Орбан назвав Україну "неіснуючою у фінансовому сенсі країною". В МЗС України відповіли

Орбан назвав Україну "неіснуючою у фінансовому сенсі країною". В МЗС України відповіли

Орбан, Угорщина
. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан. Фото: AP

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав Україну "неіснуючою у фінансовому сенсі країною" і знову заявив про утиски етнічних угорців в Україні.

Про це він сказав в етері радіо Kossuth, повідомляють Magyar Nemzet та 24.hu.

За словами Орбана, як тільки США та Євросоюз вирішать більше не фінансувати функціонування української держави, війна негайно закінчиться.

"Україна у фінансовому сенсі неіснуюча країна, вона не може сама себе фінансувати. Питання стоїть про те, чи ми утримуємо Україну, чи ні. Щойно ми скажемо "ні" – війна закінчиться", – сказав угорський прем'єр.

Читайте також: Угорщина домовилася із Росією про постачання енергоносіїв

За його словами, Європа "платить українцям пенсії і зарплати, підтримує державне управління України та охорону здоров'я" і це не може тривати нескінченно.

"Угорські платники податків також підтримують Україну через спільний європейський бюджет. Тому погано, що в Україні досі переслідують угорську меншину", — сказав Орбан.

Реакція України на заяву Орбана

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відреагував на заяву Орбана, зазначивши, що сама Угорщина потребує чималих коштів ЄС для підтримання економічної стабільності.

"Чергова антиукраїнська заява. Зовсім не дивуємося, що вона отримала миттєву схвальну реакцію в Москві. Цинічно, що угорське керівництво висловлюється про фінансові питання інших країн в той час, коли сама Угорщина отримує чималі гроші від Європейського Союзу для підтримки своєї економічної стабільності. Закликаємо Віктора Орбана глянути правді в очі: підтримка України — не благодійність. Підтримуючи Україну, Європа інвестує, насамперед, в свою власну безпеку", — зазначив Ніколенко.

Він додав, що угорська влада має бути вдячна за те, що на тлі безпрецедентної російської агресії українці, "ціною власних життів, тримають мирне небо над Будапештом та іншими європейськими містами".

Позиція Угорщини щодо війни Росії проти України

Відносини між Україною та Угорщиною залишалися напруженими через позицію угорського уряду стосовно санкцій проти Росії. Зокрема, країна не підтримувала посилення обмежень проти російського нафтового і газового сектору. Крім цього, 31 травня 2022 року Орбан заявив, що країна домовилася із ЄС і отримала дозвіл купувати російську нафту.

У червні 2022-го старший радник прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявив, що ЄС має припинити запроваджувати санкції проти Росії через її вторгнення в Україну і натомість домагатися припинення вогню та початку переговорів.

Згодом Орбан заявив, що Захід має припинити озброювати Україну і зосередитися на мирному врегулюванні. Речник міністерства Олег Ніколенко зазначив, що на другий день після візиту міністра закордонних справ Угорщини до Москви, де він просив збільшити обсяги постачання російського газу, Орбан поновив риторику про неефективність санкцій ЄС проти РФ.

За даними угорських ЗМІ, 21 вересня на закритій зустрічі із законодавцями Орбан заявив, що ЄС повинен скасувати свої санкції проти Росії до кінця цього року, адже вони шкодять більше самим європейцям, ніж Росії. Також Угорщина тривалий час виступала проти надання Україні 18 мільярдів фінансування від ЄС.

18 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недієвими антиросійські санкції ЄС і закликав піти у відставку лідерів країн ЄС, які виступали за обмеження.

При цьому, за даними соціологічного інституту Publicus, в Угорщині зростає невдоволення проросійським курсом уряду Віктора Орбана.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ставлення Угорщини до України лишиться незмінним, допоки прем'єром лишається Віктор Орбан.

Читайте також

Угорщина не буде арештовувати Путіна на своїй території — глава адміністрації Орбана

Сіярто прибув до Москви домовлятися про енергоносії для Угорщини

Символічні дії не наблизять завершення війни: угорський дипломат про ордер на арешт Путіна

Заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини приїхав із візитом на Закарпаття. Що відомо

На початок