Угорщина не підтримує плани ЄС щодо 18 млрд євро для України на 2023 рік — Орбан

. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото: АР

Угорщина не підтримує плани Європейського Союзу надати Україні пакет допомоги на 18 мільярдів євро, запланований на 2023 рік. Про це прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у п’ятницю, 2 грудня, під час інтерв’ю одній із державних радіостанцій, передає Telex.

“Хоч і неохоче, але Угорщина визнає, що Україну потрібно підтримувати, — сказав Орбан. — Однак ми не підтримуємо спільний кредит ЄС для цієї мети, тому що ми не хочемо, щоб ЄС став спільнотою держав-боржників”.

Орбан заявив, що зазвичай Угорщина не опиняється в ситуації, коли не може погасити свої борги, це трапляється з іншими країнами. Він додав, що Угорщина не підтримує спільні запозичення ЄС не тільки щодо України, а й в інших випадках.

За його словами, виявилося, що російська агресія в Україні потребує не тільки фінансування української армії і не тільки відбудови зруйнованого, а й підтримки Заходу для функціонування української держави.

"Вони не можуть платити пенсії, не можуть підтримувати свою інфраструктуру, тому звернулися до ЄС, щоб "дав нам гроші. Це так просто і примітивно давати гроші", — заявив Орбан.

“Ми повинні розділити між собою витрати на підтримку України, і нехай кожна країна оплачує це зі свого бюджету. Ми заклали необхідні гроші і дамо їх Україні в 2023 році”, — додав він.

Що відомо

Угорщина надасть 187 мільйонів євро фінансової допомоги Україні як свій внесок у запланований пакет підтримки ЄС на суму до 18 мільярдів євро у 2023 році. Уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана заявив, що він готовий внести свою частку підтримки Україні, але хотів би платити її на двосторонній основі, а не через спільні позики ЄС.

Україна очікує на схвалення програми макрофінансової допомоги на наступний рік обсягом 18 мільярдів євро від Європейського Союзу.

Читайте також

Десять країн за десять днів: Кулеба про нові пакети військової допомоги

Конгрес США до кінця року може ухвалити допомогу Україні на суму до 50 млрд доларів