Якщо Путін приїде до Литви, його арештують — урядовці країни

Якщо Путін приїде до Литви, його арештують — урядовці країни

ЗМІ
Президент РФ Володимир Путін
. Президент РФ Володимир Путін під час виступу на церемонії "приєднання" Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей до РФ 30 вересня 2022 року в Москві, Росія. Фото: АР.

Литовські міністерства стверджують, що якби до країни приїхав російський президент Володимир Путін, його одразу б заарештували. Вони кажуть, що у цьому "не варто сумніватися".

Про це повідомляє DELFI з посиланням на міністрів Латвії.

"Якщо ми говоримо про ордер на арешт Путіна, то ми говоримо про Римський статут. Його ратифікували понад 100 країн світу. Без сумніву він буде затриманий і переданий Міжнародному кримінальному суду", — зазначила міністерка юстиції Евеліна Добровольська.

За її словами, Литва була ініціатором арешту Путіна, тож затримає його, якщо буде така можливість.

Голова парламентського Комітету з нацбезпеки і оборони Лаурінас Кащюнас сказав, що "сам подбав би про затримання Путіна".

"Я точно можу сказати, що в Литві він був би заарештований. Я б особисто подбав про це, не переживайте. Рука Литви не здригнеться", — заявив Лаурінас Кащюнас.

В адміністрації безпеки транспорту зазначили, що літак президента РФ Путіна легально не може прилетіти в Литву або пролетіти над Литвою. Не через ордер, а через санкції щодо російської авіації.

"Дуже важливо, щоб позиція країн ЄС була єдиною щодо цього злочинця. Але санкції не забороняють Путіну приїхати наземними дорогами. Усе залежить від того, яке з відомств його зафіксує, а далі поліція та інші установи спрацюють. У нас є добре підготовлені співробітники, які готові до роботи в особливих ситуаціях", — наголосила міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

Що відомо про ордер МКС на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна «не матиме для Росії жодного значення», адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової, виданий Міжнародним кримінальним судом, не має строку давності.

Читайте також

Чи потрапить Путін у Гаагу? СУСПІЛЬНЕ | ПОЯСНЮЄМО

Вірменія не збирається затримувати Путіна після ратифікації Римського статуту

Перший крок до Гааги. Головні питання про ордер на арешт Путіна і чому це — справді історичне рішення

Шойгу, Лавров, Патрушев: кого підозрюють у скоєнні злочину агресії проти України. Пояснює ОПУ

На початок