Символічні дії не наблизять завершення війни: угорський дипломат про ордер на арешт Путіна

Символічні дії не наблизять завершення війни: угорський дипломат про ордер на арешт Путіна

Ексклюзивно
Путін
. Президент Росії Володимир Путін 15 березня 2023 року в Москві на зустрічі з прокурорами РФ, фото: Getty Images

Видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна є символічною дією, яка не наблизить закінчення війни в Україні.

Про це у коментарі Суспільному сказав заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, парламентського державного секретаря Левенте Модьор.

"Ми переконані, що символічні дії не наблизять завершення цієї війни. Я думаю, що цей конкретний випадок (ордер МКС на арешт Путіна, — ред.), скоріше символічний, тому що, очевидно, російський президент не поїде в жодну країну, де його можуть заарештувати. Отже, це повідомлення, але лише символічне повідомлення", — сказав Модьор.

За його словами, Будапешт зосереджується на тому, як може надати відчутну допомогу Україні.

Читайте також: Якщо Путін приїде до Литви, його арештують — урядовці країни

"Як ми можемо покращити життя тих українських дітей, які відвідують державні школи в Угорщині, і як ми можемо зробити так, щоб вони почувалися комфортніше, спокійніше та більше вдома, тимчасово чи постійно в нашій країні. Ми зосереджені на цьому, а не іншому виді символічної війни, яку веде Євросоюз", — сказав угорський дипломат.

Відповідаючи на питання, чи варто переслідувати Володимира Путіна в суді, Модьор зазначив, що з усіма людьми, відповідальними за воєнні злочини, мають поводитися згідно із законом.

"Ця позиція Угорщини стосується всіх випадків, незалежно від національності, країни чи будь-якої приналежності. Ми переконані, що врешті-решт справедливість перемагає. Можливо, у більш довгостроковій перспективі, ніж у короткостроковій. Скажімо, ми загалом підтримуємо справедливість, як би важко її не було досягти. Але це те, що ми думаємо і це те, що ми озвучуємо з початку цього конфлікту", — сказав він.

Раніше глава адміністрації прем'єр-міністра Віктора Орбана заявив, що Угорщина не буде арештовувати Путіна, якщо він в'їде в країну.

Що відомо про ордер на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна «не матиме для Росії жодного значення», адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас МКС не може засудити за злочин агресії — факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду — Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Україна працює над створення спеціального трибуналу для покарання керівництва РФ за злочини в Україні не тільки з початку повномасштабної війни, а з початку агресії 2014 року.

Позиція Угорщини щодо війни Росії проти України

Політичні відносини між Україною та Угорщиною залишалися напруженими через позицію угорського уряду стосовно санкцій проти Росії. Зокрема, країна не підтримувала посилення обмежень проти російського нафтового і газового сектору. Крім цього, 31 травня 2022 року Орбан заявив, що Угорщина домовилася із ЄС і отримала дозвіл купувати російську нафту.

Віктор Орбан
Прем'єр Угорщини Віктор Орбан. Фото: AP

У червні 2022 року старший радник прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявив, що Європейський Союз має припинити запроваджувати санкції проти Росії через її вторгнення в Україну і натомість домагатися припинення вогню та початку переговорів.

У липні Орбан заявив, що Захід має припинити озброювати Україну і зосередитися на мирному врегулюванні. В українському МЗС відреагували на заяву Орбана. Речник міністерства Олег Ніколенко зазначив, що на другий день після візиту міністра закордонних справ Угорщини до Москви, де він просив збільшити обсяги постачання російського газу, Орбан поновив риторику про неефективність санкцій ЄС проти РФ.

За даними угорських ЗМІ, 21 вересня на закритій зустрічі із законодавцями Орбан заявив, що Європейський союз повинен скасувати свої санкції проти Росії до кінця цього року, адже вони шкодять більше самим європейцям, ніж Росії. Також Угорщина тривалий час виступала проти надання Україні 18 мільярдів фінансування від ЄС.

18 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недієвими антиросійські санкції ЄС і закликав піти у відставку лідерів країн ЄС, які виступали за обмеження.

При цьому, за даними соціологічного інституту Publicus, в Угорщині зростає невдоволення проросійським курсом уряду Віктора Орбана.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ставлення Угорщини до України лишиться незмінним, допоки прем'єром лишається Віктор Орбан.

Читайте також

Перший крок до Гааги. Головні питання про ордер на арешт Путіна і чому це — справді історичне рішення

Ордер на арешт Путіна виданий довічно — прокурор МКС

"Обмежують права меншин": Угорщина заявила, що не підтримає вступ України у НАТО та ЄС

На початок