди травмуються або гинуть на мінах та боєприпасах, на розірваних боєприпасах", — зазначив Хорунжий.

За його словами, найбільш забрудненими наразі є Херсонщина, Харківщина, частково Миколаївщина, Запоріжжя, Донеччина, Сумщина, Чернігівщина та Київщина.

На початок